Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul cadru de reglementare al UE pentru independența mass-media

ro

07 May, 2024 18:52 516 Marime text




 
  • Astăzi, 7 mai, intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-media, un set nou de norme fără precedent destinate să protejeze independența și pluralismul presei.
 
Acest nou act legislativ prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a mass-media pe piața internă și online. De asemenea, regulamentul urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice din media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-media și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.
 
Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat:
 

„Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-media. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme. ”

 
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat:
 

„Societățile din domeniul mass-media au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-media și cu norme naționale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea presei, societățile din domeniul mass-media vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică.”

 
 
Citește și
 
 Ziua EuropeiMonumente importante din întreaga UE vor fi iluminate. Printre ele, și 10 din România
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii