Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telefonul fără fir Babuş-Tărcatu Convorbirile „capilor“ Constanţei, de interes pentru judecători

ro

07 Oct, 2010 00:00 2086 Marime text
babus.jpgTelefoanele mai-marilor din administraţia publică locală, luate la verificat. Convorbirile purtate de Constantin Babuş, şeful Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din Primăria Municipiului Constanţa, cu Marius Tărcatu, fost şef al Direcţiei de Urbanism şi Amenajări Teritoriale şi, respectiv, al Direcţiei Tehnic Investiţii, ambele din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, au trezit interesul judecătorilor. În acest sens, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au emis o adresă către operatorul de servicii de telefonie mobilă Vodafone, prin care solicită ca operatorul să precizeze dacă a existat sau nu o convorbire pe 7 aprilie 2004 între Tărcatu şi Babuş.

Concret, măsura a fost dispusă în procesul în care Constantin Babuş şi Marius Tărcatu sunt judecaţi pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită. Alături de ei a fost trimis în judecată şi Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, acuzat de comiterea infracţiunii de şantaj. Procesul se află în faza de rejudecare a apelului, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârea prin care Babuş şi Tărcatu fuseseră achitaţi, iar Pilat fusese condamnat la o pedeapsă de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Ieri, completul de judecători din cadrul Curţii de Apel Constanţa care analizează cazul - format din preşedintele Dan Năstase şi judecătorul Viorica Lungu - a pus în discuţie emiterea unei adrese către Vodafone, prin care operatorul de telefonie mobilă trebuie să precizeze dacă a existat un apel telefonic efectuat de Tărcatu către Babuş pe data de 7 aprilie 2004. Ziua nu este aleasă în mod întâmplător, fiind vorba despre data la care Dumitru Burcin, bărbatul care i-a dat pe mâna DNA pe cei trei, susţine că i-ar fi remis suma de 20.000 de dolari lui Babuş, prin intermediul lui Tărcatu, cu titlul de mită. De menţionat că, potrivit celor arătate în sală de procurorul DNA, la dosarul cauzei ar exista deja o astfel de adresă, prin care acelaşi operator de telefonie mobilă a precizat că a existat un apel telefonic efectuat în ziua respectivă între Marius Tărcatu şi Dumitru Burcin. Întrebaţi de instanţă, avocaţii lui Babuş şi Tărcatu au arătat că nu se opun unei astfel de solicitări, dat fiind că aceasta nu împiedică aflarea adevărului în cauză.

Înregistrări pe DVD

Pe de altă parte, completul prezidat de magistratul Dan Năstase a pus în discuţie luarea unui supliment de declaraţie lui Burcin, care ar fi urmat să fie audiat ca martor în legătură cu luarea de mită, însă apărarea a subliniat că Dumitru Burcin a fost deja audiat în această calitate, încă din luna noiembrie 2006. În aceste condiţii, nu s-a insistat în reaudierea lui Burcin. Foarte interesant, avocatul său, Cornel Popescu, a depus la dosar un DVD pe care s-ar afla o înregistrare audio a unei conversaţii purtate de Constantin Babuş şi Dumitru Burcin, din care, potrivit lui Burcin, ar reieşi că Babuş ar solicita o sumă de bani. În timp ce apărarea s-a opus vehement primirii unei astfel de probe, din moment ce este vorba despre o înregistrare neautorizată de instanţă şi care nu respectă rigorile şi prevederile legale, instanţa a amânat discuţia privind acceptarea sau respingerea probei pentru termenul următor. Potrivit DNA, Constantin Babuş i-ar fi pretins o şpagă de 20.000 de dolari lui Dumitru Burcin, pentru a-i facilita accesul la negocierea privind achiziţionarea unui teren de la Primăria Constanţa. În acest context, Marius Tărcatu este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi luat banii de la Burcin, în numele lui Babuş. Nu în ultimul rând, lui Pilat i se impută faptul că l-ar fi şantajat pe acelaşi Dumitru Burcin până ce acesta i-ar fi vândut pe nimic un spaţiu alimentar. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii