Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadoul lui Ponta de Crãciun şi Anul Nou

ro

03 Nov, 2012 02:36 1847 Marime text
Camelia-Balan.jpgNu sunt deloc încurajatoare afirmaţiile producãtorilor, ce revin în preajma sãrbãtorilor cu aceeaşi placã stricată. „Suntem în pierdere din cauza creşterilor de preţuri la gaze, la combustibil, la energie", „Suntem nevoiţi sã majorãm preţurile la produse", transmit întotdeauna producãtorii, fie cã este ajunul sãrbãtorii pascale, fie cã ne apropiem de Naşterea Domnului. Vãicãrelile producãtorilor au intrat negreşit în tradiţia autohtonã. Dar anul acesta impactul scumpirilor va fi devastator în rândul oamenilor care aşteptau micşorarea sau mãcar stagnarea preţurilor şi care, în schimb, ajung sã se confrunte cu majorarea acestora atât în preajma Crãciunului, cât şi în noul an. Creşterea cursului valutar îşi va spune astfel cuvântul.

Ponta a vândut iluzii în varã, când a promis un TVA redus la 9% pentru alimente. Au fost producãtori care s-au repezit sã susţinã cã preţurile la alimente se vor micşora în medie cu 10%, dacã taxa pe valoare adãugatã va fi modificatã. Alţi producãtori au spus cã preţurile vor stagna. Dar niciuna dintre cele douã ipoteze nu mai este valabilã pentru cã în luna august premierul a anunţat cã nu a primit acordul FMI pentru reducerea TVA la alimente de la 1 ianuarie 2013. Ca atare, de la 1 ianuarie, cu siguranţã se va produce un nou val de scumpiri şi aceasta nu din cauza inexistenţei mult trâmbiţatului TVA de 9% la alimente (al cãrui impact asupra regresului preţurilor era discutabil), ci pentru cã de la 1 octombrie cursul valutar la care se calculeazã accizele (sã nu uitãm cã preţurile gazelor şi curentului sunt accizate) a crescut cu peste 5%.

Dar producãtorii nu aşteaptã sã treacã anul în curs pentru a ne oferi surpriza majorãrilor de preţ. Ei şi-au propus, aşa cum tradiţia pe piaţa autohtonã o cere, sã vinã cu scumpiri pânã de Crãciun. Spre sfârşit de an preţul cãrnii s-ar putea majora cu 10%. Tot ei forţeazã nota cerând Guvernului Ponta promisa scãdere de TVA, motivând cã numai aşa vor putea oferi produse la preţuri accesibile. Cum reducerea TVA este imposibil de realizat, cadoul de Crãciun al Guvernului Ponta pentru toţi românii va fi oferit de producãtorii care vor avea mai mult decât oricând argumente sã scumpeascã carnea...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii