Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au crescut depozitele bancare ale populatiei

ro

16 Feb, 2004 00:00 461 Marime text

Economiile populatiei la bancile comerciale au crescut in luna decembrie a anului trecut cu 2,5%, depasind cifra de 99 de mii de miliarde de lei# In decursul anului trecut, o serie de societati economice au renuntat la depozitele in valuta in favoarea depozitelor in lei.

Un comunicat al Banca Nationala a Romaniei informeaza ca economiile populatiei la bancile comerciale au crescut in luna decembrie a anului trecut cu 2,5%, depasind suma de 99 de mii de miliarde de lei. Pe ansamblul anului 2003 a fost consemnata o crestere nominala de 12% , insa cu o scadere de 1,8% in termeni reali. In ceea ce priveste depunerile in valuta ale populatiei, acestea s-au majorat cu 2,8%, suma inregistrata la sfarsitul anului trecut fiind de peste 88 de mii de miliarde, dintre care mai mult de doua mii de miliarde au fost depuneri de euro, valoarea acestei valute fiind in crestere cu 0,5%. Pe tot anul 2003, depunerile populatiei de valuta in euro, s-a marit cu 11,5%. Totodata, Nivelul depunerilor in lei a crescut cu 26% in luna decembrie, iar pentru tot anul 2003 acelasi nivel s-a ridicat la 54% din totalul depunerilor bancare(35% in termeni reali), pana la trecerea pragului de 76 de mii de miliarde de lei. Referitor la depunerile in valuta ale companiilor, nivelul exprimat in euro s-a diminuat cu 2,2%, ajungand la 1,814 miliarde de euro, cresterea nominala fiind de 0,03 puncte procentuale, iar in perioada ianuarie-decembrie 2003 scaderea cuantumului in euro este de 13%. O crestere semnificativa este exprimata de creditul neguvernamental, pentru luna decembrie cu 5,7% (4,4% in termeni reali), pana la 305 mii de miliarde de lei, dupa ce atat componenta in lei, cat si cea in valuta au urcat la 5,7%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 3.4%. In total, in anul care a trecut, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 70% in termeni nominali si de 49% in termeni reali. Componenta in lei a crescut cu 102%(77% in termeni reali), iar cea valutara a urcat cu 50%(din care 28% este exprimata in euro)

Dobanzi noi pentru Contul Acces Plus de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a anuntat, la mijlocul saptamanii trecute, modificarea dobanzilor pentru Contul Acces Plus in lei. Astfel, conform unitatii bancare, incepand de astazi, pentru sumele de pana la 3,99 milioane lei, rata dobanzii practicate de banca va fi de 0%, in timp ce pentru sumele cuprinse intre patru si 50 milioane lei aceasta va fi de 8%. In ceea ce priveste depozitele ce depasesc 50 milioane lei, dobanda practicata va fi de zece puncte procentuale. Celelalte rate ale dobanzilor pasive practicate de banca pentru disponibilitatile in lei si valuta raman, cel putin pentru moment, neschimbate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii