Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții de Paște în întreaga lume! Cum este sărbătorită Învierea Domnului

ro

05 May, 2024 11:22 674 Marime text
Foto: PixabayPaştele este sărbătorit cu mult fast peste tot în lumea creştină. Chiar dacă sunt respectate aceleaşi canoane religioase, fiecare popor are propriile tradiţii pascale.

America Latină

În ţările din America Latină are loc spectacolul numit Arderea lui Iuda. Acesta constă în incendierea unei efigii care îl reprezintă pe ucenicul care l-a trădat pe Iisus pentru 30 de arginţi.

Italia

În Italia, la Florenţa, o căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului, unde se adună oamenii în faţa catedralei. Artificiile ascunse în căruţă sunt folosite pentru o spectaculoasă explozie.

Filipine

În Vinerea Mare, creştinii voluntari din Filipine reproduc suferinţa lui Iisus Hristos prin crucificari adevărate. Creştinii sunt biciuţi pe Drumul Crucii, iar cei mai curajoşi sunt crucificaţi, asemeni Mântuitorului.

Ungaria

În Ungaria, în a doua zi de Paşte, există obiceiul ca bărbaţii să stropească cu parfum femeile, iar acestea îi recompensează cu ouă vopsite.

Spania

La Sevilla, oraş situat în centrul provinciei Andaluzia, în Săptămâna Sfântă (Semana Santa), mii de oameni participă la procesiuni dedicate Paştelui. Statuia Fecioarei Maria, oameni costumaţi cu robe şi pălării ascutiţe, plus acordurile de flamenco aduc la Sevillia milioane de turişti.

lujbele și procesiunile religioase, parade biblice, festivaluri, vânători de ouă, târguri, mese în familie și multe alte obiceiuri tradiționale, marchează peste tot în lume cea mai mare sărbătoare creștină a anului, Învierea Domnului.

Sărbătoarea Paștelui, una dintre cele mai importante pentru întreaga creștinătate, vine cu tradiții si obiceiuri diferite, in funcție de regiunea de pe glob.

Poate una dintre cele mai interesante tradiții de Paște se află în Grecia. Pe insula Corfu au loc o mulțime de evenimente pentru a celebra Învierea Domnului.

În duminica Paștelui are loc cea mai mare și mai veche procesiune din Corfu, ce pornește de-a lungul zidurilor vechi de apărare, înconjurând apoi tot orașul Kerkyra.

Participă fanfare, preoți, localnici și turiști. De Paște, grecii nu mai sparg farfurii, ci aruncă vase din ceramică de la ferestre, drept simbol al noului început.

În Germania, de asemenea, tradițiile de Paște sunt diferite, în funcție de zonă. Joia Mare, în Germania este și Joia Verde. Nemții gătesc o ciorbă ușoară, savurata de întreaga familie. Sâmbătă seara, nemții fac focuri uriașe din brazii de Crăciun pentru a marca sfârșitul iernii.

În Ungaria, Paștele este sărbătorit cu tradiții și festivaluri populare. O tradiție maghiară este "stropirea" femeilor cu apă sau stropirea părului cu parfum. Acest ritual este asociat cu fertilitatea și ritualurile de curățire rămase din vremurile păgâne.

Mexicul are și el o tradiție spectaculoasă. În multe orașe și sate, în Duminica de Paște, au loc procesiuni care reiau intrarea triumfătoare a lui Iisus in Ierusalim.În unele locuri, vinerea sau sâmbăta, sunt construite păpuși care-l simbolizează pe Iuda, cărora mexicanii le dau foc.

În Insulele Bermude, oamenii construiesc zmee acasă, mănâncă un tort din pește și fac pâini și covrigi în formă de cruci. Apoi merg pe plajă și înalță zmeiele, simbolizând ridicarea lui Iisus la Ceruri.

Articol preluat de pe Europafm.ro și antena3.ro 

Citește și: 

Tradiții inedite, de Paște, din întreaga lume. Cea mai extremă are loc în San Fernando
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii