Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu FMI nu este Armata Salvarii, nu face cadouri

ro

12 May, 2010 13:32 742 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseara, la Palatul Cotroceni, că dacă România implementează programul de reducere a cheltuielilor convenit cu FMI va exista un deficit de 6,8% în acest an, iar în caz contrar deficitul va fi de 9,1%, adică de 11,7 miliarde de euro. "Îi rog atunci pe oamenii veseli din politică, din presă, din lumea sindicală, din lumea de afaceri să spună cum ar putea să împrumute România 11,7 miliarde de euro pentru a-şi acoperi deficitul, în condiţii fără acord cu Fondul. Eu vă asigur că nu am putea să împrumutăm prea mult şi asta ar însemna să începem imediat să nu mai plătim, nu să reducem. Să nu mai plătim salarii şi pensii", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat că a avertizat încă din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale că este necesară o reformă, o restructurare a statului şi a cheltuielilor sale.

"Nu am amăgit pe nimeni în campanie. Acum însă susţin cu toată tăria că trebuie să facem acest lucru (reducerea cheltuielilor - n.r.). Acum este cel mai mic cost pe care îl putem suporta. Cu cât întârziem, cu atât costurile pentru români vor fi mai mari. Şi întrebarea mea rămâne: cum am putea împrumuta 11,7 miliarde de euro până la sfârşitul anului pentru a ne finanţa nevoile de a plăti pensii şi salarii? Este o întrebare pe care o pun în modul cel mai onest şi care sper să fie pusă tuturor acelora care anunţă soluţii enunţând pur şi simplu idei, fără să le susţină cu cifre, fără să le susţină cu adevăr", a spus Băsescu.

În opinia sa, un acord cu FMI nu poate avea decât două variante: fie creşterea veniturilor, fie reducerea cheltuielilor.

"Fondul nu este Armata Salvării, nu face cadouri. Iar ce vă propun eu acum şi ce le propun românilor este ca împreună să ieşim din dificultate cu asumarea de sacrificii de la preşedinte până la cel mai neînsemnat funcţionar, şi nu cu lozinci. Nu ne scoate din dificultate nicio lozincă. Nu ne iartă de iresponsabilitatea cheltuielilor din 2007-2008 nimeni", a fost de părere şeful statului, adăugând că el le-a făcut "o ofertă corectă" românilor.

Preşedintele a evidenţiat că o îndatorare a României riscă să reducă nivelul libertăţii de acţiune.

"De aceea, eu insist pentru măsuri interne, şi nu pentru crearea premiselor pentru ca şi în continuare să împrumutăm bani", a spus el.

Sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii