Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe ce se duc cele 50 de miliarde alocate de CJC Primariei Silistea

ro

12 Mar, 2010 04:34 2660 Marime text
trac_des.jpgBanii au fost repartizaţi comunei Siliştea pentru plata unor lucrări efectuate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri din cadrul CJC

Repartizarea fondurilor judeţene prin intermediul şedinţei Consiliului Judeţean de luna trecută, i-a lăsat fără cuvinte pe unii primari. Desigur, pe cei care nu au primit niciun leu. Printre primăriile cărora li s-au repartizat bani, s-a numărat una care a stârnit invidia celorlalţi reprezentanţi de unităţi administrativ-teritoriale.

Era şi firesc. A primit o sumă colosală de la CJC, comparativ cu celelate primării. Dar să o luăm cu începutul. În şedinţa din 17 februarie, CJC a alocat fonduri către comunităţile locale prin două proiecte de hotărâre. Este vorba despre Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 46 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură pe anul 2010 şi despre HCJC nr. 47 privind repartizarea cotei de 20% din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru co-finanţări. Cele mai dezavantajate primării, care de fapt nici măcar nu au fost luate în calcul la „algoritmul" judeţean de împărţire a banilor, au fost cele conduse de primari PD-L. O singură primărie cu primar PD-L, cea de la Nicolae Bălcescu, a primit 200.000 lei şi aceia pentru plata unor lucrări către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, din cadrul CJC.

Pe lista cu primării, anexată la HCJC nr. 46, în dreptul primăriilor conduse de primari PD-L scrie „0" lei, excepţie făcând primăriile cu primari PD-L, dar pro-PSD, cum sunt edilii de la Ion Corvin sau Hârşova. În rest, comunităţi locale precum Albeşti, 23 August, Castelu, Costineşti, Horia, Poarta Albă, Rasova sau Valu lui Traian, au fost sărite de la împărţirea fondurilor judeţene de către preşedintele pesedist al CJC, Nicuşor Constantinescu, iniţiatorul proiectelor. Mai sunt şi primării PSD sărite din schemă, însă blocarea fondurilor către primăriile portocalii, pe motive politice, a devenit o practică ce se perpetuează de ani buni în judeţul Constanţa.

silistea_primar_mihai_soare.jpgPrimăria Siliştea a stârnit invidia altor primari

În acest context, în care, comunităţile locale abia au cu ce supravieţui, iar primarii se chinuie să găsească soluţii de pe o zi pe alta pentru plata utilităţilor şi a altor cheltuieli urgente, unele primării au fost binecuvântate de mila pesedistă a şefului CJC. Dintre toate, una a stârnit mirarea deopotrivă a primarilor PD-L, PNL, cât şi a colegilor de partid. Este vorba despre comuna Siliştea, reprezentată de către primarul social-democrat Mihai Soare, care a primit prin HCJC nr.47/2010 nu mai puţin de 5.000.000 lei, adică 50 de miliarde de lei vechi. În anexă, în dreptul sumei scrie că a fost alocată pentru infrastructură drumuri, însă l-am contactat pe primarul comunei Siliştea pentru a întreba ce drumuri de zeci de miliarde face în comuna pe care o reprezintă.

Primarul Mihai Soare a precizat că este conştient de faptul că a stârnit invidia celorlalţi colegi prin suma primită, dar a motivat că banii nu vor fi utilizaţi pentru un obiectiv utilizat în exclusivitate de comuna sa. „Am avut o discuţie încă de astă-vară cu reprezentanţii Consiliului Judeţean despre crearea unei rute care să preia din traficul aglomerat de la ieşirea de pe autostrada A2, pentru că se tot creează blocaje pe porţiunea între Cernavodă şi Constanţa", a precizat primarul.

Zeci de miliarde pentru DC 63 şi DC 61

El a adăugat că aceşti bani vor fi utilizaţi cu folos la reabilitarea DC 61 Seimeni - Siliştea şi a DC 63 Siliştea - Ţepeş Vodă, astfel încât o parte din traficul de pe autostradă să poată tranzita aceste drumuri către DN 2A Hârşova - Constanţa. Primarul a mai spus că cele două segmente totalizează aproximativ 19 km de drum comunal foarte deteriorat şi prost semnalizat, care are nevoie de îmbunătăţiri substanţiale pentru a suporta un trafic aglomerat. „Această investiţie nu se va face doar pentru comuna Siliştea, deşi mă bucură faptul că şi noi beneficiem de avantajele unui drum bun. Drumul se va lăţi pentru a putea servi unui trafic mai aglomerat", a adăugat primarul. El a mai spus că au fost şi sunt discuţii ca aceste drumuri să fie transformate în drumuri judeţene.

În concluzie, alocarea acestei sume către Siliştea este de fapt, un contract gras din bani publici pentru Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, care oricum a preluat în administrare majoritatea drumurilor comunale de la administraţiile locale. RAJDP poate fi văzută, mai nou, pe piaţa achiziţiilor publice luptându-se cot la cot cu firmele private sau încheind parteneriate cu ele.

Mecanismul cheltuirii banilor publici

Nu este în regulă însă, atunci când din banii publici ce ajung în contul RAJDP pentru diferite lucrări, cum este şi cea de la Siliştea, o părticică importantă este cheltuită pe contracte de publicitate, cum este şi cel cu TV Cable Neptun SRL. Reamintim că, pe 15 decembrie anul trecut, RAJDP a cumpărat de la TV Neptun, televiziunea partenerilor de afaceri ai lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, publicitate în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de lei vechi cu TVA inclus. Poate aceşti bani, risipiţi astfel de RAJDP, ar fi folosit unei primării amărâte, chiar şi pentru reabilitarea unor drumuri cu utilajele Regiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tepeseanu 15 Mar, 2010 20:51 e super drumu care se va termina anu asta. silistea avanseaza sigur cu soare primar. mai usor d-le primar si nu te mai supara pe manglele din "opozitie", sa nu-ti afecteze sanatatea. avem nevoie de tine. opozantii vor doar pamant pentru ei. m-am convins. nu e nimic de capul lor. si mai sunt si inculti
  • realu 12 Mar, 2010 20:15 apa trece, pietrele raman. vrajeala unora se uita, drumurile modernizate din comuna silistea raman. vreau sa il felicit pe primarul soare mihai din silistea ptr faptul ca a reusit si aceasta investitie. imi place tipu. se informeaza, are o echipa buna, care-si face treaba pe domenii clare. omul care vine la primarie, e bine primit, e servit prompt. si poate ii da udrea si banii ptr terminarea canalizarii. bafta soare
  • mangusta 12 Mar, 2010 13:32 bravo soare. esti tare. p-acolo trecem multi: psd-isti, pdl-isti, pnl-isti, ziaristi, etc. eu trec mereu cand plec de c-ta la buc prin t-voda- silistea-seimeni. e mult mai liber si mai rapid
  • gogu 12 Mar, 2010 10:35 foarte bine. se rezolva si problema acestor drumuri. ce conteaza cine le face. rajdp nu e al cjc-ului?