Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol - 2,8 milioane USD pentru dragarea portului Midia

ro

28 Dec, 2011 15:58 1006 Marime text

Grupul Rompetrol, prin Midia Marine Terminal, va realiza in perioada ianuarie - iunie 2012 lucrari de dragare a danelor din portul Midia pentru facilitarea tranzitului vaselor petroliere, valoarea acestora fiind estimata la 2,8 milioane USD.

"Proiectul face parte din strategia Grupului Rompetrol de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia la 5 milioane tone de materie prima, care se va finaliza in 2012, si va asigura o dezvoltare a capacităţiii de tranzit a produselor finite prin portul Midia" declară Ioan Taus, directorul general al companiei Midia Marine Terminal.

Lucrările de dragare vor fi realizate în parteneriat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) si vor permite acostarea în danele operate de companie a navelor maritime cu o capacitate mai mare de 10.000 tdw* şi a barjele de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

Operaţiunile se vor realiza în două etape şi presupun corectarea adâncimiii şenalelor de acces şi a bazinelor portuare aferente danelor 9A şi 9B din Midia, pentru a facilita acostarea navelor cu pescaj de 8,5 m; a doua etapă are ca scop lărgirea şenalelor de acces şi a bazinelor portuare, în vederea creşterii condiţiilor de siguranţă a navigaţiei pentru navele cu lungime de până la 200m şi o capacitate de încărcare de până la 30.000 tdw, nave care accesează terminalele Rompetrol şi a celorlalţi operatori din portul Midia.

Operaţiunile de dragare se vor efectua cu aprobarea şi sub supravegherea CN APMC Constanţa cu nave specializate, una dintre ele fiind draga „Dunărea Maritimă", proprietate a Administrţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. Materialele dragate vor fi depozitate in zonele indicate de CN APMC şi Apele Române.

În ultimii trei ani, 1168 nave au tranzitat cele 7 dane operate de Rompetrol Rafinare, prin care se asigură o parte din necesarul de materii prime. În 2011 volumul produselor tranzitate s-a ridicat la 1.250.000 de tone.

Grupul Rompetrol a alocat în perioada 2007-2008 peste 175 milioane USD pentru construcţia unui terminal marin în largul Mării Negre şi pentru extinderea cu 350% a capacităţiii de tranzit a produselor finite prin dana 9 aferentă portului Midia (de la 90.000 tone/lună la 310.000 tone/lună).

Situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre si cu o capacitate anuală de tranzit de maxim 24 milioane tone tiţei, terminalul petrolier poate primi nave de până la 160.000 tdw, operaţiunile de descărcare/incarcare a titeiului realizandu-se printr-o conductă submarină şi de uscat intre un sistem plutitor de acostare si parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia.

De la privatizarea Rafinăriei Petromidia, în 2001, Grupul Rompetrol a alocat pâna în prezent aproximativ 1.1 miliarde USD pentru realizarea de investiţii tehnologice şi de mediu, proiectele fiind derulate în condiţii de maximă eficienţă tehnologică şi de protecţie a mediului, conform normele internaţionale în vigoare (IPPC - Directiva europeană privind prevenirea şi controlul integrat al poluării).

Recent, compania naţională de transport maritim Kazmortransflot Kazakhstan, parte a KazMunayGas - unicul acţionar al Grupului Rompetrol, şi-a extins, prin construcţia/achiziţia a două tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw), operaţiunile de transport ţiţei şi produse petroliere şi în Marea Neagra şi Marea Mediterană. Investiţia aferentă celor 2 petroliere se ridică la peste 100 milioane USD.

De asemenea, KMG deţine din 2008 şi operatorul terminalului petrolier din portul Batumi Georgia, cu o capacitatea anuală de tranzit de 15 milioane tone ţiţei, fiind în acelaşi timp şi acţionar al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport ţiţei dintre zacămintele din vestul Kazakhstanului şi portul de la Marea Neagra - Novorossiysk Rusia.

Cu o lungime de 1510 km, conducta are o capacitate de tranzit de 28,2 milioane de tone pe an. După finalizarea lucrărilor de extindere a conductei, se estimează o capacitate a CPC de 67 milioane tone de ţiţei anual, din care 50 de milioane provenite din resursele Kazakhstanului. CPC este deţinută in proporţiei de 31% de Rusia, 19% de Kazakhstan, iar restul de alţi operatori.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii