Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nici în vizitele oficiale Băsescu nu scapă de dăndănaia lui Mazăre Turcia îi cere preşedintelui salvarea Geamiei Hunchiar

ro

14 Dec, 2011 02:44 2920 Marime text
deschidere.jpgChiar dacă la plecarea spre Ankara preşedintele Traian Băsescu a declarat că obiectivul vizitei în Turcia este legat de consolidarea cooperării bilaterale şi de un parteneriat strategic, în care se pune accent pe cooperarea economică, şeful statului a fost nevoit să suporte „nemulţumirea" oficialilor turci cu privire la situaţia Geamiei Hunchiar.

Trei miniştri turci şi ambasadorul Irakului i-au cerut lui Mazăre salvarea moscheii

Rând pe rând, miniştrii Transporturilor, Internelor şi Culturii din Turcia şi-au afirmat la Constanţa îngrijorarea în privinţa faptului că Geamia Hunchiar nu este protejată de administraţia locală. Oficialii turci au făcut apel la respectarea minorităţilor şi a monumentelor istorice. Cu ocazia ultimei vizite la Constanţa a ministrului Culturii din Turcia, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, l-a asigurat pe oficialul turc de tot sprijinul şi a declarat că va cere în instanţă obligarea Primăriei Constanţa de a demola cădirea ridicată lângă Geamia Hunchiar. Potrivit muftiului Iusuf Muurat, chiar şi ambasadorul Irakului, aflat în vizită la Constanţa, i-a cerut primarului Mazăre salvarea moscheii. Reamintim că Societatea Cin Cin SRL a început construirea unei clădiri de birouri la o distanţă de 120 de centimetri de Geamia Hunchiar în luna august 2008, dar şi pe o bucată din terenul care aparţine Cultului Musulman. Toate solicitările au rămas însă fără răspuns. Deşi în noiembrie 2010 Tribunalul Constanţa a decis anularea autorizaţiei de construire pentru clădirea respectivă, la începutul lunii septembrie Primăria Constanţa a eliberat o nouă autorizaţie, care a fost atacată în contencios de către prefectul Claudiu Palaz. Geamia Hunchiar, aflată în Zona Peninsulară a municipiului Constanţa, face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, fiind construită în anul 1869. În cadrul vizitei de la Ankara, şeful statului a fost rugat de omologul său, preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gul, să se implice personal în salvarea Geamiei Hunchiar, susţine deputatul UDTTMR Amet Aledin, care a făcut parte din delegaţia oficială a preşedintelui Băsescu.

Muftiul Muurat: „Am încredere în continuare în justiţie"

Celebrul proces cu firma care a ridicat un imobil în apropierea Geamiei Hunchiar va fi reluat, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis strămutarea dosarului la Curtea de Apel Bacău, pe baza unor noi probe. Pe 20 ianuarie a fost fixat primul termen. „Eu, de la bun început am afirmat că am încredere în justiţia din România, deşi magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după părerea mea, nu au cercetat cu atenţie dosarul de strămutare, pentru că unul dintre argumente era că primarul este părtinitor al cultului, ceea ce era total fals. Nu ştiu ce se va judeca la Bacău, pentru că există deja un nou aviz. Indiferent unde vom merge, cred că s-au făcut multe schimbări în sistemul judiciar şi vom găsi oameni care vor scoate adevărul la iveală şi nu vor susţine interesele unor persoane private", a declarat Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat. Întrebat dacă dosarul Hunchiar va schimba pe viitor relaţiile dintre Muftiat, comunitatea musulmană din Constanţa şi administraţia locală, Muurat a spus că situaţia creată cu geamia se va analiza la Consiliu Sinodal, care se va întruni până la sfârşitul acestui an. Cea mai aspră decizie ar putea fi întreruperea relaţiei cu administraţia locală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ali baba 14 Dec, 2011 08:31 cind vindeai carne de porc de ramadan la muftiat si bauturi alcoolice -jos-si luai mii de euro chirie de la aia cum era?