Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştirile ProTv Jumătate de milion de euro, pe apa sâmbetei. Referendumul din Constanţa, un eşec pe toată linia

ro

08 Nov, 2011 07:10 1486 Marime text

vot.jpgAproape jumătate de milion de euro din bani publici a cheltuit Consiliul Judeţean din Constanţa ca să organizeze un referendum privind reorganizarea administrativă. O propunere care nici măcar n-a ajuns să fie discutată în Parlament.

"O acţiune inutilă", susţine prefectul. El vrea să-i dea în judecată pe consilierii care au fost de acord cu alocarea banilor. Mai rău, scrutinul ar putea să nu fie validat. Pe lângă aceste probleme, cei care au venit să predea buletinele de vot au stat ore bune în frig.

Şi n-au fost singurele probleme ale acestui referendum care a costat două milioane de lei din bani publici. Reprezentanţii Direcţiei de Statistică din Constanţa nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor pentru că, spun ei, n-au fost înştiinţaţi.

Aşa că organizatorii au cerut ajutoare de la Consiliului Judeţean, chiar dacă aceasta instituţie nu este abilitată sa adune voturile.

Acest referendum controversat a avut loc în baza unei hotărâri votate în iunie de consilierii judeţeni PSD şi PNL, care deţin majoritatea. Aceştia au dorit să atace tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării propusă de coaliţia de guvernământ. Decizia Consiliului Judeţean a fost atacată apoi în instanţă de prefect, însă Curtea de Apel Constanţa a respins, în octombrie, acţiunea. Aşa ca Opoziţia i-a chemat pe cetăţeni la vot.

"Judeţul nu-şi permite aceasta cheltuială. Nicuşor Constantinescu va trebui să scoată aceşti bani din buzunar. Voi face o plângere penală împotriva celor care au organizat referendumul. Este o cheltuială inutilă. Potrivit legii, prefectul ar trebui să organizeze referendum", a declarat Claudiu Palaz, prefectul judeţului Constanţa

96,28% din cei care s-au prezentat la referendum au votat împotriva desfiinţării judeţului Constanţa.

Datele finale arată că la vot s-au prezentat 275.398 de persoane, iar pentru validare ar fi necesar jumătate+1 din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din judeţul Constanţa.

Ei bine, aici apar problemele. Daca s-ar folosi datele de la recensământul din 2002, atunci referendumul nu poate fi validat, pentru că ar fi o prezenţă de 43,85%. Însă, cei de la Consiliul Judeţean au făcut o adresă către Direcţia Naţionala de Statistică pentru a afla datele obţinute la recensământul din octombrie când, spun ei, numărul de votanţi cu drept de vot a scăzut.

În aceste condiţii, referendumul ar putea fi recunoscut. Nu ştim cât mai avem de aşteptat pentru că, potrivit prefectului de Constanţa, datele de la ultimul recensământ intră în vigoare abia anul viitor.

Vezi aici întreaga ştire http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/jumatate-de-milion-de-euro-pe-apa-sambetei-referendumul-din-constanta-un-esec-pe-toata-linia.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii