Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectiva sportivă locală

ro

08 Jan, 2011 16:09 1382 Marime text
hcm_handbal.jpgAnul 2010 a fost unul mediocru din punct de vedere al performanţelor pentru sportul constănţean. Dacă fotbalul a fost din nou veriga slabă, echipele din judeţ zbătându-se în continuare în eşaloanele inferioare, handbalul, în special cel masculin, a fost cel care a mai ridicat nivelul performanţelor sportului constănţean în anul recent încheiat.

Echipele care au contribuit la ascensiunea fulminantă a sportului constănţean în ultimul deceniu sunt cele de volei şi handbal, precum şi echipa de rugby, care nu a obţinut nici o performanţă majoră, însă s-a luptat de fiecare dată pentru titlu naţional. Anul trecut însă handbalul masculin a fost sportul „rege" din punct de vedere al performanţelor atât pe plan intern, dar mai ales pe plan european. HCM Constanţa a reuşit anul trecut să câştige pentru a cincea oară titlul de campioană şi a obţinut calificarea între cele mai bune 16 echipe ale continentului, performanţă unică în handbalul românesc la nivel de cluburi. Singurul trofeu ratat al echipei pregătite sezonul trecut de regretatul Zoran Kurtes a fost Cupa României. Chiar dacă au avut un debut mai puţin reuşit atât în competiţia internă, cât şi în Liga Campionilor, Toma şi compania au în continuare şanse reale să repete performanţele din 2010 şi în acest an. Nici handbalul feminin nu a dezamăgit în anul recent încheiat. După ce la începutul anului 2010 se zbătea în a doua jumătate a clasamentului Ligii Naţionale, CS Tomis a reuşit la finalul sezonului să se claseze pe ultima treaptă a podiumului, performanţă pe care nu au mai atins-o de 20 de ani. Astfel, echipa constănţeană a revenit în cupele europene, acolo unde nu au mai fost de doi ani. Echipa de pe litoral s-a calificat în faza optimilor de finală ale Cupei Cupelor, unde va întâlni într-o dublă manşă echipa rusă Rostov-Don. Ambele jocuri se vor disputa la Rostov, pe 5 şi 6 februarie.

Voleiul masculin a dezamăgit

După ce anii trecuţi domina întrecerea internă, voleiul masculin constănţean, reprezentat de CVM Tomis, a dezamăgit în 2010. După ce au pierdut titlul de campioană după câteva sezoane de supremaţie, echipa de pe litoral a fost eliminată şi atât din Cupa CEV cât şi din Cupa Challenge încă din primul tur. În prima parte a acestui sezon însă, CVM Tomis este lider în Divizia A1, luptându-se în continuare pentru laurii de campioană cu Remat Zalău. La feminin, CS Volei 2004 Tomis a avut evoluţii foarte bune în 2010, reuşind să obţină titlul de vicecampioană naţională, după Metal Galaţi. După retragerea din campionat a echipei gălăţene, „sirenele" au dominat prima parte a noului sezon, fiind lidere în întrecerea internă. Totodată, formaţia constănţeană s-a calificat în optimile de finală ale Cupei CEV. Aventura europeană a constănţencelor se reia foarte repede în acest an, meciurile din optimile Cupei CEV fiind programate nu mai departe de 6 şi 12 ianuarie. Echipa pe care CS Volei 2004 Tomis o va înfrunta pentru accederea în sferturile competiţiei este Tauron MKS Dabrowa Gorinicza din Polonia. Tot la titlu aspiră şi Rugby Club Judeţean Farul. Echipa de pe litoral a terminat sezonul trecut pe ultima treaptă a podiumului, însă obiectivul rămâne neschimbat şi pentru anul acesta - câştigarea titlului de campioană - după o pauză de peste un deceniu.

Fotbalul constănţean atacă prima ligă

După ce FC Farul a retrogradat în urmă cu doi ani în eşalonul secund, fotbalul constănţean încă se zbate să revină cu o echipă între cele mai bune 18 formaţii ale ţării. Astfel, dacă clubul fanion al judeţului s-a zbătut să supravieţuiască anul trecut, celelalte două echipe constănţene prezente în Liga a II-a, Săgeata Năvodari şi FC Viitorul, au avut evoluţii foarte bune în campionat, reuşind să se claseze la finalul turului, pe locul 2, respectiv 5, ambele cu şanse la promovarea în prima ligă.

Sportivii de la CS Farul au avut comportări foarte bune la competiţiile la care au participat. Printre performerii anului trecut amintim pe Ana Progras, Nicoleta Grasu şi Diana Bursuc, acestea fiind doar câteva nume cu care unul dintre cele mai valoroase cluburi din ţară s-a mândrit în anul care s-a încheiat. Anul acesta, sportivii legitimaţi la CS Farul speră să repete şi chiar şă-şi îmbunătăţească performanţele de anul trecut pentru a fi convocaţi în lotul României pentru Jocurile Olimpice din 2012.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii