Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce cred liderii locali despre comasarea alegerilor

ro

13 Dec, 2011 01:00 1636 Marime text

comasare_-_Gigi_Chiru.jpgGuvernul a decis angajarea răspunderii pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, act normativ care afectează întreaga clasă politică, deoarece este nevoie ca în luna decembrie să fie cunoscut în mod clar dacă aceste două alegeri vor fi sau nu comasate, după cum a susţinut şi premierul Emil Boc.

Potrivit şefului Executivului, comasarea generează economii bugetare de cel puţin 20 de milioane de euro într-un an 2012 dificil din punct de vedere economic. Mai mult decât atât, de la Palatul Victoria se aşteaptă ca participarea la alegeri să fie mai bună în cazul comasării. Şi totuşi, proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolvă problema revizuirii Constituţiei, pentru o astfel de modificare şi inclusiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de aleşi fiind nevoie şi de sprijinul opoziţiei. Mai mult, premierul a precizat că nu se teme de o eventuală moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului.

Chiru: „Comasarea avantajează electoratul"

Preşedintele PDL, Christian Gigi Chiru, susţine că proiectul comasării alegerilor vine în sprijinul electoratului. „Comasarea este un mare câştig. Nu era momentul ca în 2012 să avem două agende publice diferite şi seturi separate de priorităţi. Întreaga clasă politică trebuie să facă un efort în 2012, iar electoratul să cântărească proiectele şi să aleagă în cunoştinţă de cauză", susţine Chiru, care a tranşat cu această ocazie şi proiectul său politic în contextul în care comasarea nu va permite o dublă candidatură: la locale şi la parlamentare. „Am spune dintotdeauna că prioritatea mea este Primăria Constanţa. Aşadar, chestiunea legată de deputăţie este abandonată deja", a mai spus liderul PDL, care a subliniat că, înainte de orice, comasarea reprezintă şi o restrângere a cheltuielilor pentru bugetul republican, adică mai puţină risipă din buzunarul românilor.

Băluţ: „Comasarea nu este bună, fiecare scrutin are rostul său!"

comasare_-_Lucian_Balut.jpgCopreşedintele USL Constanţa, Lucian Băluţ, nu este încântat de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare nici măcar de dragul reducerii costurilor. „Reducerea cheltuielilor este nesemnificativă la nivel de buget", este de părere şeful organizaţiei municipale a PSD Constanţa. Fost deputat şi candidat la alegerile parlamentare şi în 2008, când a pierdut în faţa liberalului Mihai Lupu, social-democratul crede că „fiecare scrutin electoral are rostul său, iar alegerile trebuie să fie distanţate în timp. Nu e deloc bine ce se întâmplă! În cadrul fiecărei campanii electorale trebuie abordate subiecte care îl interesează pe cetăţean, ori temele localelor sunt diferite de cele ale alegerilor parlamentare", susţine profesorul Băluţ.

Lipoveanu: „Lumea va veni în număr mult mai mare la vot"

Preşedintele UNPR Constanţa, George Lipoveanu, susţine că din comasarea alegerilor cel mai mult va avea de câştigat electoratul, care va veni în număr mult mai mare la vot şi astfel va legitima votul, fie că este vorba de primar sau de parlamentar.

În alt doilea rând, dar la fel de important, prin comasare „se va evita bătutul câmpilor la nivelul candidaţilor, iar campania electorală va concentra mult mai puţini bani. Eu zic că e de bine. Cât priveşte asumarea de către Guvern a proiectului comasării alegerilor, cred că s-a apelat la asumare pentru că nu mai există timp fizic pentru a trimite proiectul în parlament", susţine Lipoveanu.

Liderul UNPR spune că vor fi situaţii în care formaţiunea sa va susţine candidatul PDL atunci când acesta este cel mai bine plasat. „Este cazul localităţii Mangalia, unde Zanfir Iorguş are 35-40% în sondaje. E normal să-l susţinem pe el ca să scăpam Mangalia de Tusac", a conchis Lipoveanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii