Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situatia dosarului Mazare - DNA, inca neclara

ro

28 May, 2009 02:43 1186 Marime text

dna_bucuresti_sediu_05.jpg„Saga" Mazăre - DNA continuă la Curtea de Apel Bucureşti. Pentru că expertizele medicale menite să stabilească starea de sănătate a acuzatelor Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe nu au fost întocmite, judecătorii bucureşteni au amânat iar procesul care priveşte retrocedările în baza Legii 10/2001.

Instanţa are nevoie de respectivele acte ale experţilor medicali, pentru ca, pe baza acestora, să decidă dacă procesul va fi sau nu suspendat, potrivit prevederilor Codului de procedură penală. Solicitările privind suspendarea cauzei au fost făcute la unul din termenele anterioare, de către avocaţii celor două acuzate. În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se arată că Laura Mariana Leşe este acuzată, în calitate de notar public, de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Conform DNA, aceasta ar fi acceptat „atribuirea de terenuri în suprafaţă mai mare decât dublul suprafeţei notificate" şi ar fi acceptat „transmiterea a 70% din acestea, respectiv în suprafaţă de 146.342 mp, interpusului învinuit Şerban Alexandru Octavian, pentru preţul total de 105.000 de dolari (0,70 dolari/mp, preţ mediu), în condiţiile în care, chiar subevaluată, valoarea acestor terenuri era de 3.174.000 de dolari". Procurorii anticorupţie mai arată că „profesia învinuitei, aceea de notar public, exclude caracterul de tranzacţii imobiliare reale a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu învinuitul Şerban Alexandru Octavian şi caracterizează prezenţa sa în câmpul infracţional ca esenţială pentru atingerea scopului urmărit de ceilalţi învinuiţi". Nu în ultimul rând, anchetatorii spun că „activităţile desfăşurate sub aspectul elementelor constitutive ale infracţiunii mai sus menţionate au fost comise, în perioada noiembrie 2002 - mai 2003, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale pentru alţii şi au prejudiciat statul cu 20.030.400 de dolari, iar municipiul Constanţa cu 6.722.298 de dolari". Laura Mariana Leşe nu a recunoscut faptele care i s-au imputat.

Pusă sub acuzare, s-a îmbolnăvit

La rândul ei, Elena Ştefănescu a fost trimisă în judecată pentru „complicitate la falsul intelectual comis de notarul public Darie Ruxandra Luminiţa, constând în confirmarea prin semnătură proprie a conţinutului neadevărat al contractului de cesiune nr. 1394/23.08.2004, cu privire la suprafaţa notificată Primăriei Constanţa pentru restituire". Totodată, acesteia i se impută şi comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. Procurorii spun că „învinuita Ştefănescu Elena a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate în cazul pe care l-a notificat, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale de către alţii, ajutorul său fiind esenţial în acest sens". În ceea ce o priveşte pe Elena Ştefănescu, DNA a stabilit că „prin fapta sa, împreună cu ceilalţi învinuiţi, a prejudiciat municipiul Constanţa cu suma de 2.956.164 de euro". În faza de urmărire penală, Elena Ştefănescu a fost audiată doar ca martoră, dat fiind că la termenele pentru care a fost citată în vederea audierii ca acuzată a invocat motive de sănătate. Procesul care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti se va relua pe 24 iunie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii