Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rea mai e vecina noastră!

ro

07 Nov, 2008 22:56 1594 Marime text

material_claudia_01.jpgDouă femei, vecine pe strada Frunzelor, la numerele 53 şi 53bis, sunt într-o ceartă continuă de aproape doi ani. Acestea nu au ajuns, până la acest moment, la un consens din cauza uneia dintre ele, care îşi ridică o casă cu mansardă la 53 bis şi ale cărei geamuri nu sunt conforme cu proiectul iniţial avizat.

Cei doi proprietari ai imobilelor de pe strada Frunzelor nr. 53 şi 53 bis se află în conflict deschis de la momentul în care unul dintre ei a depăşit, conform declaraţiilor şi documentelor prezentate de vecinul său, limita de hotar şi prevederile stipulate în schiţa construcţiei, avizată şi dată spre neschimbare.

Vecina, Elena Zvârcolescu, care se vede neîndreptăţită, se află în proces cu Tudora Anastasiu, după ce lucrările care au fost executate la locuinţa Anastasiu i-au pus în pericol casa. Mai mult, actualul proiect al casei îi încalcă dreptul la intimitate şi la viaţă privată. Elena Zvârcolescu a demarat, încă de la începutul lunii ianuarie, demersuri prin care sesiza autoritatea locală asupra ilegalităţilor care se petrec la doar 60 de centimetri de locuinţa sa. Ca urmare a adresei înaintate primăriei, la 28 februarie 2008, reclamantei i se trimite un răspuns prin care i se aduce la cunoştinţă că „în urma verificărilor efectuate în baza autorităţii de construcţii 817/25.05.2007, s-a constatat că lucrările efectuate s-au executat fără respectarea prevederilor legale, a autorizaţiei de construcţie şi a proiectului vizat spre neschimbare“. În acest sens, Tudora Anastasiu a intrat sub incidenţa Legii  50/1991, aplicându-se o sancţiune contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.00 de lei. Amenda se referea la geamurile care nu au respectat cerinţele iniţiale, acelea de a fi realizate din cărămidă de sticlă, prin care noul proprietar să nu poată vedea în curtea vecinului. După această penalizare, proprietarul a scos geamurile, însă, după alte patru luni, au fost puse la loc, dar înlocuite cu sticlă înflorată, după cum declară vecina Zvârcolescu. A urmat o altă plângere, în data de 01.08.2008, înaintată, de această dată, Inspectoratului de Stat în Construcţii, care însă a considerat că problemele ridicate de reclamantă sunt în responsabilitatea altei instituţii, în speţă, trimiţând petiţia primăriei.

material_claudia_13.jpgCare pe care?

Situaţia a luat amploare la momentul în care pârâta a devenit reclamant, la iniţiativa primei. Elena Zvârcolescu a primit şi ea o sancţiune contravenţională, în data de 7.10.2008, prin care era amendată cu 1.000 de lei pentru că a executat lucrări în propria locuinţă fără să aibă o autorizaţie de construcţii în acest sens. „S-au executat lucrări de închidere două holuri, uşă spre latura de sud din camera de zi şi dormitor, realizare hol, fereastră, extindere hol în suprafaţă de 1,20X1,50“. Ocupanta imobilului consideră că amenda vine în contextul răzbunării promise de proprietara imobilului de la nr. 53bis. Aceasta, însă, nu neagă că a executat câteva lucrări în propria gospodărie, dar aduce drept motivaţie faptul că nu ştia că are nevoie de autorizaţie de la primărie. Ea afirmă că, pe lângă problema care o afectează cel mai tare, cea a geamurilor neconforme cu proiectul, vecinii nu au respectat nici regimul de înălţime prevăzut, de 8,15 metri, nici cel de lăţime, cu 30 de centimetri mai mare, şi, pe deasupra, s-a mai construit un balcon şi un acoperiş. De asemenea, de fiecare dată când plouă, toată apa de la vecinul de la 53 bis ajunge în scurgerea curţii de la nr. 53, fără a avea însă vreun acord stabilit în acest sens. Locatarul imobilului de la nr. 53 ne-a declarat că vrea ca acest conflict să înceteze, din partea sa existând disponibilitate pentru a se ajunge la un consens.

„Construcţiile sunt cu aprobare, geamurile vor fi conforme“

Pe de altă parte, proprietara imobilului aflat în construcţie, Tudora Anastasiu, prin Elisabeta Lungu, declară că, prin hotărârea judecătorească dată în urmă cu trei luni, conflictul este încheiat. „Chiar dacă vecina susţine că proiectul pe care l-a prezentat este avizat spre neschimbare, noi avem modificări la proiectul iniţial, toate cu aprobări de la primărie. Înainte de efectuarea unei recepţii, trebuie să se facă unele modificări de proiect. Vecina nu înţelege exact care este situaţia. Până la finalizarea construcţiei, geamurile vor fi în standardele impuse, vor avea panouri de policarbonat“, a explicat proprietara imobilului de la 53 bis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii