Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi rechizitoriul Cazul „Bogatu" - bulgărul de zăpadă pentru decapitarea vameşilor (document)

ro

14 Mar, 2011 01:25 4364 Marime text
deschidere.jpgŢinut după gratii mai bine de o lună şi jumătate în ancheta „UCM Reşiţa" derulată de procurorii Structurii Centrale a DNA, fostul vameş şi totodată director portuar Eugen Bogatu a constituit, în opinia avizaţilor, precedentul pentru decapitarea sistemului privat al vameşilor români. Primul arestat din rândul vameşilor „cu greutate", Bogatu a reprezentat - prin investigaţiile efectuate la adresa sa - bulgărul de zăpadă pentru operaţiunea „tabla de şah" a procurorilor bucureşteni din cadrul DNA. Pe site-ul www.ziuaconstanta.ro , cotidianul ZIUA de Constanţa publică rechizitoriul întocmit împotriva fostului vameş Bogatu, dar şi a afaceristului libanez Said Baaklini, precum şi a directorilor UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda.

Am evitat publicarea actului de inculpare până la acest moment pentru a nu afecta cursul alegerilor din PDL Constanţa, desfăşurate în urmă cu două zile, scrutin ce ar fi putut suferi modificări prin dezvăluirea tuturor constănţenilor al căror nume se leagă de cazul „UCM Reşiţa". De altfel, însuşi fostul preşedinte al PDL Constanţa, Mircea Marius Banias, a avut calitatea de învinuit în acest dosar, potrivit rechizitoriului DNA el fiind cercetat în libertate pentru favorizarea infractorului. În cele din urmă, prin acelaşi document, procurorii anticorupţie au decis scoaterea sa de sub urmărirea penală. În aceeaşi ordine de idei, mai este de menţionat faptul că printre martorii audiaţi în dosarul lui Bogatu s-au aflat şi celebrul Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Alexandru Mateiciuc - fostul adjunct al Biroului Vamal Constanţa (mutat la Vama Călăraşi în 2009), Sorin Marius Burhală (audiat ca martor şi în procesul lui Baaklini de la Constanţa), avocatul bucureştean Alexandru Herbay, Remus Daniel Gîrleanu - al cărui nume este legat de SC Umex Constanţa, comisionarul vamal Romului Focşa, membru al Partidului Ecologist Român în 2008 şi aflat pe listele pentru Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, în dosar apare şi numele lui Bogdan Vâlsan, directorul Vămii Constanţa. Cazul „Bogatu - Baaklini" i-a costat pe procurorii anticorupţie 600.000 de lei, sumă pe care anchetatorii au împărţit-o în mod egal între cei patru suspecţi deferiţi instanţei, fiecăruia revenindu-i suma de 150.000 de lei pe care ar fi obligaţi s-o achite dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 14 Mar, 2011 07:55 Mateiciuc este adjunctul lui Valsan si este pus de Bogatu care ii controleaza pe amindoi chiar daca de inscaunarea lui Vilsan sa ocupat Pilca.Grupul mafiot actioneaza la toate partidele Fainarea la Hasoti ,Pilca la Constantinescu,Bogatu la Banias ,Teseleanu la Basescu cel mic. Ung toate clantele ca sa poata mulge bugetul tari prin subevaluarea marfurilor ce intra in tara.