Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legaturi de sange in politica locala

ro

04 Jan, 2010 03:49 2593 Marime text

deschidere_mazare.jpgDe la an la an numărul celor aflaţi în prima linie a politicii locale care-şi aduc fraţii, soţii, soţiile în posturi de vază pare să crească tot mai mult. De altfel, fenomenul proliferării rubedeniilor în politică pare să fi luat proporţii îngrijorătoare

Mai în glum㸠mai în serios, dacă ritmul se păstrează, în vreo 10 ani s-ar putea ajunge ca înrudirea cu vreun politician să devină condiţie obligatorie pentru a fi acceptat într-un partid politic, iar ascensiunea ulterioara să fie direct proporţională cu respectivul grad de rudenie.

De la o guvernare la alta, tot mai multe soţii, fii, fiice, fraţi, de politicieni care deţin, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă o parte din puterea judeţului, municipiului sau a vreunei instituţii importante, se urcă în funcţii mari cu sprijinul „greilor" familiei şi cu greu mai pot fi daţi jos.

Primul din categoria rudelor care au intrat în politică datorită fratelui cel mai mare este nimeni altul decât actualul deputat Alexandru Mazăre, fratele primarului de-un deceniu, Radu Mazăre. Întâi învăţăcel pe lângă fratele său mai mare la ziar, Alexandru a ajuns pe rând deputat iar în legislatura 2008 - 2012 senator. Fratele mai mic al edilului constănţean a reuşit să-şi capete de-a lungul anilor aproape aceeaşi notorietate pe care a dobândit-o fratele său însă nu prin aceleaşi metode. Spre deosebire de fratele său¸ Aleandru a preferat să nu fie mai deloc în prin planul atenţiei publice, preferând să păstreze discreţia în ceea ce priveşte viaţa personală. Nu poate fi negat faptul că pe lângă calităţile sale de politician unul dintre atuu-rile care l-a ajutat să ocupe poziţia pe care o are acum este şi legătura de rudenie pe care o are cu primarul Constanţei, unul dintre oamenii de vază ai PSD-ului, apreciat drept baronul local al Constanţei.

Nici Manuela Mitrea, actual deputat de Constanţa în Colegiul 8 în Camera Deputaţilor, nu ar fi ajuns, probabil, atât de cunoscută la nivel naţional cât şi Constanţa, dacă soţul său Miron Mitrea n-ar fi fost unul dintre oamenii importanţi din PSD şi unul dintre foştii miniştri ai Transporturilor în urmă cu ceva ani. La fel cum nici nu ar fi reuşit să ocupe un loc eligibil pe lista PSD-ului de la Constanţa pentru europarlamentarele din noiembrie 2008 dacă pesediştii de la malul mării nu s-ar fi avut bine cu soţul acesteia şi nici nu ar fi sprijinit-o atât de mult precum au făcut-o.

deschidere_1.jpgCelebrii fraţi Brăiloiu

De pe lista rudelor regăsite în politica de la malul mării, neapărat de aceeaşi culoare politică, roşie, sunt cei doi fraţi Brăiloiu, Ovidiu şi Liviu-Tit Brăiloiu. Primul dintre ei primar aflat la cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Eforie iar cel de-al doilea prefect al Constanţei pentru un pic peste jumătate de an. Chiar dacă cel mai mic dintre cei doi fraţi, Ovidiu are deja la activ câţiva ani buni de notorietate, nu acelaşi lucru se poate spune despre fratele său mai mare, apărut parcă din neant la momentul în care PSD Constanţa a întocmit listele pentru parlamentarele din noiembrie 2008. Liviu-Tit se prezenta ca un prosper om de afaceri cu avere impresionantă şi afaceri în însorita Spanie. Numai că bucuria celui care a reprezentat Guvernul în teritoriu nu a durat prea mult pentru că orgoliul lor, PSD-iştii au decis să se retragă de la guvernare şi implicit pe toţi ce care îi reprezentau în instituţii.

La capitolul soţ şi soţie în politica locală se încadrează şi cuplul Maria şi Iancu Stavrositu. Soţia - deputat în Parlamentul ţării în Colegiul 10 iar soţul consilier judeţean din partea PD-L şi membru în Biroul Permanent Judeţean al partidului. Dacă despre celelalte cupluri din mediul politic cel cu funcţia cea mai înaltă o ocupă de obicei soţul, ordinea în cuplul Stavrositu este inversată, Maria ocupând o funcţie mai înaltă decât consortul său.

deschidere_3.jpgDin categoria copii ridicaţi de părinţi în politica locală mai fac parte şi deputatul PSD, Cristina Dumitrache - tatăl consilierul judeţean Ion Dumitrache, deputatul PSD Eduard Martin şi tatăl său, fostul prefect al judeţului Constanţa, Gheorghe Martin dar şi Constantin Babuş, tatăl - director al Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat şi Radu, fiul - actual director al director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 04 Jan, 2010 12:10 Un profesor se casatoreste cu o profesoara, un muncitor se casatoreste cu o muncitoare ,o inginera se casatoreste cu un inginer,un doctor se casatoreste cu o doctorita si de ce nu un politician sa se casatoreasca cu o politiciana ??? CRIN ANTONESCU ,liberalul,cu cine s-a casatorit ??? Copiii urmeaza traditia familiei.
  • redivivus 04 Jan, 2010 07:51 Fenomenul analizat nu este nou.Bratienii au condus Romania aproape un secol.Presedintii americani isi numesc rudele in cele mai inalte functii.Uneori e bine,uneori e rau.Depinde de calitatea oamenilor si de ce sunt in stare sa faca.Asta nu inseamna ca indivizii analizati in articol intra intr-o astfel de categorie.Mediocritatea lor aurită de banii murdari cu care unii şi-au cumparat functiile,ca membrii clanului Mazare sau Martin,este una din cauzele ticalosiei politicii romanesti.Acesti indivizi pun bazele dinastiilor care vor degenera cu timpul din motive de incest.Generatii de-a randul vom fi guvernati pe plan local sau national de indivizi aflati sub nivelul comun,care daca n-ar fi existat relatia de rudenie,nu s-ar fi evidentiat nici ca un bun vanzator la o taraba in piata.A devenit o absurditate chiar si numai gandul ca un muncitor cu bratele sau cu intelectul care si-a construit o viata si o personalitate fara genealogie poate guverna.Cu banii proveniti din surse ilicite, tanara rubedenie intra in politica si se insoara sau se marita cu zestrea altui bandit potentat.Si se mai creaza o dinastie.Ei au deja exemple demne de urmat.De ce sa ajungi un medic ratat cand poti sa fii subprefect sau parlamentar.Politica transforma starpitura in personaj,intr-un potentat.Clientul prezumtiv al Codului Penal devine legiuitor si paznic al drepturilor si datoriilor obstesti.Se face usor transformarea familiei in clan,clanul in grup de interese si toate la un loc in mafie.