Cum au saracit bogatii Constantei
Cum au saracit bogatii Constantei


Criza declanşată la sfârşitul anului trecut i-a afectat până şi pe cei mai bogaţi dintre oamenii de afaceri aflaţi în Top 500 Forbes, publicat în această lună de un cotidian naţional.
Cel puţin în ceea ce priveşte avuţiile afaceriştilor constănţeni, comparând topul din acest an cu cel din 2008, constatăm că averile acestora aproape că s-au înjumătăţit.
Au existat personaje din prim planul oamenilor de afaceri constănţeni care anul trecut nu apăreau în topul celor 500 de miliardari din România, însă în 2009 se pare că afacerile le-au mers bine de vreme ce apar cu valori substanţiale ale averilor. Din categoria acestora fac parte familia Precup - proprietară a companiei Cardinal Motors din Constanţa, familia Martin, cu o avere de 42 de milioane de euro de pe urma salubrităţii (n.r. firma Polaris), iar cu o avere de 20 de milioane de euro, Nicolae Dimaca, proprietarul grupului de firme Kamsas.
Gabriel Comănescu
Dacă în 2008 afaceristul avea o avere estimată la 180 - 200 milioane de euro, în acest an, spre surprinderea multora, în vremuri de criză, avuţia lui a crescut considerabil la 420 de milioane de euro
„Aurul negru" l-a consacrat pe Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean, pe o treaptă de succes, fiind ocupantul celui mai înalt loc în Top Forbes 500 miliardari. Afaceristul s-a orientat către domeniul petrolier şi a intrat în business în anul 1999, când a cumpărat companiile de foraj pe uscat Forseco şi Aquaforde la AVAS. Investiţia s-a dovedit a fi prolifică, la ora actuală, Comănescu fiind deţinătorul Grup Servicii Petroliere SA, Upetrom - 1 Mai SA, Upetrom Tranding & Engineering SRL şi Upetrom Group Management SRL. Afaceristul a investit şi în domeniul turismului, unde deţine Hotel Vega, de cinci stele, din staţiunea Mamaia.
Gheorghe Bosânceanu, cunoscut om de afaceri care şi-a făcut averea pe vânzarea de vapoare, are acelaşi cont ca şi anul trecut: 160 - 170 milioane de euro.
Bosânceanu a pornit timid, de la cumpărarea a şapte nave, apoi încă două, până când a ajuns să deţină întregul Şantier Naval Constanţa. La ora actuală, omul de afaceri controlează, în afară de Şantierul Naval Constanţa, atât grupul de firme Histria, cât şi trustul de presă local Cuget Liber.
Corneliu Idu
Pentru căpitanul de navă Idu, anul 2009 a venit cu o înjumătăţire a averii sale. De la 250 - 270 milioane de dolari în 2008, a ajuns să mai aibă doar 130 de milioane de euro.
La sfârşitul anului trecut, când se ciocneau cupele de şampanie, Corneliu Idu nu anticipa ce avea să-l aştepte în 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al cărei acţionar majoritar este, de gigantul Arcelor Mittal, principalul său client. În afară de participaţiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping şi Octogon, Idu mai deţine proprietăţi imobiliare, evaluate la câteva milioane de euro. Afaceristul a investit 5 milioane de euro şi în domeniul sportului, în Club Idu din staţiunea Mamaia.
Adolf Bâclea
Afaceristul constănţean care şi-a făcut averea tot în domeniul maritim a sărăcit din 2008 până acum cu aproape 30 de milioane de dolari. Dacă anul trecut avea 130 - 140 de milioane de euro, acum i-au mai rămas doar 98 - 100 milioane de euro.
Bâclea a ales să-şi mute afacerile în străinătate şi mai apare ca acţionar, pe piaţa locală, doar la două companii: BPS Construct Invest, unde deţine 33 %, şi Cosena SRL, companie proprie.
Familia Lazia
Pentru membrii acesteia, criza nu şi-a arătat prea mult colţii. Anul trecut, conturile erau burduşite cu 70 - 75 milioane de euro, iar în 2009 au mai rămas 60 - 62 de milioane de euro.
Domeniul construcţiilor a fost cel ales pentru investiţii şi de familia Lazia, care a ieşit în profit. Lucian Lazia conduce, alături de fiul său, Dorin Mihai, grupul de firme Argos SA din Constanţa, holding axat pe lucrări de construcţii. Fost director de întreprindere în vremuri comuniste, seniorul familiei susţine că a început afacerile încă de când era copil, dar în ceea ce priveşte Argos, business-ul a demarat în 1990.
Familia Martin
Fără să figureze în 2008 în topul celor mai bogaţi miliardari, în 2009, familia Martin a ajuns pe locul 146 în topul miliardarilor, cu o avere estimată la 40 - 41 milioane de euro. Familia a investit în compania Polaris, care i-a adus cea mai mare parte din avere şi totodată succesul pe planul afacerilor. Business-ul a pornit de la 60 de angajaţi şi s-a extins la peste 1.600, iar parcul auto a ajuns la 300 de maşini.
Familia Precup
Nici familia Precup nu a figurat anul trecut în top. În 2009 însă, industria auto i-a adus familiei o avere de 35 de milioane de euro. Familia este proprietară a companiei Cardinal Motors din Constanţa.
Gheorghe Hagi
Şi avuţia marelui fotbalist a avut de suferit. De la 47 - 50 de milioane de euro în 2008, conturile acestuia au ajuns la 30 - 35 de milioane de euro.
Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor a investit o mare parte din banii câştigaţi în cariera de jucător tot în sport, dar şi în industria hotelieră şi imobiliară. Cel mai cunoscut business al fotbalistului este hotelul Iaki din staţiunea Mamaia, cu un profit anual de 1,5 - 1,7 milioane de euro. Pe lângă proiectele imobiliare în care este implicat, alături de cumnatul său, Gică Popescu, Hagi se ocupă de cel mai important proiect al său, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi".
Florin Cârstocea
În aceeaşi situaţie se află şi omul de afaceri a cărui avere a scăzut de la 70 - 72 milioane de euro, în 2009, ajungând la 31 milioane de euro. Acesta şi-a făcut avere de pe urma yachting-ului şi a turismului. Cârstocea este implicat în Neptun Yacht, Petro Serv şi Rig Service şi deţine Hotel Central din staţiunea Mamaia.
Constantin Frăţilă
Şi fostul arbitru a avut mult de suferit de pe urma crizei. Cu o avere estimată la 90 - 95 de milioane de euro în 2008, în 2009 a ajuns la doar 31 de milioane de euro.
Acesta şi-a făcut averea în domeniul naval şi al construcţiilor imobiliare. În sectorul naval, afaceristul conduce Comcm, companie care a cumpărat, în 2007, pachetul majoritar de acţiuni al Scut SA.
Pe planul imobiliarelor, Frăţilă dezvoltă complexul Tranzit, unde intenţionează să construiască blocuri de locuinţe.
Dumitru Cuşu
Acesta nu a avut prea mult de suferit. Averea sa nu a scăzut foarte mult, de la 40 - 43 milioane de euro în 2008, a ajuns la 30 - 31 milioane de euro în acest an. Omul de afaceri este patronul a două hoteluri - Hotel Dacia din staţiunea Mamaia şi Hotel Belona din staţiunea Eforie - şi al Restaurantului Vraja Mării de pe faleza Cazinoului din Constanţa şi deţine acţiuni la Agrostar Constanţa şi Cupa Internaţional SRL.
Familia Guci
În 2008, familia avea o avere de 45 de milioane de euro, fiind printre afaceriştii de succes din industria hotelieră, însă în 2009 a ajuns la 29 de milioane de euro. Aceasta deţine mai multe hoteluri de lux de la Marea Neagră, printre care se numără Hotel Dorna şi Modern, din staţiunea Mamaia, dar şi Hotel Guci din Constanţa.
Stere Samara
Cât despre afaceristul care a investit în industria alimentară, comerţ şi piaţă de capital, şi averea acestuia aproape s-a înjumătăţit, ajungând de la 40 - 43 de milioane de euro, în 2008, la 26 - 27 de milioane de euro, în 2009. În 2000, Samara a cumpărat acţiuni la SOCEP, unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Portul Constanţa.
Nicolae Dimaca
2008 - nu era în top
2009 - 20 de milioane de euro
Omul de afaceri Nicolae Dimaca s-a orientat către business-ul cu maşini. Proprietar al grupului de firme Kamsas, acesta are în prezent afaceri de 20 de milioane de euro, anul trecut, neexistând în topul celor 500 de miliardari.
Ion Grecu
La fel şi Ion Grecu, care a apărut în 2009 în top 500 cu o avere estimată la 20 - 23 de milioane de euro. Grecu a investit într-un domeniu aparte şi aducător de profit, cel al energiei electrice. Una dintre companiile pe care constănţeanul o controlează este Elcomex EN, unul dintre primii cinci traderi de energie electrică din România, iar la începutul anului a încheiat un contract cu fabrica de automobile din Craiova, parte a producătorului american Ford.
Vasile Costea
Averea afaceristului în domeniul construcţiilor s-a diminuat cu zece milioane de euro, de la 30 - 32 de milioane de euro, în 2008, la 20 - 21 de milioane de euro în 2009. Omul de afaceri este acţionar la patru companii: ABC Val, Fabrica de Betoane şi Prefabricate, Ro-Mat-Construct şi Ecopref Construct.
Nicuşor Năstase
Domeniul comercial i-a adus afaceristului Nicuşor Năstase o avere, în 2009, de doar 19 - 20 de milioane de euro, în timp ce în 2008 avea 45 - 48 de milioane de euro. Acesta este patronul discotecii Vox Maris din staţiunea Costineşti încă din 1982 şi deţine mai multe spaţii comerciale, atât în Bucureşti, cât şi în afara ţării, pe care le închiriază şi de pe urma cărora obţine profit.
Liviu Brăiloiu
Şi fostul prefect al Constanţei, Liviu Brăiloiu, care a investit în industria hotelieră, dar şi în cea imobiliară, a avut de suferit. Cu o cifră de afaceri de 20 - 22 de milioane de euro, averea acestuia a scăzut în 2009, ajungând la 17 - 18 milioane de euro. Brăiloiu este proprietarul complexului Palace Pelican din staţiunea Mamaia şi deţine mai multe proprietăţi imobiliare.
Ion Dumitrache
Afaceristul care s-a bucurat de succes şi profit în sectorul naval, agricol, farmaceutic şi în presă a pierdut jumătate din averea de anul trecut. De la 30 - 33 de milioane de euro, în 2008, la 15 - 16 de milioane de euro, în acest an.
Acţionar la nu mai puţin de 14 firme, omul de afaceri controlează, printre altele, Şantierul Naval Midia - Năvodari, cotidianul local Observator, precum şi un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale. Deţine aproape 370 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de teren forestier în judeţul Dolj. În paralel, este acţionar la Marina & Santis, firmă cu 54,02 % din Muntenia Estival 2002 SA.
Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky
Faţă de anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a sărăcit cu un milion de dolari, rămânându-i în conturi doar nouă milioane de euro. La fel şi afaceristul Sorin Strutinsky, care ocupă locul 478 în Top 500, a sărăcit cu trei milioane de euro, de la 10 - 11 milioane de euro, în 2008, la 7 - 8 milioane de euro în 2009. Strutinsky este preşedintele clubului sportiv CVM Tomis, campioana en-titre naţională la volei masculin şi câştigătoarea ultimelor trei ediţii ale Cupei României, şi este implicat în nu mai puţin de 27 de companii.
Primarul a fost cel care şi-a menţinut standardul, zece milioane de euro în 2008, tot atâtea în 2009. Edilul deţine părţi sociale în mai multe companii, printre care şi cea care include hotelul Flora din staţiunea Mamaia. De asemenea, Mazăre a investit şi în presă.
Victor Băldescu
Cu afaceri în domeniul naval, Băldescu este de departe cel care a sărăcit cel mai mult, de la 30 - 32 milioane de euro, în 2008, la 5,4 milioane de euro în 2009.
Businessman-ul este acţionar la 14 companii, dintre care cea mai importantă este Romned Port Operator, locul 1 în Top Profit România Întreprinderi Mijlocii pe 2008, cu o cifră de afaceri de 5,4 milioane de euro. Băldescu are pachet majoritar la Romned SA şi controlează 51% din Seamans Pub SRL.
Ciprian Constantinescu
Afaceristul, intrat în topul miliardarilor în 2009, deţine o afacere de 7 - 8 milioane de euro. Acesta este preşedinte la Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră şi deţine Hotel Delta din staţiunea Jupiter şi Hotel California din Cap Aurora.
{mos_ri:top 500,Constanta}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- hhhhhhhhhhh 15 Oct, 2009 14:05 uuuuuuuuuuua fam lazia