Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum aleg absolvenţii de liceu facultăţile de dragul diplomei

ro

01 Aug, 2012 02:48 1463 Marime text
nicoleta-baciu.jpgAbsolvenţii de licee care au reuşit să promoveze examenele din prima sesiune de Bacalaureat şi s-au înscris la facultăţile mult visate au devenit deja studenţi cu acte în regulă. Mulţi dintre ei au ales facultatea fără a ţine cont că peste trei ani vor mai avea de susţinut un examen - cel de angajare.

Cu diploma de Bacalaureat în buzunar, tinerii absolvenţi de liceu au luat cu asalt facultăţile la care vor petrece următorii trei ani.

Unii au ales facultatea deoarece aşa le-au sugerat părinţii, unii pentru că e în vogă, unii pentru că aici învaţă prietena sau prietenul, iar alţii pentru că e cea mai mică taxă de studii. Însă indiferent de motivul care i-a determinat pe absolvenţi să aleagă facultatea, peste trei ani toţi vor pleca în căutarea unui loc de muncă. Şi atunci încep adevăratele migrene şi căutarea disperată de pile care i-au putea ajuta să se angajeze. Specialiştii în resurse umane şi recrutorii spun că, la alegerea facultăţii, tinerii absolvenţi de liceu nu analizează nici piaţa muncii, nici evoluţia economiei, nici nevoile pe care le are. În aceste condiţii, cu facultatea aleasă după ureche, după cei trei ani de examene, seminare, colocvii şi câte şi mai câte teste şi lucrări, avem o nouă promoţie de candidaţi cu studii superioare care se angajează într-un loc fără nicio legătură cu pregătirea lor academică. Spre exemplu, la Universitatea Ovidius din Constanţa, aproape 1.000 de tineri au ales Facultatea de Ştiinţe Economice. Ai impresia că toţi vor să devină specialişti în economie şi afaceri internaţionale, administrarea afacerilor, contabilitate, finanţe, marketing sau management. Pe locul doi în preferinţele candidaţilor este Facultatea de Medicină, care a fost aleasă de 718 candidaţi, urmată de Facultatea de Farmacie - 397 de candidaţi, de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Sociale - cu 384 de candidaţi şi de Facultatea de Medicină dentară - cu 312 de candidaţi. La polul opus sunt facultăţile care nu au trezit interesul absolvenţilor de liceu. Vorbim de Facultatea de Arte - 54, Facultatea de Construcţii - 119, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 91 de candidaţi, iar lista poate continua. După cei trei ani de pregătire academică, cu diploma de licenţă în buzunare şi fără un loc de muncă, absolvenţii încearcă să se reorienteze, urmează un curs de calificare oferit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi devin chelneri, bucătari, lucrători comerciali, recepţioneri, agenţi imobiliari. Alegerea facultăţii este o alegere dificilă, pe care aceşti tineri trebuie să o facă, însă este foarte important să se gândească de două ori înainte să-şi depună dosarul de înscriere. Acum, mai mult decât oricând, societatea nu mai are nevoi de specialişti care au obţinut o diplomă doar de dragul ei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii