Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Procesul-bombă" de la Curtea de Apel Ce a postat pe internet Casa de Asigurări de Sănătate de a fost amendată

ro

09 Jan, 2012 00:00 2693 Marime text

cap_10.jpgCazul a ajuns în recurs, la Curtea de Apel Constanţa

Peste 9.500 de constănţeni au „băgat" în bucluc Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, aceasta fiind amendată cu 3.000 de lei de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru publicarea pe internet a datelor personale ale contribuabililor. În apărare, Casa de Asigurări spune că n-a avut bani să trimită documentele prin poştă. În schimb, datele personale ale celor peste 9.500 de contribuabili au stat afişate pe pagina web a instituţiei bine-mersi timp de trei luni, putând fi accesate de oricine. În prezent, cazul a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Constanţa.

Situaţie inedită la Constanţa. Casa de Asigurări de Sănătate locală a intrat în „conflict" cu însăşi Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Motivul? Nu mai puţin de 9.572 de persoane ale căror nume au fost publicate pe internet, pe lista contribuabililor cărora li s-au emis decizii de impunere, respectiv somaţii şi titluri executorii. Situaţia a fost sancţionată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu amendă de 3.000 de lei. În replică, reprezentanţii Casei de Asigurări s-au apărat spunând că fondurile instituţiei nu au permis comunicarea prin poştă a documentelor către cei peste 9.500 de contribuabili. Totuşi, judecătorii Tribunalului Constanţa nu au mers pe ideea apărării Casei de Asigurări şi au respins acţiunea împotriva autorităţii guvernamentale ca nefondată. Nemulţumiţi de decizia instanţei, cei de la Casa de Asigurări au declarat recurs, procesul urmând să se reia pe data de 13 februarie la Curtea de Apel Constanţa.

Bugetul pentru poştă, mult prea mic

Conform documentelor oficiale, Casa de Asigurări de Sănătate s-a plâns Tribunalului Constanţa de sancţiunea primită de la ANSPDCP în dosarul cu numărul 6210/118/2011. Mai exact, situaţia ar sta în felul următor: Casa de Asigurări a fost sancţionată pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută de articolul 32 din Legea 677/2001 prin încălcarea articolului 4 din aceeaşi lege, „prin faptul că, începând cu luna noiembrie 2010 a publicat pe pagina sa de web liste ale contribuabililor cărora li s-au emis decizii de impunere, respectiv somaţii şi titluri executorii, privind obligaţiile de plată la FNUASS, liste care cuprind datele personale ale 9572 persoane contribuabile". Aşa cum am precizat, reprezentanţii Casei de Asigurări au motivat că „bugetul acordat pentru comunicări poştale este insuficient pentru comunicarea prin poştă a actelor". Iar aceasta, în condiţiile în care autoritatea guvernamentală a sancţionat Casa de Asigurări cu reţinerea relei credinţe pentru că, înainte de afişarea pe internet, nu s-au făcut demersurile privind comunicarea poştală către debitori. La rândul lor, nici reprezentanţii instituţiei constănţene nu s-au lăsat, ci au argumentat în faţa instanţei că „în ultimă instanţă, între un interes public major - colectarea fondurilor pentru asigurările de sănătate - şi interesele private, trebuie a se da eficienţă interesului public, fiind vădită lipsa oricărei rele credinţe". Totodată, aceştia au arătat că necomunicarea actelor administrative fiscale „paralizează orice demers de recuperare a creanţelor, care s-ar putea prescrie, iar lipsa fondurilor afectează grav politica statului de asigurare a sănătăţii populaţiei". Nu în ultimul rând, reprezentanţii Casei de Asigurări au mai spus că nu le-ar fi fost încălcate drepturile constituţionale ale persoanelor vizate de demersul pe internet al instituţiei. „Aşa cum şi lipsa contribuabilului de la domiciliu a fost privită ca un motiv obiectiv, atunci şi lipsa fondurilor băneşti trebuie privită astfel", au conchis reprezentanţii instituţiei luate în vizor de autoritatea guvernamentală. Pe de altă parte, dacă instanţa ar considera că ar fi existat într-adevăr fapta, au argumentat cei de la Casa de Asigurări, atunci sancţiunea avertismentului ar trebui să fie suficientă, fără aplicarea unei amenzi contravenţionale.

Publicare cu „rea-credinţă"



asigurari_-_tribunal_sala_de_judecata_10.jpgÎn replică, autoritatea guvernamentală a cerut respingerea plângerii Casei de Asigurări, pe motiv că aceasta „a prelucrat datele personale cu rea-credinţă, afişând pe pagina sa de web datele personale a 9.572 de persoane, fără a respecta prevederile legale în vigoare". În plus, autoritatea a mai argumentat că „dezvăluirea s-a produs către publicul larg şi nu doar către cei interesaţi, datele au fost dezvăluite pe internet, ceea ce prezintă riscuri specifice negative crescute, iar fapta este recunoscută de către petentă". În urma analizării dovezilor depuse la dosar, completul Tribunalului Constanţa prezidat de magistratul Andrea Bianca Stoianoglo a respins acţiunea Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa. „Curtea constată că procedura de comunicare a actelor administrativ-fiscale prin afişare pe internet este doar una dintre posibilităţile de aducere la cunoştinţa contribuabilului a actul emis în sarcina sa", au argumentat judecătorii. Mai departe, instanţa a arătat că „nu se poate reţine comunicarea de către petentă (nr Casa de Asigurări) a actelor administrativ-fiscale cu bună-credinţă şi în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, lipsa fondurilor necesare expedierii prin poştă a actelor neputând constitui o cauză exoneratoare de răspundere contravenţională". Mai mult, instanţa nici nu a vrut să schimbe amenda în avertisment. „În ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii, faţă de scopul instituirii normei sancţionatoare, şi anume garantarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţa intimă, familială şi privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, faţă de împrejurarea că au fost dezvăluite datele personale a 9.572 de persoane, că dezvăluirea datelor personale s-a făcut pe internet, ceea ce implică accesibilitatea la aceste date a unui număr nedeterminat de persoane chiar şi după ştergerea paginilor URL, şi că datele personale au fost afişate timp de mai bine de trei luni, se apreciază că nu se impune reindividualizarea sancţiunii aplicate". Aşa cum am precizat, reprezentanţii Casei de Asigurări au declarat recurs, urmând ca acesta să se judece în luna februarie la Curtea de Apel.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii