Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fii SMART pe bani!

ro

09 Dec, 2010 00:00 2189 Marime text
lavinia_bun.jpgSe întâmplă uneori ca treburile dintr-o săptămână să se înghesuie, iar atunci ai unde să-ţi bagi mâna până la cot pentru a scoate o felie din pălărie. Geoană s-a "expirat" încă de când se pregătea să devină preşedinte pentru o noapte, aşa că trecem peste...

Despre concediul maternal diminuat nu-mi permit să mă pronunţ fie şi pentru că personal cred în această măsură. Eu însămi am ales să mă întorc la muncă după şapte luni de stat acasă cu copilul şi nu din cauza indemnizaţiei sau a faptului că-mi stăteau bonele ciorchine la uşă, ci pentru că, în perspectivă, stând acasă aş fi putut să-mi privez fiul poate chiar de investiţia în educaţie. Sunt în asentimentul celor care susţin că micuţii au nevoie de afecţiunea mamei, mai cu seamă în primii ani de viaţă, însă consider că cei care gândesc unilateral această chestiune o fac păgubos. Dacă înainte de a da naştere copilului ai fost o femeie activă, refuz să cred că imediat după lehuzie te poţi obişnui prea uşor cu statutul de mama şi soţie care schimbă pamperşi şi pregăteşte biberoane. Aşa că, până la urmă, momentul revenirii din concediul de maternitate îl consider doar o opţiunile personală, de la caz la caz.
Însă nu pot să uit că mamele noastre ne-au crescut bine mersi cu trei luni de concediu de maternitate ca singură opţiune şi au reuşit.
Probabil mamele disperate care au protestat în faţa Guvernului nu s-au lovit încă de problemele reale cu care se vor confrunta micuţii lor.
Probleme care, de obicei, încep în şcoala primară, devenită peste noapte o industrie a concursurilor şcolare, industrie care nu are nimic de-a face cu moralitatea şi bunul simţ, industrie de luat banii, fără a şti la cine şi unde ajung aceştia, care nici pe departe n-are ca scop evidenţierea vârfurilor, industrie în care se face trafic, aţi citit bine, TRAFIC!!!! cu subiecte, pe principiul ,,dacă se face la nivel înalt, noi de ce n-am face?!".
Ei bine, noi, părinţii, trebuie să fim cei care putem să luăm atitudine şi care trebuie să ne apărăm copiii de batjocura la care sunt supuşi an de an.
Pentru că noi, părinţii, suntem cei care "sponsorizăm" fondul clasei, fondul şcolii, cadourile de sărbători pentru învăţătoare şi profesori şi în final aceste concursuri. Cine să-i apere altfel? Cadrele didactice lipsite de reacţie care încurajează aceste practici imorale? Care vă determină să vă înscrieţi copiii la concursuri pe motiv că ,,sunt indicate şi că sunt spre binele lor"? Că ,,măreţele lor rezultate vor rămâne în catastifele inspectoratului" şi tara le va fi recunoscătoare? Nici poveste!
Ca părinte, şi eu am fost tentată să-mi îndemn copilul să participe la asemenea concursuri, având convingerea că ele puteau reprezenta o valoare adăugată la orizontul lui cultural. Aveam să constat curând însă că nu e vorba decât de nişte învârteli financiare care nu prea aveau acoperire... Interesându-mă mai serios în legătură cu aceste competiţii, am aflat că "profesoresele" - organizatoare le fac doar pentru a aduna punctaje pe seama elevilor care apoi se convertesc în grade didactice şi sume de bani.
Multe dintre aceste "concursuri" sunt doar o jecmăneală în spatele cărora se ascund neveste de senatori şi deputaţi sau de foşti miniştrii care câştigă porcoi de bani din naivitatea noastră şi cu un stres suplimentar pentru copii. În concluzie, sunt afaceri (multe penale) care se derulează în şcolile noastre furnizoare de învăţământ gratuit. Atent gestionate de conducerea şcolii sau de învăţătoarea de la clasă. Sau poate e ceva premeditat, să învăţăm copiii cu sistemul românesc încă din şcoala primară? Că tot se vorbeşte de crearea "competenţelor".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cadru didactic 09 Dec, 2010 11:19 Aţi punctat exact oamna Siclitaru acest aspect pecuniar al concursurilor si ncrengatura pana ..susss..dar ele CULMEA sunt Avizatr de Minister si la punctaje un Curs de perfectionare de 90 de ore platit de cadrul didactic-tot la formatori autorizati spre exemplu,,Alumni'de la Colegiul Mircea este punctat cu 3 puncte la transferari la detasari sau la a primi Gradatia de merit-25% pentru 5 ani- ori tot atqtea puncte se ia daca participi la un Concurs platit de parinti 3 puncte: 1 de coordonator, 1 de organizator , 1 ca ai X copii cu premiul 1,2,3. Iar pentru o facultate terminata la zi ai mai putine puncte: 1 punct masterat,.4 semestre curs zi, 1,5 puncte un curs postuniversitar de 3 semestre. Pentru lamuriri va puteti documenta descarcand de pe paginile inspectoratele Fisele de transfer, detasare, gradatie de merit, gheorghe Lazar I,II.III, Excelenta , criterii precizate in Metodologii dar puse in Fise diferit oarecum la fiecare judet in functie de Concursurile la care de multe ori copiii habar nu au ...le fac doamnele sa aiba cat mai multe premii si copiii ,functie de care primesc punctele , bonusurile etc.