Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chirila „Unii se joaca cu partea sensibila a electoratului"

ro

18 Aug, 2009 02:13 758 Marime text

„Măsurile sunt foarte necesare, unele dintre ele sunt chiar vitale", este de părere senatorul PSD, Alexandru Mazăre. De cealaltă parte a taberei, deputatul PNL Gheorghe Dragomir consideră că acestea sunt doar „o altă metodă de a face campanie".

Ieri, coaliţia de guvernare a ajuns la un acord în ceea ce priveşte punerea pe tapet a măsurilor pentru depăşirea crizei economice. După discuţiile dintre liderii celor două formaţiuni, a fost închegat un pachet de 32 de măsuri anti-criză care vor fi puse în aplicare începând cu 1 septembrie. Cele mai importante dintre măsurile propuse de coaliţia de guvernare care ar putea stimula economia vizează scutirea temporară de impozit pe dobânzi, studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii prin care să se asigure finanţare de proiecte de importanţă naţională, dar şi utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru lucrările din domeniul construcţiilor.

Cât despre aplicabilitatea acestora într-un timp cât mai scurt şi posibilitatea ca ţara noastră să iasă cât mai repede din situaţia din ce în ce mai critică în care se afundă, liderii formaţiunilor politice importante de la malul mării au avut păreri diferite.

„Vroiaţi să mă prindeţi..."

În opinia senatorului social-democrat Alexandru Mazăre, aceste măsuri propuse de cele două partide care au reuşit, în cele din urmă, să ajungă la un punct comun sunt „absolut necesare pentru acest moment, unele dintre ele fiind chiar vitale". „Vroiaţi să mă prindeţi că nu ştiu despre ce e vorba", a declarat, mai în glumă, mai în serios, senatorul PSD. „Eliminarea de la 1 ianuarie a impozitului minim şi înlocuirea acestuia cu impozitul forfetar, eliminarea TVA-ului şi măsura referitoare la fondul naţional pentru locuinţe sunt doar câteva din măsurile foarte importante". Mazăre a mai completat că, în speţă, programul prima casă n-ar fi o măsură chiar atât de greşită: „Prin această metodă rezolvăm şi o problemă socială pentru tineri şi dăm şi drumul la o economie reală". La prima vedere, măsura care vizează „studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii, inclusiv prin includerea participaţiilor statului prin care se asigură finanţare de proiecte de importanţă naţională", pare o metodă fantezistă, care ar putea contribui la ieşirea din criză. Însă în opinia pesedistului, lucrurile ar sta altfel. „Fondurile de investiţii pot avea mai multe surse de finanţare. Banii din privatizarea, de exemplu, a sistemului energetic ar putea fi direcţionaţi către proiecte de importanţă naţională".

Prizonierii oamenilor de spectacol...

Cealaltă parte a coaliţiei, deputatul PD-L Constantin Chirilă, în calitate de organizator al unor întâlniri cu oamenii de afaceri constănţeni şi de economist, consideră că întreg sistemul trebuie schimbat, însă şi cu participarea noastră, a tuturor. „Din punct de vedere al modului de redactare, măsurile sunt bune, însă trebuie ţinut cont de schimbări şi de conjunctura actuală. Acum suntem prizonierii oamenilor de spectacol, celor care nu pot să stea de vorbă cu electoratul şi se duc la TV". Cât despre măsurile punctuale, Chirilă este de părere că acestea nu pot fi puse în aplicare din birou. „Totul trebuie să aibă o bază reală. În fine, măsurile au obiective concrete, însă depinde dacă filozofia acestora este realistă".

„Nici nu mă uit la ele"

Liberalul Gheorghe Dragomir consideră că acest plan de măsuri este doar o altă modalitate pentru cele două partide de a face campanie, în perspectiva apropiatelor alegeri prezidenţiale. „Din experienţa pe care am avut-o până acum cu acest guvern, nu o să vedem nicio măsură pusă în aplicare din cele scoase în prim plan. Eu nici nu mă uit la ele. S-au întrecut până acum în măsuri şi aşa vor face şi de acum înainte", a explicat deputatul liberal. În opinia sa, guvernul actual nu este capabil să aplice măsurile şi le va lăsa moştenire următorului guvern. „În loc să sprijine agenţii economici şi să relaxeze fiscalitatea... La noi nici măcar nu se pregăteşte vreo măsură de stimulare a agenţilor economici", a mai adăugat Dragomir.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii