Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depasirea pragului istoric al euro, un scenariu real

ro

17 Dec, 2008 14:35 1464 Marime text

Potrivit ultimelor estimări ale analiştilor financiari locali, în perioada următoare, moneda Euro va depăşi 4 lei, atingând noi cote istorice, inclusiv maximul din  2004, de 4,2.

Printre factorii care contribuie la deprecierea leului se află finanţarea tot mai dificilă a deficitului de cont curent - care ar putea să se apropie din nou de 14% din PIB - şi înrăutăţirea sentimentului investitorilor străini din cauza creşterii deficitului bugetar pe sfârşit de an.

După cum apreciază analiştii BCR, ING şi RBS cursul la euro va trece de 4 lei chiar de la începutul lui 2009, existând tendinţa unor variaţii mai mari pe parcurslui anului viitor.

Surse bancare, citate de zf.ro evidenţiază că semnalele dinspre BNR indică o preocupare pentru menţinerea unei deprecieri line, fără un angajament de apărare a pragului de 4 lei/euro atât timp cât încetinirea economiei nici nu cere un leu mai tare.

După cum notează analiştii "cele mai recente date arată că deficitul bugetar ar putea să sară cu uşurintă la 4,4% din PIB". „Ca atare, ceea ce era un scenariu de risc cu un curs de 4,2 lei pentru un euro în primul trimestru din 2009 a devenit acum proiecţia noastră de bază", evidenţiază aceştia.

Singura soluţie pentru evitarea concretizării scenariul procnozat de analişti şi evoluţia leului depinde de modul în care s-ar putea implementa planurile de salvare, fără precedent, iniţiate la nivel internaţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii