Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii infractori

ro

04 Mar, 2004 00:00 898 Marime text

Coruptia, "in floare" pe malul marii

De la inceputul anului si pana in prezent, pe raza judetului Constanta au fost constatate nu mai putin de 23 de infractiuni de coruptie * In multe dintre aceste fapte penale au fost implicati politisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului * In primele doua luni ale acestui an au fost instrumentate sase cazuri cu inculpati politisti, fiind efectuate anchete interne si cercetari preliminare * Din cele 23 de infractiuni de coruptie, 11 sunt de luare de mita, noua de dare de mita, iar trei de trafic de influenta * Persoanele cercetate in aceste cauze provin din cele mai diverse medii sociale, fiind politisti, medici, functionari publici, studenti sau oameni de afaceri

Faptele demonstreaza ca si in cadrul politiei, institutia care trebuie sa mentina si sa asigure ordinea si linistea publica, exista indivizi pentru care cuvintele "cinste", "onoare" sau "lege" sunt doar niste termeni necunoscuti. In ultima perioada, imaginea Inspectoratului de Politie al Judetului a fost patata de faptele comise de ofiteri sau agenti care, pentru obtinerea unor avantaje materiale, au decis ca merita sa incalce legile pe care jurasera sa le respecte. Daca pe vremuri astfel de infractiuni erau musamalizate, in prezent relativa democratie in care traim a facut ca aceste fapte sa iasa la iveala, iar politistii-infractori sa fie trasi la raspundere. De la inceputul acestui an si pana in prezent, pe raza judetului Constanta au fost inregistrate nu mai putin de 23 de infractiuni de coruptie. In multe dintre acestea au fost implicati politisti constanteni. In sase astfel de cazuri s-au efectuat deja anchete interne si cercetari premergatoare in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului. Dupa definitivarea acestor verificari preliminare, dosarele au fost inaintate Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta ori Parchetului National Anticoruptie, institutiile abilitate sa dispuna masurile legale care se impun. Astfel, cei doi agenti ai Politiei Basarabi, care au savarsit infractiunea de luare de mita, Razvan Gospodaru si Cosmin Mirica, sunt in prezent arestati preventiv, urmand sa raspunda in instanta pentru comiterea faptei penale. Cei doi, care au pretins si primit de la doi cetateni sume importante de bani pentru a nu le retine permisele de conducere, au fost arestati. Tot pentru luare de mita vor ajunge in fata instantei si trei politisti ai Sectiei 5, agentii Moldoveanu, Sarali si Rosu, acestia savarsind doua infractiuni distincte. Un alt politist corupt este I. Petre, angajat al Sectiei Harsova. Conducerea IJP a demarat o ancheta interna in acest caz, efectuand cercetari sub aspectul infractiunii de furt, dupa care a sesizat Parchetul pentru luarea de masuri legale.

Coruptia a atins toate mediile

Pentru comiterea infractiunii de luare de mita sunt judecate, in prezent, persoane considerate "respectabile". Un caz deosebit de mediatizat este cel al lui Nicolae Caraiani, medic la Spitalul Orasenesc Cernavoda, care a fost prins in flagrant delict in timp ce pretindea si primea de la un bolnav 2 milioane de lei, pentru asigurarea unui tratament corespunzator. De asemenea, la Mangalia a fost documentata activitatea infractionala a lui V. Ciurescu, fostul director al unei banci, care, in urma cu noua ani, a pretins si primit de la patronul unei firme 25 de milioane lei si un set de oale Zepter. In schimbul acestei "spagi", directorul urma sa acorde o linie de credit in valoare de 450 de milioane lei. Pentru rezolvarea unor probleme au apelat la deja traditionala "spaga" si doi cetateni sirieni, Abdulrahman H. si Basem K., studenti la Facultatea de Medicina a Universitatii "Ovidius". Acestia au dat 8.000 de dolari Gabrielei Marin, din Bucuresti, pentru ca aceasta sa-l ajute pe Abdulrahman la obtinerea unei adeverinte din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Prin aceasta, sirianul devenea bursier al statului roman si era scutit de taxele de scolarizare, cazare, masa si transport. Exemplele de mai sus demonstreaza inca o data faptul ca la Constanta, pentru a-ti rezolva o problema, trebuie sa te inarmezi ori cu rabdare, caz in care stai luni intregi pe holurile institutiei, fie cu o "spaga", si usile ti se vor deschide imediat. In prezent, pe raza judetului, foarte multi directori si medici continua sa fie "sclavii" acestui sistem. Mai mult, pretinderea si primirea acestor foloase nu sunt percepute de autori ca o ilegalitate, ci ca ceva foarte normal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii