Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Citeste liber! ZIUA de Constanta, in chioscurile Cuget Liber

ro

18 Mar, 2010 03:45 8035 Marime text
deschidere.jpgEpisodul scoaterii de la distribuţie din chioşcurile Conpress Group/Tutun şi Ziare a cotidianului ZIUA de Constanţa nu a lăsat indiferent nici Departamentul de Stat american care l-a menţionat în raportul pe anul 2009 privind drepturile omului, la capitolul „Libertatea de exprimare şi libertatea presei"

A trecut aproape un an de când vă semnalam faptul că ZIUA de Constanţa a fost scoasă de la distribuţie din chioşcurile Tutun şi Ziare, din motive aparent comerciale însă, în esenţă, legate de linia ziarului nostru, care nu s-a sfiit niciodată să prezinte unele din neregulile activităţii administraţiei publice locale.

De astăzi, puteţi găsi cotidianul ZIUA de Constanţa în chioşcurile Cuget Liber. În ciuda faptului că în piaţă au existat mai multe zvonuri potrivit cărora cotidianul nostru nu s-ar mai tipări sau nu s-ar mai distribui, cititorii ne-au găsit întotdeauna pe piaţă. Este adevărat, cotidianul ZIUA de Constanţa s-a distribuit neconvenţional, dar în tiraj normal. Şi acest lucru se întâmplă de o perioadă de timp destul de îndelungată. Acest tip de distribuţie neconvenţională ne-a ajutat să ajungem direct la cititori şi să îi atragem spre ediţia on-line a cotidianului ZIUA de Constanţa, care a atins cifre record de trafic. Cu acest prilej, publicul a putut să ne cunoască mai bine, să ne citească atât pe ediţia tipărită, cât şi pe www.ziuadeconstanta.ro şi să se familiarizeze cu linia echidistantă a conţinutului editorial, care nu se dă în lături de la a prezenta atât punctele forte cât şi pe cele sensibile ale celor aflaţi la conducerea oraşului şi a judeţului, dar şi în ceea ce priveşte modul în care aceştia manageriază banii publici.

radu_mazare.jpgCuplul de aur: Radu + Nicu

La începutul lunii aprilie a anului trecut, cititorii au început să ne semnaleze faptul că ZIUA de Constanţa nu mai poate fi găsită în chioşcurile Conpress Group, unde ar fi trebuit să fie distribuită de SC Tutun şi Ziare SRL. Situaţia ne era sesizată, la acea vreme, de cititori şi s-a dovedit a fi reală în urma cercetărilor din teren. Dar cum s-a ajuns la această situaţie? SC Tutun şi Ziare SRL are ca unic asociat firma Conpress Group SRL, în acţionariatul căreia îi regăsim pe primarul Constanţei, Radu Mazăre şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Societatea deţine 85% din distribuţia de presă din Constanţa. Cu alte cuvinte, monopolul. Cum linia ziarului nostru a fost întotdeauna echidistantă şi a prezentat atât părţile pozitive, cât şi pe cele negative ale administraţiei publice locale, dar şi ale activităţii primarului Radu Mazăre, nu ne rămâne decât să afirmăm că edilul a fost deranjat de prezenţa noastră pe piaţa media constănţeană şi că scoaterea ziarului ZIUA de Constanţa de la difuzare din chioşcurile Conpress Group nu poate fi considerată decât o formă de interzicere.

Este adevărat că, încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, SC Tutun şi Ziare SRL a informat că „datorită costurilor logistice ridicate", se află în imposibilitatea de a mai distribui ZIUA de Constanţa. Scoaterea din chioşcuri a venit ca urmare a publicării în paginile cotidianului nostru a unei serii de articole referitoare la procesul dintre primarul Mazăre şi jurnalista Feri Predescu şi despre terenul pe care Beatrice Mariş, judecătoarea care a condamnat-o pe Feri Predescu în procesul cu Mazăre, îl primise de la edil, prin dispoziţie de primar, teren pe Legea 10 din 2001. Însă punctul culminant l-a reprezentat materialul „Mazăre: «M-au votat 70% din constănţeni» Greşit: NU l-au votat 70% din constănţeni".

chiosc_cuget.jpgDe două ori în Raportul Departamentului de Stat american

Episodul scoaterii de la distribuţie a cotidianului ZIUA de Constanţa nu a lăsat indiferent nici Departamentul de Stat american care l-a menţionat în raportul pe anul 2009 privind drepturile omului, la capitolul „Libertatea de exprimare şi libertatea presei". „Pe parcursul anului, s-au înregistrat câteva cazuri în care demnitari sau politicieni au insultat sau hărţuit jurnalişti. Începând din data de 6 aprilie, firma de distribuţie a presei deţinută de primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a blocat distribuţia ziarului ZIUA de Constanţa, care criticase autorităţile locale", se spune în raportul menţionat. Departamentul de Stat al SUA vorbeşte despre modul în care firma în care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu sunt acţionari a scos anul trecut de la distribuţie cotidianul ZIUA de Constanţa. Aceasta a fost a doua oară consecutiv în care raportul Departamentului de Stat al SUA l-a amintit pe Mazăre. Analiza pe 2008 ni-l arăta pe edilul Constanţei, tot la capitolul „libertatea presei", alături de nume cum ar fi Gheorghe Ciuhandru, Norica Nicolai, Corneliu Vadim Tudor, Liviu Dragnea şi Adrian Păunescu. Raportul menţionează că în iunie 2008, primarul PSD-ist a câştigat procesul împotriva jurnalistei Feri Predescu care „l-a acuzat că ar avea legături cu infractori locali". „Predescu, care era la vremea aceea corespondent local pentru TVR şi Evenimentul Zilei, a fost condamnată să îi dea lui Mazăre despăgubiri şi să publice o scrisoare deschisă în care să-şi ceară scuze într-un ziar naţional şi într-unul local", se arată în raportul pentru 2008.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • NeDobiBocul 19 Apr, 2010 08:19 Tusea si cu junghiul: Dobrogea Noua si Ziaua de Constanta.Amandoua DobiBoace=adepte bishnitzar TreiCoceni.
  • mihai 31 Mar, 2010 23:07 Cealera si copot au plecat de 100 de ani, de atunci s-au mai plimbat pe la 3 ziare, se vede cat de des citesti "fituica" asta, tu, atotstiutorule!
  • Geo 29 Mar, 2010 08:35 Angajatii ziarului ZIUA DE Constanta au obiceiul sa inceapa cite o vendeta personala impotriva temiri cui. Chiar daca nu are omul nici o vina dar a deranjat pe vre-o cunostiinta a cuiva de la aceasta fituica, ca se pomeneste cu tot felul de articole denigratoare. Nu au bunul simt nici macar sa verifice. La prima vedere ziarul pare interesant, dar cei care stiu ca se bazeaza mai mult pe zvonuri citesc doar rubrica BANCURI. Bine ca ati scapat de Cealera si de Copot care erau campioni la dezinformare.
  • 20 Mar, 2010 16:56 Completeaza chestionare online, iti ia 3 min/zi. Aproape toate chestionarele sunt platite cu 5 lei. La 100 lei adunati se primesc banii prin mandat postal sau la cerere transfer bancar. Pentru invitatie trimite un mail la adresa reunited.tribal@gmail.com
  • asa este 19 Mar, 2010 18:03 nenorocitii astia interzic orice ziar de opozitie
  • curat murdar 19 Mar, 2010 14:59 ce se strofoaca pupicuristii si fripturistii lui mazaredaca un om de rind s-ar fi imbracat numai si ar fi aparut doar intr-un cadru mai restrins in unforma nazista ar fi fost arestat in mod sigur dar daca mazare a aparut asa in public nu se poate ca a fostt"ales" CURAT MURDAR!!!
  • CRISTI BASARABEANU 18 Mar, 2010 19:29 Eu sunt foarte trist ca apare aceasta futuica. Daca o citeste cineva de la vreo procuratura din bucuresti si afla niste chestii interesante, nu? Sau si mai rau acum vine vara la plaja si o cumpara de la un chiosc? Oare cum nu s-a gandit nimeni sa interzica un asa ziar?
  • andrew 18 Mar, 2010 11:25 Eu nu voi cumpara niciodaca acest ziar si nici "muget" liber.
  • mihai 18 Mar, 2010 10:45 Vai, ce veste minunataaaaaaa! Nici nu puteam dormi noaptea ca nu gaseam fituica asta
  • herlitz 18 Mar, 2010 09:55 ma duc acum sa il cumpar. as da oricat ca sa va citesc.Va vreau.
  • miker 12 -pentru dora si cristian moldoveanu 18 Mar, 2010 09:43 Voi ori sunteti pupincuristi de ai lui Mazare ori nu sunteti constanteni.Daca nici una si nici cealalta atunci aveti ceata pe ochi fii miei.Lasati oamenii de la Ziua sa-si faca meseria si terminati odata cu fitele astea de Buftea.Ei cel putin au avut curajul sa ne puna la curent cu nemerniciile care le fac alesii Constantei in frunte cu nea Fasolica sau cum il mai chiama pe omul asta care ne-a mintit spulberat visele noastre frumoase spunind ca pleaca in Brazilia.Ce A FOST CONSTANTA SI CE A AJUNS DE CIND ACESTE PRAMATII SUNT LA CONDUCEREA EI.JOS MAZARE SI ACOLITI LUI!
  • dora 18 Mar, 2010 08:38 ce va place frate asa sa exagerati nea/ti albit il reinviatii pe hitler defapt cei care scriu zi de zi sa se analizeze caci sigur sunt bolnavi
  • Cristian Moldovanu 18 Mar, 2010 00:25 "De astăzi, puteţi găsi cotidianul ZIUA de Constanţa în chioşcurile Cuget Liber. În ciuda faptului că în piaţă au existat mai multe zvonuri potrivit cărora cotidianul nostru nu s-ar mai tipări sau nu s-ar mai distribui, cititorii ne-au găsit întotdeauna pe piaţă." Imi aduc aminte ca am intrebat doi redactori ai publicatiei dumneavoastra si amandoi mi-au spus ca nu se mai distribuie prin chioscuri, doar pe baza de abonament. Acum spuneti ati fost tot timpul pe piata ? Sa inteleg ca vanzatorii de la chioscurile Cuget Liber au mintit cand au spus ca nu au mai primit Ziua de CT ? Au mintit si redactorii dumneavoastra ?