Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a lansat la apa nava care asigura masuratorile topografice pe canalul Dunare - Marea Neagra (galerie foto)

ro

20 Apr, 2010 03:30 3775 Marime text
cap_5.jpg„Izvorul Mare" a fost botezat ieri de unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Vasile Burtea, şef al serviciului Tehnic, în prezenţa conducerii companiei, dar şi a directorului general al Utilnavorep - firma care s-a ocupat de amenajarea specială a ambarcaţiunii

Nava urmează să fie predată beneficiarului - CN ACN, pe parcursul lunii mai.

Proiectul referitor la realizarea acestui sistem de măsurători topohidrografice va sta la baza monitorizării cotelor de adâncime şi a lucrărilor de dragaj pentru asigurarea şi menţinerea gabaritelor de navigaţie pe apele interioare ale canalelor Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari, până la o distanţă de şase mile marine de ţărm.

Ambarcaţiunea este dotată cu un aparat special care va monitoriza depunerea sedimentelor pe fundul apei, care trebuie ulterior dragate.

În cursul dimineţii de ieri, în prezenţa conducerii CN ACN, a directorului Valentin Zeicu şi a directorului general al firmei care s-a ocupat de realizarea proiectului ambarcaţiunii, SC Utilnavorep SA, Sorin Mitrea, dar şi a angajaţilor din cadrul companiei, ambarcaţiunea „Izvorul Mare" a fost botezată şi sfinţită de un preot.

inaugurare_nava.jpgChiar dacă data stabilită iniţial pentru lansarea la apă a navei era undeva în luna mai, lucrările s-au finalizat mult mai repede. „Lucrările au început încă din 2009, iar astăzi (n.r. ieri) o lansăm la apă. Urmează probele finale, sper ca în luna mai să o predăm beneficiarului. Nava este mai valoroasă în ceea ce priveşte instalaţiile montate pe ea decât nava în sine", a precizat directorul Utilnavorep, Sorin Mitrea.

În 2006 a fost întocmit studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar în 2008 s-a definitivat şi proiectul tehnic al navei. Banii necesari pentru definitivarea acestui proiect au provenit, cea mai mare parte, din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial - Transport 2007 - 2013, restul provenind de la bugetul de stat.

„Mai avem de făcut probe la cheu şi pe barjă. Ambarcaţiunea va aduna date referitoare la adâncimile pe cele două canale, care se vor prelucra, şi astfel vom stabili unde avem probleme şi unde trebuie să intervenim", a precizat Mihai Buştiuc, managerul proiectului şi şef sector flotă. Echipajul navei va fi format dintr-un şef mecanic, un comandant, un marinar şi un inginer topograf, care va face toate măsurătorile necesare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mafia 09 May, 2010 15:40 am lucrat la salupa asta si merita bani investiti
  • Poppey marinarul 21 Apr, 2010 09:38 Bai, ziaristi de la mare, de ce nu prezentati si datele tehnice ale navei: lungime, inaltime, tonaj, inaltime, propulsia, puterea masinii etc????
  • Rozicrucianul 20 Apr, 2010 14:43 Ce mai veselie ,s-a lanasat la apa o salupa.Unde sunt politicinii sa sparga sticla cu sampanie.Parca mai acum 20 de ani se lansau la apa nave de zeci de mii de tone cu diferite destinatii ,comert,remorchere ,militare ,pescuit .Cind urmeaza cel putin un caic ca sa-l naseasca ,,nasul' flotei romane?Doamne,pe mina cui au lasat comunistii tarisoara asta?