Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stop arderilor necontrolate Amenzi de până la 2500 lei pentru cei care declanşează incendii

ro

06 Jul, 2011 17:50 616 Marime text

În cursul zilei de ieri pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea a şase arderi necontrolate, izbucnite în localităţile Constanţa, Mangalia, Lumina, Costineşti şi Nuntaşi, comuna Istria. Trei dintre acestea au fost provocate cel mai probabil prin folosirea intenţionată a unor surse de aprindere pentru a genera incendii şi au fost afectaţi 6.000 mp de vegetaţie uscată în comuna Lumina, alţi 5.000 mp de vegetaţie uscată în satul Nuntaşi unde, până la sosirea pompierilor militari şi a celor de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Istria, incendiul s-a propagat la un lan de grâu şi a distrus şi aprox. 5.000 mp de cultură.

În cazul celorlalte trei arderi necontrolate, pompierii militari au stabilit că au fost provocate cel mai probabil de resturile unor ţigări aruncate la întâmplare. Grav este că neatenţia şi lipsa de responsabilitate a unor cetăţeni au dus la incendierea a două hectare de vegetaţie uscată în Municipiul Mangalia, a 250 mp la ieşirea din Municipiul Constanţa, pe marginea DN 2A şi a unui hectar în Costineşti. În ceea ce priveşte arderea neontrolată de la Costineşti, numai intervenţia promptă a echipajelor Staţiei de Pompieri Tuzla a limitat arderea şi a împiedicat propagarea acesteia la un lan de cultură şi respectiv la Mănăstirea Costineşti.

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa le recomandă cetăţenilor să folosească locurile special amenajate pentru fumat şi să se asigure că jarul ţigărilor este stins înainte de a le arunca. În ceea ce priveşte arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate se recomandă supravegherea focarelor, asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, optarea pentru condiţii meteo fără vânt pe durata arderii şi amplasarea grămezilor ce urmează a fi distruse la distanţe considerabile de adăposturile de animale sau furaje, în caz contrar existând posibilitatea propagării rapide a focului la gospodării şi anexele acestora şi înregistrarea unor pagube mari.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii