Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezastruoasele testări naţionale, tranşate de judecători Îşi iau foştii vameşi vama înapoi?

ro

08 Dec, 2011 01:00 3315 Marime text
cap_1.jpgDupă valul de procese cu care s-a confruntat vrând-nevrând Garda Financiară cu foştii lucrători, a venit rândul Vămii să le dea socoteală foştilor angajaţi care au picat examenele din vară. Rând pe rând, vameşi excluşi din sistem în urma testării de la sfârşitul lunii iulie au dat în judecată Autoritatea Naţională a Vămilor, cerându-şi drepturile în instanţă. Procesele sunt în curs de desfăşurare la Curtea de Apel Constanţa, în câteva dosare magistraţii pronunţând deja soluţii aparent favorabile foştilor vameşi. La momentul de faţă, printre reclamanţi se numără doar foşti lucrători vamali ai Birourilor Vamale Constanţa şi Constanţa Sud Agigea, însă nu este exclus să apară şi alte acţiuni.

Cu un loc călduţ la vamă şi griji zero pentru ziua de mâine, mai mulţi lucrători din cadrul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa s-au trezit pe drumuri, cu viitorul năruit, în urma testărilor naţionale pentru menţinerea în funcţii, susţinute în cursul verii trecute la Autoritatea Naţională a Vămilor -ANAF - Ministerul Finanţelor Publice. Riposta n-a întârziat să apară, iar foştii angajaţi au dat în judecată Autoritatea Naţională a Vămilor. Primii care s-au decis să poarte războiul „pe faţă" cu foştii şefi sunt Dumitru Zaharia şi Anişoara Văcărescu, ambii vameşi (până în urmă cu ceva timp) ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Vameşul Zaharia, primul cu dreptatea

Deschizător de drumuri, Dumitru Zaharia şi-a înregistrat acţiunea la Secţia Contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa pe data de 12 septembrie 2011, sub numărul 10238/36/2011. Obiectul dosarului era reprezentat de „suspendare executare act administrativ", iar pârâţi în proces figurau Autoritatea Naţională a Vămilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Pe data de 18 octombrie instanţa Curţii de Apel Constanţa a admis în parte cererea fostului vameş şi a suspendat un ordin al vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale a Vămilor. În minuta sentinţei civile nr. 344/CA/18.10.2011 se arată că instanţa „respinge excepţia lipsei de obiect a cererii de suspendare a Ordinelor 2406/04.07.2011 şi 2407/04.07.2011 emise de preşedintele ANAF, ca nefondată. Respinge excepţia lipsei de obiect şi inadmisibilităţii cererii de suspendare a executării rezultatului examenului de testare profesională, ca nefondate. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare a executării preavizului 38690/05.07.2011. Respinge cererea de suspendare a executării preavizului 38690/05.07.2011, ca inadmisibilă. Respinge cererea de suspendare e executării Ordinelor 2406/04.07.2011 şi 2407/04.07.2011 emise de preşedintele ANAF şi a rezultatului examenului de testare profesională. Admite cererea de suspendare a executării Ordinului nr. 7395/02.08.2011 emis de vicepreşedintele ANV. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 7395/02.08.2011 emis de vicepreşedintele ANV până la pronunţarea instanţei de fond". Cu alte cuvinte, deşi instanţa nu a suspendat preavizele sau rezultatele examenului de testare profesională, a suspendat totuşi executarea ordinului vicepreşedintelui ANV până la soluţionarea procesului privind anularea propriu-zisă a ordinului. În urmă cu două zile, Autoritatea Naţională a Vămilor a declarat recurs împotriva acestei hotărâri.

Anişoara, după el

Vama_-_sediu_Directia_Regionala_Vamala_004.jpg

Este însă de menţionat că aceasta nu a fost singura hotărâre parţial favorabilă pe care a primit-o un vameş aflat în proces cu Autoritatea Vamală, la Curtea de Apel Constanţa. În aceeaşi zi victoria parţială primită de Dumitru Zaharia, fosta sa colegă de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, Anişoara Văcărescu, reprezentată de acelaşi avocat, anume Ana Maria Bucur, a obţinut şi ea un câştig de cauză parţial în procesul său. Dosarul Anişoarei Văcărescu a fost înregistrat tot la Secţia Contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa, pe data de 16 septembrie 2011, iar pârâţi sunt tot Autoritatea Naţională a Vămilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Aşa cum am menţionat anterior, în aceeaşi zi cu fostul său coleg Zaharia, Anişoara Văcărescu a obţinut şi ea suspendarea ordinului nr. 7398/02.08.2011 emis de vicepreşedintele ANV, fiindu-i respinse celelalte solicitări privind ordinele preşedintelui ANAF. De asemenea, Autoritate Naţională a Vămilor a atacat şi această decizie în recurs. Numele Anişoarei Văcărescu mai figurează însă într-un proces intentat Autorităţii Naţionale a Vămilor, fiind vorba despre o acţiune deschisă în luna noiembrie, al cărei obiect îl reprezintă „anulare act administrativ". Procesul s-a judecat ieri la Curtea de Apel.

Două noi acţiuni

De altfel, în urmă cu două zile, două noi acţiuni ale foştilor vameşi au fost înregistrate la aceeaşi instanţă. Concret, este vorba despre dosarele cu numerele 1359/36/2011 şi 1360/36/2011, în care reclamanţi sunt Marian Dorobanţu şi respectiv Nicolae Nazîru. În primul proces, care se va judeca pe 11 ianuarie 2012, Dorobanţu a cerut anularea unui act administrativ al ANV, în timp ce în al doilea dosar, Nicolae Nazîru a chemat în judecată ANV-ul într-un „litigiu privind funcţionarii publici (Legea nr. 188/1999)". Având în vedere „trend"-ul mai degrabă favorabil foştilor vameşi la instanţă, nu este exclus ca aceştia să reuşească să obţină anularea ordinelor şi să se întoarcă pe vechile funcţii ocupate până la dezastruoasele testări naţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii