Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea mascarada a anchetarii politistilor de la Rutiera (galerie foto)

ro

18 Jul, 2009 02:04 1851 Marime text
cap_4.jpgAnunţat cu mare tam-tam, în urmă cu mai bine de trei săptămâni, dosarul „Rutiera" se transformă, cu fiecare termen de la Tribunal, într-o bătaie de joc. 

Judecătorii Tribunalului Constanţa au amânat ieri, pentru a treia oară, dezbaterile privind rejudecarea propunerii de arestare preventivă a celor 11 agenţi ai SPR Constanţa şi a celor trei civili anchetaţi în dosar. Motivul amânării a fost unul cât se poate de legitim, fiind vorba despre respectarea dreptului la apărare. Totuşi, ceea ce a părut a fi mai puţin legitim a fost modul în care Tribunalul Constanţa a înţeles ieri să fixeze în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, şedinţe diferite, unde sunt judecate dosare în care sunt aceeaşi avocaţi. Cu alte cuvinte, aceştia ar fi trebuit fie să se cloneze, fie să se teleporteze, pentru a putea fi prezenţi la ambele cauze. Dat fiind că, în mod evident, niciuna dintre „soluţii" nu a fost o opţiune pentru unul dintre avocaţii din dosarul „Rutiera", acesta nu a avut de ales şi a rămas „prizonier" într-o altă sală de judecată, cu un alt dosar, neputând să participe la dezbaterile legate de poliţiştii anchetaţi.

Dosarul, „uitat" la Curte

Cu alte cuvinte, motivul concret pentru care procesul poliţiştilor de la Rutieră s-a amânat ieri a fost lipsa avocatului a doi dintre suspecţi, care era „captiv" în sala de alături, fiind apărător într-o cauză cu trafic de cocaină. Problema pare cu atât mai mult să se transforme într-o bătaie de joc cu cât, fiind în perioada vacanţei judecătoreşti, nu ar fi fost imposibil pentru judecători să fixeze termene în aşa fel încât să nu se suprapună dosarele. Ceea ce face ca aşa-zisul proces să fie la un pas de a deveni o comedie ridicolă este modul în care s-a desfăşurat ancheta de când dosarul a ajuns la instanţă. De la bun început, este de menţionat graba fantastică de a-i prezenta Tribunalului cu propunere de arestare preventivă pe cei 14 suspecţi şi, ulterior, de a dispune arestarea acestora, pe motiv că ar reprezenta un pericol public. Într-un ritm ceva mai lent, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanţa, unde s-au judecat recursurile promovate de cei 14. După ce au admis recursurile acestora, i-au pus în libertate şi au trimis cauza înapoi spre rejudecare, magistraţii Curţii de Apel au părut să uite de „regimul de urgenţă" în care ar fi trebuit, poate, să se desfăşoare ancheta. În acest sens, pentru aproape două săptămâni, dosarul a fost blocat la Curtea de Apel, în aşteptarea unei motivări a soluţiei de punere în libertate. În acest timp, ancheta a înaintat mai degrabă anevoios, dat fiind că volumele în care erau cuprinse actele de urmărire penală erau „blocate" la instanţă. Totuşi, imediat ce a fost dată motivarea, dosarul cu pricina a intrat din nou într-o vrie, de parca Tribunalul Constanţa ar fi „blestemat" să judece cauzele cu celeritate.

rutiera_2.jpgBătaia de joc de la Tribunal

În orice caz, în seara în care cauza s-a întors la Tribunal, avocaţii şi suspecţii au fost anunţaţi să se prezinte a doua zi la instanţă, pentru rejudecarea propunerii de arestare. Iar asta, în condiţiile în care se putea da un termen peste două zile, nu neapărat de pe o zi pe alta. Iar de când a ajuns la Tribunal, cauza s-a tot amânat până în prezent, de două ori pentru respectarea dreptului la apărare şi o dată pentru obţinerea mai multor relaţii din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Părţile implicate în dosar sunt nemulţumite şi spun că amânarea de ieri ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi fost fixate şedinţele în acelaşi timp. Or, oamenii pot deveni suspicioşi în legătură cu tot traseul dosarului parcurs între instanţe şi în legătură cu tărăgănarea acestuia, în contextul „zorului" dat la începutul anchetei, la Parchet.

Poliţiştii au atribuţii de control

Revenind la propunerea de arestare, este de menţionat faptul că au sosit relaţiile de la IPJ Constanţa, potrivit cărora cinci dintre agenţii de poliţie urmăriţi penal sunt lucrători ai poliţiei judiciare şi au atribuţii de control. Potrivit apărătorilor, acest aspect ar atrage după sine competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi nu a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Cei cinci poliţişti cu atribuţii de control sunt Gigi Cristian Ruşescu, Marian Drăguţ, Ion Zorilă, Gheorghe Costea şi Florin Marius Bîlcă. La polul opus, procurorii spun că, de fapt, competenţa aparţine, într-adevăr, Parchetului Tribunalului şi nu DNA. În cazul în care instanţa va stabili că, aşa cum susţin avocaţii, competenţa este a DNA, atunci toate actele de urmărire penală efectuate până la acest moment ar putea fi lovite de nulitate, fiind o activitate desfăşurată de un organ necompetent. Din nefericire, aceste aspecte nu au putut fi dezbătute la termenul de ieri, dată fiind proasta organizare a Tribunalului Constanţa, care a fixat două şedinţe diferite la aceeaşi oră, cu toate că este vacanţă judecătorească, ceea ce înseamnă o activitate mai redusă la instanţă, iar dosarele ar fi putut primi orice alt termen. Discuţiile privind arestarea preventivă a celor 14 suspecţi se vor relua în această dimineaţă, de la ora 9.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 19 Jul, 2009 07:39 Exista un articol unde se afirma ca ministrul de interne,Cristian David a "decapitat rutiera",cred ca de fapt a COMASAT-O.Daca era cu adevarat"decapitata"politia rutiera,acum nu mai exista pe rol acest caz.Sau mai sunt si alte "CAPETE DE DECAPITAT" din politie ?,care au stat ascunse in spatele "politicienilor cu bani multi" ?