Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiar vrei sa fii primar?

ro

13 Apr, 2010 03:23 4246 Marime text
manuela1_editorial.jpgMai avem doi ani până la noile alegeri locale. Mulţi îşi doresc să ajungă primari, însă nu mulţi ştiu cu adevărat ce presupune această funcţie.

Am aflat câte ceva despre ce presupune această funcţie, de la un primar în exerciţiu, de la un fost primar şi am mai dedus ce presupune ea şi din nefericitul eveniment ce a curmat viaţa unui primar în funcţie. În primul rând, să fii primar nu înseamnă doar să fii respectat de oameni, să fii salutat de toţi, de la vlădică, la opincă, să fii bine primit şi să fii primul informat în legătură cu evenimentele comunităţii. A fi primar este o misiune dificilă. Mulţi m-ar putea ironiza, spunând „Da, greu e să furi din banii comunităţii prin diferite manevre!". Nu mă refer aici la acest aspect. Plec de la prezumţia de nevinovăţie şi mă gândesc la primar, ca la un personaj neafectat de interese ascunse, deşi sunt conştientă că mulţi îşi doresc această funcţie tocmai din acest motiv. Mă gândesc la primar, ca la un liant între comunitatea locală şi instituţiile superioare, de la care poate obţine fonduri pentru proiectele pe care vrea să le ducă la îndeplinire. Ei bine, această misiune presupune ore de stat pe la uşi, nervi întinşi la maximum când afli că ţi-a fost suflată finanţarea de către o altă unitate administrativă, şi chiar umilinţe. De multe ori primarii, înarmaţi chiar cu cele mai bune intenţii şi cu o răbdare de fier, merg pe la uşile de unde ştiu că ar putea să obţină ceva bani pentru comunitate. De la fel de multe ori se întâmplă ca primarul să nu rezolve nimic. Ba mai mult, se întâmplă ori să nu fie băgat în seamă, ori să fie chiar umilit de atitudinea celor cu care ar trebui să colaboreze. Dar se mai întâmplă şi ca primarul, principalul ordonator de credite pe tarlaua sa, să fie supus unor presiuni de neimaginat. Să primească nişte fonduri, pe care trebuie să le şi direcţioneze imediat, conform unor contracte-cadru semnate de mai-marii judeţului. Şi ce dacă nu are bani să asigure lemne pentru şcoli iarna? Şi ce dacă nu are bani de salarii pentru subordonaţii din primărie sau de plătit iluminatul public? El trebuie să semneze ordinele de plată pentru contracte pe care nu le-a încheiat, dar care au fost încheiate de alţii, în contul comunităţii sale. De multe ori se întâmplă ca primarul să încalce legea cu bună ştiinţă în interesul comunităţii sale, semnând nişte acte, pentru că altfel nu primeşte bani pentru proiectele pe care le are de îndeplinit. Dar nu mă refer aici la judeţul Constanţa sau la mai-marii judeţului Constanţa, căci, nu-i aşa, la noi totul este frumos, roz şi corect, iar primarii, nu mă refer la cei de municipii, o duc foarte bine şi sunt relaxaţi în ultimul hal, vorba cântecului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 13 Apr, 2010 19:00 Scopul scuza mijloacele ??? Este metoda afaceristilor ipocriti. Fostul primar liberal al orasului HARSOVA de Constanta ,IONEL CHIRITA se batea cu pumnii in piept, la inceputul mandatului de primar, ca nu are nevoie de SALARIUL de primar ,deoarece este afacerist si are destui bani dar,a ajuns la finalul celor doua mandate in 2008 sa dea in judecata Primaria spre ai plati SPORUL DE VECHIME pe mai multi ani din urma. De ce ??? Ba mai mult, l-au urmat fostul viceprimar liberal,apoi actualii primar si viceprimar al orasului HARSOVA de Constanta.