Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ninsorile se opresc sâmbătă, însă temperaturile nu scad Vezi prognoza pe trei zile

ro

24 Feb, 2011 21:29 1104 Marime text
Iarna nu se dă dusă de la noi din ţară. Gerul de joi noapte se păstrează în aceeaşi notă glacială şi vineri, cu cele mai mici temperaturi aşteptate în sudul şi estul ţării. Ninsorile continuă şi vineri, acoperind zone întinse din jumătatea de vest a ţării.Izolat, în sud-est am putea avea parte de precipitaţii mixte şi polei, iar vântul nu se domoleşte, viscolind şi răscolind ninsoarea mai ales în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi zona montană, în aceste condiţii, maximele se opresc la valori de la minus 6 la cel mult 2 grade.

Frigul este ascuţit şi în Capitală şi, în plus, bate şi vântul. Ninge când şi când peste zi, iar mercurul nu va trece de minus 2, minus un grad. Presiunea atmosfericăeste la valoarea ideală pentru organismul uman şi, în plus, nu prezintă variaţii de la 760 mmc coloană de mercur.

Gerul de joi noapte se simte destul de acut şi vineri după-masă la munte. Ninge peste tot în zona montană, dar spre seară ninsorile se retrag spre Carpaţii Occidentali şi în Munţii Banatului. Vântul continuă însă să fie la fel de hotărât şi supărător şi abia mâine ar putea să se mai domolească, când şi ninsorile urmează să se mai reducă. Mai mult, e posibil ca duminică şi temperaturile să idice indice o uşoară dezmorţeală după atâta vreme rece.

După ce zile la rând riscul de avalanşă a impus cod portocaliu şi galben de avalanşă la Bâlea Lac şi Vârfu Omu, nici azi veştile nu sunt mai bune, dar zăpada creşte văzând cu ochii la 104 cm la Vârfu Omu şi chiar 147 la Bâlea Lac. Sporeşte stratul de zăpadă şi în celelalte staţiuni, aşa că azi sunt 33 de centimetri de omtă la Arieşeni şi 28 la Predeal, unde nu există risc de avalanşă, iar condiţiid e schi sunt ideale. Acelaşi tablou imaculat şi la Sinaia şi Postăvaru, unde zăpada s-a aşternut în strat de 46-28 de centimetri perfecţi pentru o amiază pe pârtie.

Frigul, ninsorile şi vântul fac şi vineri legea în ţară. Nici urmă de primăvară, iar maximele vor atinge valori de la minus 6 la cel mult 2 grade. În interiorul arcului carpatic, vineri ninsorile nu cedează teren, ba chiar ocupă arii însemnate din Transilvania. Temperaturile, în aceste condiţii, rămân mici, de minus 2 grade la Timişoara şi Arad, 0 la Oradea şi Cluj şi nu mai mult de 2 grade în Baia Mare, în timp ce spre Miercurea Ciuc, mercurul se opreşte la minus 6 grade.

Şi în sud aria ninsorilor se extinde mai ales în Oltenia, dar în Bărăgan ar mai putea şi şi lapovişe şi chiar ploi, ceea ce înseamnă că nu este exclus poleiul. Mai mult, vântul suflă cu putere viscolind ninsoarea în Muntenia, iar maximele rămâne negative, de la minus 4 grade în Craiova la cel mult minus 1 grad la Giurgiu şi Călăraşi. Dobrogea are şi ea parte tpot de nori, dar aici nu aşteptăm ninsori, ci lapoviţe şi ploi. Poleiul nu lipseşte nici el, iar temperaturile rămân negative în partea continentală, şi doar cu un grad două peste plus pe litoral. În Moldova ninsorile vin azi în număr ceva mai mic, dar nu lipsesc şi, în plus, vântul nu se domoleşte mai ales în partea sudică a regiunii. Maximele scad de la sud la nord, de la minus 1 grad la Galaţi la minus 7 la Suceava.

Ninsorile în sfârşit se opresc sâmbătă. Cerul se luminează, iar nori ceva mai mulţi se mai anunţă doar prin sudul ţării unde doar pe ici pe colo mai dă câte un fulg. Vântul se domoleşte şi el şi insistă doar prin Dobrogea, dar maximele nu promit un avânt prea mare, aşa că vom avea mâine la amiază valori de la minus 7 grade la Suceava, la 4-5 grade la Alba Iulia şi Târgu Mureş.

Nici în Capitală nu mai ninge, dar norii încă trenează, iar maxima tot nu saltă peste minus un grad.

Cerul aproape fără nori din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică ne va aduce o răcire simţitoare a vremii duminică dimineaţă. Dar peste zi, temperaturile cresc. Vor fi între minus 4-5 grade în nordul Moldovei la 4-5 grade în regiunile intracarpatice. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei mai aşteptăm ceva nori trecători, dar şi ceaţă care se asociază cu chiciură.

În Bucureşti duminică tot norii vor da tonul zilei, dar e rost şi de câteva raze de soare, care nu vor reuşi însă să urce mercurul peste pragul de îngheţ.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii