Cum o duc „greii" Povestea unui vameş constănţean condamnat pentru mită (document)
Cum o duc „greii": Povestea unui vameş constănţean condamnat pentru mită (document)


Ceea ce ar putea fi interpretat drept „începutul sfârşitului" pentru vameşul Gartone a izbucnit în presă la sfârşitul anului 2009, când Direcţia Naţională Anticorupţie informa că Petre Zicu, Răzvan Gartone şi Constantin Ene, toţi trei vameşi la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Ialomiţa, au fost deferiţi instanţei sub acuzaţiile e luare de mită. Potrivit DNA, în urmă cu doi ani, „la data de 4 mai 2009, inculpaţii Zicu Petre şi Ene Constantin, în calitate de inspectori vamali la DJAOV Ialomiţa - Compartimentul Accize, cu ocazia derulării unui control inopinat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din localitatea Perieţi, judeţul Ialomiţa, au pretins de la un denunţător o sumă de bani pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate". Procurorii au mai spus că pe 8 mai 2009, Constantin Ene a primit de la denunţător, prin intermediul colegului său, suma de 600 lei. Mai mult, tot conform DNA, pe 14 mai 2008, „inculpaţii Zicu Petre şi Gartone Răzvan - Cătălin, în calitate de inspectori vamali la DJAOV Ialomiţa - Compartimentul Accize, cu ocazia efectuării unui control inopinat la magazinul unei societăţi comerciale din localitatea Misleanu, judeţul Ialomiţa, au pretins de la un denunţător suma de 1.000 lei şi băuturi alcoolice pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate".
Cerere de strămutare a procesului
Acestea erau faptele relatate de Direcţia Naţională Anticorupţie la sfârşitul anului 2009. În octombrie 2010, după o cerere de strămutare a dosarului formulată de Gartone, dar respinsă de autorităţile în drept, Tribunalul Ialomiţa i-a condamnat pe acuzaţi la câtre trei ani de închisoare, hotărând suspendarea condiţionată a executării pedepselor. Verdictul a fost menţinut de Curtea de Apel Bucureşti, care a respins pe 9 decembrie 2010 apelul lui Gartone împotriva sentinţei Tribunalului Ialomiţa. În cele din urmă, în luna martie a acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate recursurile declarate în cauză, menţinând definitiv sentinţa prin care Gartone a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Totodată, vameşii, printre care şi Răzvan Gartone, au fost obligaţi la plata unor cheltuieli de judecată de 400 de lei.
Averea vameşului
Foarte interesant, în declaraţia de avere completată de Rzăvan Gartone pe data de 12 noiembrie 2010, acesta declara că are funcţia de inspector vamal la DJAOV Constanţa. Conform aceluiaşi document, venitul anual realizat de vameş s-a ridicat la suma de 24.762 de lei, banii provenind din „indemnizaţie creştere copil". În ceea ce priveşte restul averii inspectorului vamal, acesta a precizat că are împreună cu soţia sa, Andreea, un teren intravilan în Constanţa în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, pământul fiind dobândit în 1998, în urma unei donaţii. De asemenea, inspectorul deţine 3/8 dintr-un apartament de 50,10 mp în Constanţa moştenit în 2002, şi 13/16 dintr-un apartament de 62,75 mp în Tulcea, suprafaţa fiind dobândită în 2004, în urma unei succesiuni. Nu în ultimul rând, Răzvan Gartone are un autoturism Mazda luat în leasing, maşina fiind fabricată în 2007. Datoriile vameşului se ridică la 33.000 de euro, fiind vorba despre un credit şi datoria la leasing, debitele fiind scadente începând cu anul viitor. În ceea ce priveşte venitul anual realizat, Gartone a menţionat că are 24.762 de lei, reprezentând indemnizaţia de creştere a copilului, în timp ce soţia sa a realizat un venit de 63.154 de lei, fiind angajată la firma Schering Lough. În ceea ce priveşte eventualele interese, vameşul a declarat că nu are aşa ceva. Conform www.vrajitorul.eu, numele său figurează în Monitorul Oficial nr.3048/2003, Răzvan Gartone fiind menţionat în legătură cu SC Tryamm Net SRL.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp