Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Atentatorul din Detroit", un nigerian care s-a fript cu bomba

ro

26 Dec, 2009 13:22 742 Marime text

Autorul tentativei de atentat la bordul unui avion Airbus al companiei americane Northwest Airlines, care asigura legătura între Amsterdam şi Detroit, este un nigerian de 23 de ani, care a suferit arsuri de gradul trei încercând să detoneze un dispozitiv exploziv la bordul aparatului, informează presa americană, citată de AFP. Incidentul a provocat răniri uşoare câtorva pasageri.

El s-a produs cu 20 de minute înainte de aterizare, în timp ce avionul se afla în pantă descendentă, cu puţin timp înainte de ora 12.00 (18.00 GMT), după un zbor de nouă ore. Potrivit membru al Comisiei de securitate internă, Peter King, ales republican în Camera Reprezentanţilor, suspectul a utilizat un „dispozitiv relativ sofisticat" şi a suferit arsuri de gradul al treilea când a încercat să-l detoneze. Mai mulţi pasageri au auzit un zgomot puternic, urmat de flăcări, ceea ce a provocat un scurt acces de panică la bordul avionului, dar numai în cele şase sau şapte rânduri din jurul locului în care s-a produs incidentul.

Apoi pasagerii s-au precipitat la locul atentatului şi au stins imediat incendiul cu apă şi pături, iar unul dintre ei l-a imobilizat pe atentator. Echipajul a acţionat cu mult profesionalism, izolându-l pe atentator, au subliniat martorii. Acesta - mai speriat decât pasagerii - a declarat ulterior agenţilor FBI că este membru al Al-Qaida şi că ar fi primit dispozitivul în Yemen, împreună cu indicaţia când să-l utilizeze, probabil pentru ca la numărul potenţialelor victime din avion - 258 de pasageri plus echipajul - să se adauge altele de la sol.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei federale a securităţii transporturilor, „toţi pasagerii au părăsit avionul la Detroit, iar aparatul a fost condus din precauţie spre o zonă izolată a aeroportului, unde avionul şi bagajele sunt examinate cu atenţie. Un pasager este reţinut, iar alţii sunt interogaţi". TSA continuă să supravegheze situaţia.

Agerpres

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii