Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța amână pentru septembrie 2024 dosarul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în Camera de Conturi Constanța! (RECHIZITORIU)

ro

21 May, 2024 17:00 671 Marime text
 
 
  • Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Tribunalul Constanța amână, pentru finele lunii septembrie 2024, cercetarea specifică în dosrul în care Nicolae Popescu, fost auditor public extern în cadrul Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța și membru al autorității de audit, a fost deferit justiției de procurorii DNA Constanța.
 
Nicolae Popescu este suspectat de șantaj.
 
În dosar, Cezara Popescu - candidat AD pentru Primăria Constanța - are calitatea de parte vătămată.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, noul termen a fost stabilit pentru data de 24 septembrie 2024, pentru audiere de martori.
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

 

„În luna octombrie 2022, în contextul derulării unui proces de partaj, inculpatul Popescu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soții, de asemenea funcționar public, pentru a o determina pe aceasta:
să îi lase în proprietate un imobil (în valoare de 249.620 euro) dobândit în timpul căsătoriei,


 
să preia părțile sociale ale unei societăți comerciale controlată și administrată, în fapt, de către inculpat prin intermediul unei persoane interpuse și care acumulase datorii importante față de bugetul de stat (772.132 lei).
 
În același context, inculpatul i-ar fi mai transmis fostei soții că va renunța și la demersurile care vizau tragerea la răspundere penală a acesteia într-o cauză penală aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru un presupus furt comis între soți și respectiv, pentru presupuse infracțiuni comise de aceasta împotriva fiului lor minor.
 
Concret, constrângerile la care ar fi apelat inculpatul Popescu Nicolae ar fi constat în exercitarea de amenințări ce ar fi vizat crearea unei situații defavorabile la locul de muncă pentru fosta soție și care ar fi avut ca urmare concedierea acesteia. De asemenea, inculpatul i-ar mai transmis că nu va mai sesiza organele judiciare cu privire la săvârșirea de către aceasta a altor presupuse fapte penale.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Prin trimiterea în judecată, DNA a decis clasarea urmăririi penale efectuată de Nicolae Popescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării, prevăzută de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen.
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Curtea de Apel Constanța anunță când se va pronunța în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia, în cameră preliminară! (DOCUMENT)
 
Achitare pentru Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, în dosarul DNA! Primul termen în apel, în septembrie 2024! (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii