Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referendumul, campanie USL pe bani publici?! Nicuşor Constantinescu, agent electoral pe Facebook

ro

25 Oct, 2011 01:00 2883 Marime text
referendumNicusorConstantinescu.jpgCe părere aveţi despre referendumul organizat de CJC în data de 6 noiembrie 2011, privind desfiinţarea judeţului Constanţa? Ştiţi că neparticiparea la referendum este văzută ca şi cum aţi fi de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa? Desfiinţarea judeţului, sub masca unei benefice reorganizări teritoriale, înseamnă dispariţia unei tradiţii vechi de peste 700 de ani - acesta este unul dintre mesajele postate de Constantinescu şi care tronează pe pagina sa de Facebook. Pe acelaşi site de socializare, şeful CJC promovează referendumul din 6 noiembrie, folosind cuvinte mult prea mari pentru o persoană ale cărei origini nu au legătură cu judeţul Constanţa, precum şi un blog dedicat evenimentului din 6 noiembrie creat de Biroul de Presă al PSD Constanţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, îndeamnă constănţenii prin intermediul Facebook să vină la referendum, făcând apel la obligaţia civică şi morală a fiecăruia dintre cei peste 2.000 de „prieteni", fără a mai pune la socoteală familiile şi cunoştinţele acestora. Totuşi, ca referendumul să fie declarat valid este nevoie ca 50%+1 dintre cetăţenii cu drept de vot să meargă la urne.

„Mesaje subliminale"

referendum-capturafacebook.jpg„Cei care nu vor participa, din motive subiective, este ca şi cum votează pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Acest referendum are putere de lege şi, cu el validat, în cazul în care cetăţenii nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa, el este opozabil oricărei hotărâri de guvern şi oricărei legi naţionale. Ne putem judeca inclusiv până la Haga, inclusiv la Strasbourg şi la celelalte instituţii de justiţie din Europa, privind existenţa judeţului Constanţa. Eu cred că participarea la referendum este o obligaţie civică, o obligaţie morală faţă de înaintaşii noştri, faţă de copiii şi nepoţii copiilor noştri", mai afirmă Constantinescu. Potrivit şefului CJC, este nevoie de o reformă administrativă, dar ea nu trebuie să ducă la desfiinţarea judeţelor. Constantinescu susţine că propunerea de reorganizare administrativ-teritorială a întregii ţări face parte dintr-o „strategie electorală" a actualilor guvernanţi şi a preşedintelui României.

Întrebările prietenilor de pe Facebook, ignorate

Deşi scopul utilizării Facebook este tocmai interacţiunea între membrii reţelei, user-ul Nicuşor Constantinescu nu pare interesat să menţină dialogul cu prietenii de pe site. Domnul preşedinte reacţionează numai la mesaje de genul: „Trăiască PSD" sau strict la osanalele care i se aduc de către simpatizanţii domniei sale. De pildă, niciuna dintre întrebările adresate de utilizatori în legătură cu obiectul sau costul referendumului din 6 noiembrie. Legat de costuri, preşedintele CJC a declarat că organizarea referendumului costă aproximativ 500.000 de euro. Judeţele Constanţa şi Vrancea sunt primele două din ţară care au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată cu privire la validarea hotărârilor de consilii judeţene care prevăd organizarea de referendumuri pentru ca cetăţenii să se pronunţe dacă sunt sau nu sunt de acord cu reorganizarea judeţelor în care locuiesc. Procesele s-au derulat în urma atacării în instanţă de către prefecţi a respectivelor hotărâri ale consiliilor judeţene.

PDL protestează şi nu desemnează reprezentant în BEJ

„Organizarea unui referendum la nivelul judeţului Constanţa pe tema unei presupuse desfiinţări a unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa este doar un mecanism meschin de campanie electorală utilizat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, domnul Nicuşor Constantinescu, şi de majoritatea PSD-PNL pentru a fura startul alegerilor locale pe bani publici", susţine purtătorul de cuvânt al PDL Constanţa, Mihai Petre, în acelaşi timp unul dintre consilierii judeţeni care s-au opus proiectului de organizare a referendumului. Democrat-liberalii susţin că este absurd şi penibil ca instituţia administraţiei judeţene să cheme cetăţenii judeţului Constanţa pentru a răspunde la o întrebare ce ţine de domeniul ficţiunii, complet paralelă cu realitatea.

Solicităm public prezentarea surselor de finanţare

Dat fiind faptul că sursele de finanţare a acestui referendum au rămas şi până la această dată necunoscute publicului larg şi contribuabilului la bugetul judeţului, solicităm public conducerii Consiliul Judeţean Constanţa să prezinte de unde provin cei două milioane de lei (cca. 465.000 de euro), bani destinaţi acestei acţiuni. Facem această solicitare, mai cu seamă că o serie de aleşi locali, alţii decât cei din arcul puterii politice a CJC au declarat că, deşi au fost prezenţi la toate şedinţele de Consiliu pe parcursul acestui an, nu au cunoştinţă ca aceste sume să fi fost prevăzute în bugetul pe anul 2011.

În loc de epilog

Dacă totuşi acest referendum va avea loc, iar rezultatul acestuia va rămâne eventual doar unul de palmares politic pentru puterea locală, tot exerciţiul fiind organizat însă pe bani publici, recuperarea prejudiciului creat la bugetul judeţului ar trebui să se întoarcă (eventual tot printr-un referendum, organizat de această dată de cetăţenii judeţului) împotriva domnului Constantinescu şi a pleiadei de aplaudaci votanţi sub stindard USL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii