Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victimele intereselor comerciale Cum au pierit Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas

ro

23 Sep, 2010 21:21 5291 Marime text
deschidere.jpgPoliţia de Frontieră Constanţa a pus ieri la dispoziţia scafandrilor voluntari, la iniţiativa ISU Dobrogea, o navă pentru a relua căutările celor doi tineri dispăruţi în timp ce încercau să filmeze unul dintre rezervoarele cargoului turcesc Medy. Autorităţile spun că motivul pentru care nu s-a putut ajunge la epavă este că saula nu a fost suficient de lungă pentru a lega vasul Frontierei de cargou

Catalin_Ispas_zarafu.jpgPentru că saula era mai scurtă decât era prevăzut, spun oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, ancorarea vasului de cargoul turcesc a fost imposibilă, astfel că scafandrii nu au coborât decât până la 15 metri. Familiile celor doi tineri, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, se tem de faptul că vremea se va înrăutăţi în zilele următoare, motiv pentru care cercetările ar putea fi stopate. Camelia şi Vasile Ispas, părinţii lui Cătălin, ne-au declarat că zilele trecute o firmă particulară din Eforie s-a oferit să-i caute benevol pe cei doi scafandri, însă acţiunea promisă nu a mai avut loc.

Familiile Zarafu şi Ispas au cerut ajutorul tuturor organelor competente. Doar miercuri, Veronica Gruia, prietena lui Cristian Zarafu, a trimis aproape zece adrese către Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. „Vă aducem la cunoştinţă că pe data de 9 septembrie, Dumitru Cristian Zarafu (fost angajat ARSVOM) ca şef al echipei de scafandri) şi Valeriu Cătălin Ispas (angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă) au fost daţi dispăruţi în Marea Neagră la patru mile marine de Capul Tuzla, în urma unei operaţiuni de cercetare a navei Medy. Operaţiunea a fost organizată de către SC Hunter's Company SRL, administrată de Jorj Unciuleanu. Evenimentul produs impune necesitatea unor intervenţii rapide şi de amploare care să conducă la salvare celor doi aflaţi în pericol sau, în cel mai rău caz, de aducere la mal a trupurilor acestora. (Convenţia internaţională privind căutarea şi salvare pe mare din 27/04/1979, Publicat în Monitorul Oficial, Partea 1 numărul 325 din 29.08.1998). Ne-am adresat atât Autorităţii Navale Române, cât şi Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare pentru a demara căutarea celor doi scafandri dispăruţi, dar fără rezultate. Timp de trei zile nu s-a efectuat nicio căutare pe mare, din cauza concluziilor meteorologice", se mai arată în sesizarea făcută de cele două familii.

Rudele au făcut treaba autorităţilor

Mai mult decât atât, în respectivul document se observă că rudele celor doi scafandri i-au dat în consemn internaţional pe Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, încă de pe data de 16 septembrie, şi nu autorităţile. Asta, după ce s-a aflat că în seara producerii tragediei curenţii trăgeau către Bulgaria şi Turcia. „Din data de 17 septembrie, după retragerea navei militare Grigore Antipa, căutările au fost sistate din motive neprezentate familiilor celor doi scafandri dispăruţi. Până în prezent, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (n.r. instituţie condusă de Ion Voicu), organul tehnic de specialitate prin care acesta ar fi trebuit să asigure activitatea de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare, nu a întreprins nicio operaţiune de căutare, găsindu-se diverse scuze: vreme nefavorabilă, lipsa unui echipament adecvat pentru astfel de operaţiuni şi faptul că nu vrea să rişte viaţa altor scafandri. Vă reamintim că în România, operaţiunile de salvare pe mare sunt asigurate cu suport material şi uman din partea Poliţiei de Frontieră, Ministerului Sănătăţii, Aviaţiei şi Forţelor Navale Române, adică mijloace rapide de intervenţie pe apă, mijloace de căutare aeriene şi transport aerian şi mijloace de transport pe apă", se mai poate citi în adresa trimisă ministerelor.

Cum a pierit Ispas!

Deşi miercuri după-amiază angajaţii societăţii comerciale Shark SRL, unitate comercială condusă de Gabriel Lucian Bălan şi de Gheorghe Oancea - acesta din urmă fiind şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti din România - trebuiau să reia căutările, acest lucru nu a mai fost posibil. Gabriel Lucian Bălan ne-a declarat faptul că cercetările au fost stopate din cauza unui contract pe care trebuia să-l onoreze, însă va începe căutările celor doi tineri la finele obligaţiilor contractuale. Sâmbătă, Camelia şi Vasile Ispas, părinţii lui Valeriu Cătălin Ispas, au trimis un memoriu către ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Din acest document reiese că Ispas a plecat pe mare în după-amiaza zilei de 9 septembrie, la ora 16.00, pe nava Cristal, cu misiunea de a observa dacă în zona cargoului Medy există efecte de poluare a mediului. „Pe nava Cristal alături de alţi membri ai echipajului se mai afla şi fiul nostru, Valeriu Cătălin Ispas, scafandru în cadrul ISU Dobrogea, care lua parte la acţiunea mai sus precizată. Conform celor aflate de la membrii echipajului, menţionăm că au coborât spre navă, pe rând, echipe formate din câte doi scafandri, fiul nostru făcând parte din cea de a doua echipă, care după o scufundare de aproximativ 40 de minute nu au mai ieşit la suprafaţă fiind daţi dispăruţi din acel moment. (...) Având în vedere că nicio autoritate a statului român nu ne-a dat nicio informaţie despre cei dispăruţi (Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas), vă rugăm insistent a lua măsurile necesare în vederea soluţionării cazului şi urgentarea căutării celor doi", i-au mai transmis soţii Ispas ministrului Vasile Blaga.

Supăraţi de nepăsarea „salvatorilor"

Aceştia îşi încheie memoriul solicitându-i ministrului Administraţiei şi Internelor să-i ajute pentru a-şi îngropa creştineşte fiul. „Ca orice creştini, în calitate de părinţi cu ochii înecaţi în lacrimi şi cu inima mâhnită de indiferenţa cu care am fost trataţi de către toţi cei care aveau obligaţia să intervină şi să ne întindă o mână de ajutor, nu mai putem avea decât o singură dorinţă: găsirea fiului nostru pentru ca în final, dacă soarta sau oricare împrejurare a hotărât moartea lui, să-l putem îngropa în linişte cu toatele cele se cuvin unui bun creştin", se arată memoriu. În contextul celor prezentate mai sus, ideea conform căreia Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas sunt victimele colaterale ale intereselor comerciale prinde din ce în ce mai mult contur, nu doar în opiniile familiilor necăjite ci şi a celor care au urmărit subiectul. „De la început, autorităţile nu au vrut să-i scoată din apă. Dacă vroiau să-i scoată din apă o făceam chiar din acea seară", au conchis soţii Ispas.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ticu georgian 25 Dec, 2010 13:13 dumnezeu sa ai odihneasca sa ai fie tarana usoara si unciuleanu si branza sa fie anchisi pe viata ami pare rau
  • marius 22 Oct, 2010 23:54 ROMANIA TARA DE CACAT. CEI 2 SCAFANDRI AU MAI MULT DE O LUNA DE CAND STAU SUB APA, FAMILIA VREA SA ISI INGROAPE COPILUL SI SA SE LINISTEASCA CA ,ORI SA AJUNGA SARACI SA INTRE IN PAMANT INAINTE SA-I SCOATA PE BAIETI, DE DURERE SI SUFERINTA.DIN CAUZA ASTA 1/4 DIN RAMANI SUNT PLECATI IN LUME PE UNDE POT CA SUNTEM O TARA DE NIMIK. RUSINE DE LA PRESEDINTE IN JOS.