Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat ne costa distractiile turistilor?! (galerie foto)

ro

09 Jul, 2009 02:00 1516 Marime text

cap_1.jpgPetrică Munteanu: „Mai avem câteva proiecte în cap, dar vom vedea dacă vor fi finalizate"

Primarul Radu Mazăre este foarte mândru de faptul că îi distrează aşa cum se cuvine pe cei care aleg staţiunea Mamaia pentru concediul estival.

Chiar dacă majoritatea spectacolelor şi evenimentelor organizate în lunile de vară se încadrează foarte bine în preferinţele primarului, trebuie să admitem că nici turiştii nu au fost indiferenţi, dar fiind faptul că manifestările au fost o alternativă la statul pe terase, „la un suc". Însă, constănţenii plătesc din buzunarul lor toate spectacolele puse la cale de primărie. Şi asta în ciuda faptului că banii provin, după cum spune Mazăre, din taxa de barieră. Este adevărat, edilul nu minte, o parte dintre fondurile destinate acestor distracţii estivale provenind din mult-hulita taxă, însă suma totală destinată acestora este suplimentată cu bani din bugetul municipalităţii. Dar ştim oare câţi bani dăm pentru a distra turiştii? Până acum nu s-a cunoscut această sumă, pentru că în hotărârea de Consiliu Local privind bugetul nu există o situaţie a sumelor defalcate pe fiecare spectacol sau eveniment în parte. Banii destinaţi distracţiilor văratice se regăsesc la secţiunea „cultură, recreere şi religie". Adică, potrivit proiectului de buget pe 2009, o sumă estimată de 37.895 mii lei. Însă, există posibilitatea ca estimarea de acasă să nu corespundă cu cea din târg, mai ales că suma menţionată anterior nu este destinată în totalitate spectacolelor de sezon.

mamaia_formula_1_pe_apa_romanian_grand_prix_20.jpgVai-Vai de banii noştri

Aşa că am apelat la Petrică Munteanu, şeful Direcţiei Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale, pentru a ne spune câţi bani scot constănţenii din buzunar în vara lui 2009 şi pentru ce. Am luat evenimentele în ordine cronologică şi am început cu Romanian Boat Show, organizat de Power Marine şi Set Events. Se pare că manifestarea a fost foarte profitabilă pentru Primăria Constanţa. A câştigat la capitolul imagine, însă nu a cheltuit niciun ban. Între 22 şi 28 iunie a avut loc Challenger Mamaia, competiţie de tenis. „Nu îl am în lista cu evenimente, însă competiţia ne-a costat ceva între opt şi zece mii de euro", spune Petrică Munteanu. Trecem uşor ca şi carnavalul de samba, eveniment în cadrul căruia şcoala Vai-Vai va încânta ochii şi urechile turiştilor, în special ale celor de sex masculin. Dacă primarul Radu Mazăre spunea săptămâna trecută că cele două luni de spectacol brazilian costă municipalitatea 350.000 de euro, Petrică Munteanu a redus suma la numai 300.000 de euro. Din aceşti bani se plătesc transportul, cazarea, masa şi spectacolele. Mamaia Exotic Car Show, expoziţia de maşini retro a costat 60.000 de euro, potrivit spuselor lui Ionuţ Barbu, şeful Power Marine. Munteanu spune că primăria a dat 200.000 de lei. Să nu uităm că primarul Mazăre şi-a prezentat, în cadrul evenimentului, cele patru maşini de epocă. Mare mândrie pentru edil!

strong_man_078.jpgOameni strong şi scumpi

Între 10 şi 12 iulie va avea loc FAI Mamaia World Elite Acrobatic Formula, prezentat ca fiind primul eveniment de acrobaţie aviatică organizat vreodată în România, sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale. Pentru FAI, Mazăre dă din buget 400.000 de euro. Ajungem la Campionatul Naţional de Fotbal pe Plajă, organizat între 11 iulie şi 9 august şi care va scoate din vistieria Constanţei „o sumă mică", după cum spune Petrică Munteanu. Nu ştia cu exactitate cât, mai ales că evenimentul este organizat de Federaţia Română de Fotbal. În orice caz, a repetat că primăria are o contribuţie neînsemnată. Pentru Festivalul World Music Mamaia, care va avea loc între 24 şi 26 iulie, instituţia condusă de Radu Mazăre cotizează cu 50 - 60.000 de euro, iar pentru festivalul de salsa, cu 80.000 de lei. Încă nu se ştie dacă venirea Orchestrei Radiodifuziunii Chineze, aşteptată pe 27 şi 28 iulie, va costa ceva. „Nu ştim nimic deocamdată. O să vedem cum ne vom descurca", zice Petrică Munteanu. Pe 14 şi 15 august se va organiza Disco Sensation Hello, despre care directorul de la Organizare Evenimente nu ştie cât a costat. În aceeaşi perioadă, între 14 şi 16 august, puternicii lumii vor veni la Mamaia. Strong Man Mamaia nu aduce numai oameni mari, ci şi cheltuieli mari. Primăria dă pentru organizare 150.000 de euro. „De când se tot strofoacă să intre în lumea bună... vin şi sportivi de afară, din ţările nordice", explică Munteanu. Să nu uităm că anul trecut, competiţia a fost câştigată de Nicu Rotaru, garda de corp a primarului Radu Mazăre.

petrica_munteanu.jpgÎntre bariere şi criză

Pentru Ziua Marinei, primăria dă aproximativ 400.000 de lei, iar pentru Romanian Class One Grand Prix, 1.500.000 de lei. „Tot atât dă şi Consiliul Judeţean. Anul acesta, evenimentul va costa patru milioane 200, patru milioane 300 de lei. Anul trecut a fost şase milioane. Fashion Police păgubeşte bugetul cu 40.000 - 50.000 de euro, dacă ne luăm după spusele lui Munteanu de la primărie. Ultimul eveniment al sezonului va avea loc la început de toamnă, între 5 şi 7 septembrie, la Gravity Park. Festivalul de sporturi extreme va costa „între 70.000 şi 100.000 de euro", spune Petrică Munteanu. „Mai avem câteva proiecte în cap, dar vom vedea dacă vor fi finalizate", spune directorul din cadrul primăriei. La întreaga tevatură trebuie să mai adăugăm alţi 400.000 de euro, sumă destinate organizării spectacolelor din Piaţeta Cazinoului din Mamaia. Aşadar, dacă adunăm leii şi euro, putem face bugetul: 1.060.000 de euro şi 2.180.000 de lei. După cum observăm, ori barierele aduc foarte mulţi bani, ori criza nu există la Constanţa.

 

{mos_ri:mamaia,Petrica Munteanu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii