Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Coleg" la DNA cu Secăreanu şi cu Radu Nemeş Sorin Blejnar, fostul şef al „banilor din România", s-a mai „pricopsit" cu un dosar penal

ro

02 Aug, 2012 02:46 2419 Marime text
Blejnar_Sorin_Blejnar1.jpgSorin Blejnar, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi Alexandru Codruţ Marta, fostul său şef de Cabinet, s-au mai „pricopsit" cu un dosar penal. Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de Blejnar şi faţă de Marta pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Nu de mult, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat începerea urmării penale faţă de Sorin Blejnar pentru posibile infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. În acest ultim dosar mai este cercetat, pe lângă Alexandru Codruţ Marta, şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Dan Florin Secăreanu, precum şi Viorel Comăniţă, fostul şef al Vămilor din România.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spun că, în perioada martie - iulie 2010, Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, fostul şef al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, Dorel Ciobanu, fost şef al Biroului de Supraveghere Produse Accizate, şi Salvatore Cuccina au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili. Membrii acestei presupuse grupări ar fi obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 de tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piaţa internă. „În mod concret", mai spun organele de anchetă, „motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, urmând a fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, combustibilul era revândut prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul României. Activitatea infracţională a grupării a fost sprijinită de către învinuiţii Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin, precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov", conform DIICOT. Atât Marta, cât şi Blejnar sunt bănuiţi că ar fi acordat sprijin grupului infracţional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal. Mai mult decât atât, cei doi ar fi blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării, care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 de lei, reprezentând TVA şi accize.

Dosarul celor 15 milioane de euro

După cum menţionam şi mai sus, Blejnar este cercetat penal şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care-l acuză pe fostul şef ANAF de posibile infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Concret, Sorin Blejnar este cercetat în acelaşi dosar cu Alexandru Codruţ Marta, cu fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Dan Florin Secăreanu, cu Viorel Comăniţă, fostul şef al Vămilor din România, dar şi cu alţi oameni de afaceri cunoscuţi, cum ar fi Radu Nemeş, ori George Guliu. Această ultimă presupusă grupare infracţională ar fi prejudiciat statul cu 15 milioane de euro. Foarte interesant, în 2010, jurnaliştii de la Curierul Naţional informau că Cecilian Morcov era cercetat de DIICOT, în calitate de lider de grup, în dosarul în care şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov şi şeful Biroului de Supraveghere Produse Accizate au fost reţinuţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii