Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 2030, Romania va avea doua centrale nucleare

ro

30 Dec, 2009 21:46 4080 Marime text

centrala_cernavoda.jpgProiectul de buget pentru 2010, publicat aseară, arată că a doua centrală nucleară românească va fi construită în 2030, cel mai probabil în Transilvania.

Termenul reprezintă o întârziere de zece ani faţă de data-limită stabilită iniţial, 1 ianuarie 2010. Puterea instalată a noii centrale va fi de 1000 MW, în timp valoarea anunţată anul acesta de fostul preşedinte al Nuclearelectrica, Teodor Chirică, era de 2.400 MW.

Încă două reactoare la Cernavodă

În prezent, centrala nucleară de la Cernavodă asigură aproximativ 18% din producţia de electricitate a ţării noastre. Centrala este compusă din două reactoare, fiecare cu o putere instalată de circa 700 MW.

În jurul anului 2016, la Cernavodă vor fi puse în funcţiune alte două reactoare. Investiţia se ridică la circa patru miliarde de euro. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Hotnews, noua centrală va fi construită în bazinul râului Someş.

Transilvania - zonă protejată seismic

Posibila alegere a zonei Transilvaniei nu este întâmplătoare. O centrală nucleară este un punct sensibil, iar pericolele care pot apărea în urma unor cutremure puternice sunt foarte mari. Responsabilii din Ministerul Mediului nu au anunţat încă locul în care va fi construită centrala, dar zvonurile arată că acesta va fi undeva în centrul ţării.

Într-un interviu acordat evz.ro, seismologul Mircea Radulian, de la Institutul pentru Fizica Pământului, spune că zona Transilvaniei este ferită de efectele cutremurelor vrâncene. Spre exemplu, undele seismice se propagă mult mai uşor spre Bucureşti faţă de Braşov.

Mureş, Cluj şi Alba - cele mai sigure

Profesorul spune că trebuie luate în considerare şi zonele afectate de cutremurele de suprafaţă. Acestea sunt Vrancea (zonă care are parte şi de cutremure de adâncime), Făgăraş-Câmpulung, Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş. Astfel, zona formată de judeţele vecine Mureş, Cluj şi Alba pare cea mai sigură.

Singura centrală nucleară românească, cea de la Cernavodă, se află într-o zonă cu risc seismic, ca şi cea bulgărească de la Kozlodui. "Trebuie însă spus că nu sunt zone cu un grad de pericol foarte ridicat", spune Radulian.

Sursa: www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii