Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Podul de la Independenta a fost luat de ape

ro

23 Jul, 2004 00:00 797 Marime text

Proiect Sapard executat de mantuiala

Ieri, reprezentatul Agentiei Sapard din teritoriu s-a intalnit cu beneficiarii de proiecte, scopul reprezentandu-l modul in care aceste proiecte se deruleaza, problemele cu care se confrunta primarii si contractorii in etapa de executie a acestora * Au fost depistate patru categorii de probleme referitoare la asigurarea sumelor necesare platii dobanzilor pentru creditele bancare contractate pentru finantarea proiectelor, asigurarea necesarului de material de constructie, bitum, la preturi avantajoase, schimbarea unor solutii tehnice si obtinerea unor avize de la proiectanti de utilitati * Din cauza calitatii reduse a lucrarilor in timpul ploilor din ultima perioada, un tronson din drumul aflat in executie a fost deteriorat de catre aversele cazute in acea zona * Subcontractorul nu poate fi platit cu cea de-a doua transa de bani, desi primaria dispune de fonduri, din cauza neindeplinirii prevederilor contractuale de catre constructor * Firma care a contractat prin licitatia organizata in luna august a anului trecut se numeste SC "General Concret" SRL din Cernavoda, care a fost reprezentata de un imputernicit, Iancu Mujnava, din partea unei alte societati de constructii, subcontractoare

Directorul general al Agentiei Sapard Constanta, Mihai Herciu, s-a intalnit in cursul zilei de ieri cu toti primarii din judet care au in derulare proiecte pentru masura 2 1.- "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", respectiv reabilitare de drumuri comunale si sisteme de alimentare cu apa si canalizare. La intalnire au participat si reprezentantii din fruntea Consiliului Judetean Constanta. Scopul intalnirii l-a reprezentat modul in care aceste proiecte se deruleaza, problemele cu care se confrunta primarii si contractorii in etapa de executie a acestora. Per total, au fost depistate patru categorii de probleme, si anume cele referitoare la asigurarea sumelor necesare platii dobanzilor pentru creditele bancare contractate pentru finantarea proiectelor, asigurarea necesarului de material de constructie, bitum, la preturi avantajoase, schimbarea unor solutii tehnice si obtinerea unor avize de la proiectanti de utilitati.

Independenta are probleme cu subcontractorii

Cele mai mari probleme semnalate din teren, chiar de catre beneficiar prin reprezentantul sau, Marian Gascan, sunt cele ivite in derularea proiectului de drumuri din comuna Independenta. Potrivit declaratiei primarului comunei, in timpul ploilor din ultima perioada, un tronson din drumul aflat in executie a fost deteriorat de catre aversele cazute in acea zona. Prin urmare, derularea proiectului a fost sistata, aparand neintelegeri intre constructor si primarie. Autoritatea locala a efectuat prima plata, pregatindu-se sa onoreze cea de-a doua transa, care se ridica la opt miliarde de lei, din cele 13,7 miliarde reprezentand contravaloarea contractului de executie a lucrarii pe care trebuie sa o incaseze firma de constructii. Problema care s-a ivit consta in faptul ca cea de-a doua transa trebuie achitata in momentul in care si executantul isi preda procentul stabilit din lucrare la termen, pentru a putea incasa acesti bani. In plus, s-a constatat ca lucrarea nu are gradul de calitate cuvenit, situandu-se sub cel pentru care s-a executat proiectul tehnic. Firma care a contractat prin licitatia organizata in luna august a anului trecut se numeste SC "General Concret" SRL din Cernavoda, care a fost reprezentata de un imputernicit, Iancu Mujnava, din partea unei alte societati de constructii, subcontractoare. Din cauza incompetentei acestui subcontractor, proiectul pilot de la Independenta nu are inregistrat nici macar un procent de 50% din executie. Prin urmare, Primaria de la Independenta a solicitat refacerea tronsonului compromis. De asemenea, s-a pus accent pe costurile mari pe care trebuie sa le suporte beneficiarul de proiect din cauza contractarii serviciilor de achizitionare a pietrei necesare de la o cariera care se afla la 60 de kilometri de lucrare. Desi exista la numai 10 kilometri un furnizor de piatra, la Dumbraveni, subcontractorul a preferat cealalta sursa, care presupune costuri de achizitie si transport mai mari, pentru ca inregistreaza fata de Regia de Drumuri si Poduri, administratorul carierei, datorii restante pentru contracte anterioare. Termenul final de predare a lucrarii este data de 30 septembrie, sperandu-se ca proiectul de la Independenta sa se incadreze in timpul de executie contractat.

Cumpana, la extrema cealalta

Prin licitatia din august 2002, Primaria Cumpana a angajat doua firme constantene care sa execute cele doua proiecte Sapard, masura 2 1., pentru reabilitarea drumurilor si a sistemului de alimentare cu apa, respectiv SC "IFCO" SA si "Energomont". Un an mai tarziu, au demarat lucrarile de executie, iar la finele anului trecut a fost finalizate proiectele. Pentru aceste proiecte au fost contractate credite la BCR de 9 miliarde de lei, in martie acest an reusindu-se restituirea imprumutului. In prezent se deruleaza proiectul de bransare la noul sistem de alimentare cu apa a locuintelor, intentionandu-se si inlocuirea a cinci kilometri de conducta veche, la care sunt arondati circa 300 de abonati. Acestia refuza sa plateasca rebransarea, primaria dorind sa obtina din diverse fonduri banii necesari si pentru executia acestei lucrari. Mihai Herciu, directorul Agentiei, a declarat ca "realizarea unui asemenea proiect nu este un lucru simplu, fiind vorba de investitii de anvergura, dar nu sunt lucrari care sa puna in pericol investitia in sine". Acesta a continuat sa fie optimist, afirmand ca intarzierile sunt, in general, recuperate in totalitate, iar proiectele vor fi finalizate la termenele cuvenite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii