Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sefii de deconcentrate constanteni respira linistiti Vor primi decizii de interimari si raman sase luni pe functie

ro

03 Mar, 2010 01:24 1969 Marime text
cap_2.jpgDirectorii instituţiilor deconcentrate care până în urmă cu două zile îşi simţeau scaunul de şef ameninţat de lipsa unui cadrul legal, respiră, începând de ieri după amiază, uşuraţi. Cel puţin până când Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici îi va chema să susţină un concurs pentru a-i transforma în funcţionari publici, pierzându-şi astfel titulatura de directori-coordonatori

Potrivit declaraţiilor liderului PD-L Constanţa, Mircea Banias, după ce legea 188/1999 cu modificările aprobate ieri va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial al României, directorii de deconcentrate vor primi decizii prin care sunt numiţi directori interimari până la momentul în care ANFP va organiza concursurile de ocupare a funcţiilor în baza noilor reglementări.

camera_deputatilor.jpgDupă un scandal care nu a durat ca nunţile în basme, decât două zile, Camera Deputaţilor a decis cu 172 de voturi pentru şi în absenţa parlamentarilor social-democraţi şi liberali să adopte legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Noul proiect de modificare a Legii Statutului Funcţionarilor Publici împiedică practic politizarea instituţiilor publice, obligându-i pe cei care ocupă în prezent fotoliile de şefi să renunţe la funcţiile în structurile de conducere din partidul care i-a propus pe funcţii. Actualii şefi de servicii deconcentrate vor reveni la statutul de funcţionari publici şi pot ocupa în continuare fotoliile, cu caracter temporar, în baza unui aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă au cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialitate. După şase luni, aceştia urmează să susţină un concurs pentru definitivarea pe post.

Practic, la acest moment, actualii directori PD-L, chiar dacă sunt pe funcţii, ei nu mai au nicio bază legală pentru că cele două ordonanţe fundament al mandatului lor, OUG 37/2009 şi OUG 105/2009 au fost abrogate de Curtea Constituţională a României. Chiar dacă şefii de deconcentrate de la nivelul judeţului nu au primit niciun ordin de încetare a activităţii, pentru a se apăra de eventualele probleme apărute în urma semnării unor acte fără acoperire legală, aceştia şi-au predat din vreme atribuţiile adjuncţilor ori au intrat în concedii de odihnă ori medicale, până se liniştesc apele. Gurile rele spun că noua ordonanţă emisă de guvernul Boc pentru statutul funcţionarului public constituie în fapt o acoperire legală pentru schimbarea directorilor din deconcentrate cu proprii oameni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii