Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce spun primarii din judeţul Constanţa despre reorganizare

ro

19 Sep, 2011 01:00 2682 Marime text
cap3.jpgLa ora actuală, cam 70% din primăriile rurale nu-şi pot asigura funcţionarea din taxele şi impozitele pe care le primesc

Secretarul de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, consideră că se impune o reorganizare a primăriilor după modelul reorganizării administrativ-teritoriale a judeţelor, deoarece 70% din administraţiile locale nu-şi pot asigura funcţionarea.
Mihai Capră a declarat că, la fel cum se reorganizează judeţele, ar trebui create primării mai mari, care să-şi asigure funcţionarea şi „să poată deveni centre efective de administrare a teritoriului".
„Sunt, la ora actuală, primării cu număr foarte mic de cetăţeni, sub 1.500 chiar. La ora actuală, cam 70% din primăriile rurale nu-şi pot asigura funcţionarea din taxele şi impozitele pe care le primesc. Să stai numai cu gândul că trebuie să primeşti bani de la bugetul de stat numai pentru funcţionarea acestei instituţii, nicidecum să te gândeşti la alte investiţii, e clar că e un lux pe care nu ni-l permitem", a afirmat Capră.
El a spus că deciziile privind reorganizarea trebuie luate în funcţie de specificul zonei. „În ultima perioadă, în ultimii 4-5 ani, foarte multe comune s-au divizat, s-au separat, mai mult pe interese şi orgolii locale decât pe chestiuni administrative", a adăugat Capră.

primarii_reorganizare_-_Mariana_Gaju_003.jpg

Asociaţia Comunelor din România nu susţine reorganizarea

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, consideră că reorganizarea primăriilor din mediul rural nu este un proiect viabil. În calitate de prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Gâju susţine că a semnat protestul comun al colegilor primari prin care îşi manifestă dezaprobarea faţă de acest proiect. „Reorganizarea va crea o serie de probleme şi noi dificultăţi în realizarea unor servicii către cetăţeni. Guvernul ar trebui să se întoarcă spre aceste localităţi şi să le asigure fondurile pentru cofinanţarea proiectelor, pentru că tocmai lipsa banilor a adus localităţile în situaţia să nu se mai poată finanţa", susţine Gâju. Prim-vicepreşedintele ACoR a mai spus că această propunere nu poate fi acceptată deoarece vine în contradicţie cu Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea a IV-a, Reţeaua de localităţi, şi creează un vid legislativ specific probabil „epocii de piatră" şi a adăugat că „propunerile pentru reorganizarea comunelor şi oraşelor se aprobă prin lege".

PDL consideră reorganizarea ca fiind necesară

Primarul comunei constănţene Poarta Albă, Vasile Delicoti, consideră necesar acest proiect, cu menţiunea că el trebuie aplicat în funcţie de specificul zonei, cu alte cuvinte trebuie să se ţină cont de câteva principii. „Comunele care au resurse proprii peste media judeţului ar trebui păstrate chiar dacă au sub 5.000 de locuitori, în timp ce localităţile care nu se pot descurca pot trece la comasare, fără să li se mai ceară acordul. Eu sunt un primar din judeţul Constanţa, nu vreau să vorbesc despre alte judeţe, însă, din ce ştiu eu, 90% din localităţile din judeţul Constanţa trăiesc din bani de la buget. Sunt 5-6 localităţi care se pot susţine pe picioarele lor. În rest... este o mare risipă de resurse. Tocmai din acest motiv susţin reorganizarea. Ştiu că acest proiect a mai fost pus pe tapet în timpul mandatului de ministru al Administraţiei şi Internelor a lui Vasile Blaga", a precizat Delicoti.

Liga Aleşilor Locali ai PNL îi răspunde oficialului MAI: „Este o comasare conform intereselor PDL"

Primarii_reorganizare_-_Ionel_Chirita_04.jpg

Ionel Chiriţă, secretarul general al Ligii Aleşilor Locali PNL, susţine: „O abordare privind reorganizarea unităţilor administrativ-teritoriale, aşa cum o face actuala guvernare, dacă nu este o diversiune, este una lipsită de profesionalism şi vedem acesta din faptul că secretarul de stat Mihai Capră de la MAI ne vorbeşte de reorganizarea primăriilor şi nu a unităţilor administrativ-teritoriale. Organizarea primăriilor se face prin organigrama aprobată de consiliile locale şi este o problemă care ţine de autorităţile administraţiei publice locale din fiecare comună, oraş sau municipiu. Poate domnia sa se vede un primar peste toată România şi de aceea ne vorbeşte de reorganizarea primăriilor". În final, Chiriţă mai adaugă că iniţiativa legislativă la care Capră face referire a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Legislativ al României (vezi avizul 460/28.09.2010), fiind practic desfiinţată atât din punct de vedere al formei, cât şi al conţinutului său. „În concluzie, reorganizarea unităţilor administrativ-teritoriale este o temă de interes naţional pe care actuala putere o duce în derizoriu datorită nepriceperi sale şi a intereselor meschine în vederea fraudării viitoarelor alegeri", a conchis secretarul general al Ligii Aleşilor Locali ai PNL, Ionel Chiriţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii