Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verdict pe 12 octombrie Sporurile angajaţilor lui Nicuşor, la mâna judecătorilor

ro

06 Oct, 2010 02:09 1434 Marime text

cap_7.jpgInstanţa a respins solicitările de efectuare a unor expertize formulate de reprezentanţii Consiliului Judeţean

Sporuri_Nicusor_Constantinescu_14.jpgCu cererile pentru expertize formulate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa respinse, magistraţii Tribunalului Constanţa au tranşat, în cele din urmă, problema dintre consiliul lui Nicuşor Constantinescu şi Curtea de Conturi, legată de sporurile acordate angajaţilor, considerate nelegale de autorităţi. Litigiul, purtat de la începutul acestui an pe rolul mai multor instanţe, a căpătat proporţii tot mai însemnate pe măsură ce angajaţilor li s-a solicitat să returneze banii primiţi cu titlul de sporuri pentru munca depusă în cadrul Consiliului Judeţean. Completul prezidat de judecătorul Radu Comşa, din cadrul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa a amânat pronunţarea unei soluţii în acest caz pentru data de 12 octombrie.

Litigiul a fost înregistrat iniţial pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la începutul acestui an, când Consiliul Judeţean Constanţa, prin reprezentantul său legal, preşedintele Nicuşor Daniel Constantinescu, a atacat în instanţă decizia Curţii de Conturi prin care s-a stabilit că sporurile acordate în anul 2008 angajaţilor CJC erau nelegale. Concret, în urma unui control efectuat în toamna anului 2009 la Consiliul Judeţean reprezentanţii Curţii de Conturi au ajuns la concluzia că reprezentanţii acestei instituţii au beneficiat de sporuri şi alte drepturi acordate nelegal, a căror valoare totală se ridica la nu mai puţin de 4.517.191 de lei. În consecinţă, reprezentanţii Curţii de Conturi au dispus recuperarea respectivelor sporuri, considerate a fi „plăţi nelegale". Disperat la gândul că va trebui să dea înapoi o asemenea sumă, preşedintele CJC s-a adresat instanţei, solicitând judecătorilor să dispună anularea deciziei nr. 36/25.11.2009, emisă de Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi a Judeţului Constanţa. Prin decizia contestată de Constantinescu, s-a stabilit că o parte dintre sumele plătite angajaţilor consiliului cu titlul de sporuri şi alte drepturi ar avea un caracter nelegal, astfel că ar trebui recuperate.

Spor de confidenţialitate, alocaţie de sărbători...

După cum au explicat reprezentanţii CJC în cererea de chemare în judecată a Camerei de Conturi, „măsurile se referă la sporul de confidenţialitate de 15% calculat la salariul de bază, indemnizaţia de dispozitiv de 25% din salariul de bază, sporul de reprezentare de 20% calculat la salariul de bază, prima de vacanţă acordată personalului contractual, alocaţia de sărbători, transportul la şi de la locul de muncă şi norma de hrană". Astfel, sumele ce trebuie recuperate de la CJC se ridică la 4.517.191 de lei, ceea ce înseamnă peste 45 de miliarde de lei vechi. „Executarea plăţii sumelor contestate de către noi au un impact grav asupra resurselor bugetare judeţene cu consecinţa imposibilităţii executării în continuare a obligaţiilor fiscale şi contractuale asumate, în principal în ceea ce priveşte plata drepturilor angajaţilor, în prezent bugetul local neavând previzionată plata unei asemenea sume", au arătat pe parcursul procesului reprezentanţii Consiliului Judeţean. Foarte interesant, cu o ocazie anterioară, Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat legat de litigiul dintre CJC şi Curtea de Conturi că sporurile ar fi devenit nelegale „brusc şi dintr-o dată". Ieri, judecătorii Tribunalului Constanţa au analizat argumentele aduse de ambele părţi din proces şi au amânat pronunţarea unei soluţii în această cauză pe data de 12 octombrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii