Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea face restructurari, Mazare&CO vor angajari

ro

21 Aug, 2009 02:07 2808 Marime text

primaria_constanta_05.jpgChiar dacă guvernanţii trag cu disperare de fiecare autoritate locală să-şi reducă organigrama, şefii de judeţ şi municipiu de la malul mării susţin vehement că au nevoie să facă angajări urgente

Problema viitoarelor restructurări în administraţia publică locală îi pune pe jar pe actualii angajaţi din instituţiile publice constănţene. Cu organigrame supradimensionate, şefii instituţiilor administraţiei publice locale ţin cu dinţii de angajaţii lor, susţin în stânga şi în dreapta că schemele de personal sunt incomplete.

Potrivit unei decizii comune luate de reprezentanţi ai Guvernului, în perioada următoare trebuie luate hotărâri drastice de reducere, prin care personalul din administraţia publică locală trebuie să fie mult redus. Totul în scopul realizării unor economii la bugetul de stat. Potrivit unor surse încă neoficiale, banii care ar rămâne lunar în vistieria ţării ar atinge 25 de milioane de euro. Vicepremierul Dan Nica a evidenţiat chiar zilele trecute că autorităţile locale vor fi obligate să facă toate aceste concedieri, că vor sau nu, în caz contrar nu vor mai primi fonduri de la bugetul de stat pentru funcţionare sau pentru investiţii, începând cu 2010.

Însă, pentru reprezentanţii administraţiei publice locale constănţene, acest aspect este lipsit de importanţă.

Încă de la momentul în care se vehicula ideea referitoare la posibilele reduceri de personal, primarul Radu Mazăre s-a arătat indignat de faptul că este imposibil de pus în aplicare o asemenea măsură, mai ales că există un deficit important de personal în instituţia în fruntea căreia se află. Ulterior, zilele trecute, fiind invitat la o emisiune la Realitatea TV, edilul constănţean şi-a susţinut cu vehemenţă punctul de vedere, reiterând că nu este de acord cu reducerea numărului de angajaţi în primăria sa.

„Fiecare să îşi gestioneze bugetul cum crede"

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liviu Tramudana, ne-a trimis să citim din nou ultimele declaraţii ale şefului său, pe această temă, susţinând că în cadrul Primăriei nu se vor face disponibilizări. Mai mult, este încă nevoie de oameni în plus în mai multe direcţii din cadrul instituţiei. „Se aşteaptă actul normativ prin care se va specifica care este numărul funcţionarilor publici care trebuie să părăsească instituţia. Nu ştiu dacă se va pune problema disponibilizărilor ".

„Am constituit bugetul pe 2009 în aşa fel încât nu am probleme cu banii. Eu nu am de ce să-mi trimit angajaţii din Primărie acasă (...)". „Am convenit împreună cu colegii mei, cu domnul Nica şi cu Dragnea ca acolo unde sunt primării cum este Constanţa, care nu ia bani de la bugetul central, că eu nu iau bani de la bugetul central, fiecare să îşi gestioneze cum crede de cuviinţă primarul şi consiliul local. Vreau să mă extind", susţinea primarul acum câteva zile. În prezent, potrivit celor susţinute de Tramudana, organigrama Primăriei are aproximativ 690 de angajaţi.

„Ducem lipsă de oameni"

Potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Moldovanu, cu aceeaşi problemă se confruntă şi conducerea CJC-ului. „Nu s-a pus problema numărului oamenilor care vor fi daţi afară, aşteptăm actul normativ care va stipula acest aspect".

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de şeful său, Nicuşor Constantinescu, care nu este de acord să dea afară o parte dintre angajaţi. „Noi ducem în continuare lipsă de oameni în mai multe direcţii din cadrul CJC-ului", a adăugat Moldovanu. De altfel, după cum relatam în paginile cotidianului nostru, organigrama a crescut de la an la an. Din 2004 încoace, numărul angajaţilor din cadrul CJC a crescut semnificativ. Într-un material publicat în 2007 arătam faptul că organigrama CJC suferă modificări anuale. În 2004, instituţia avea 157 de angajaţi, iar în 2007, numărul acestora aproape că se dublase, ajungând la 294. De atunci, CJC nu a bătut pasul pe loc. Cel puţin nu în ce priveşte extinderea organigramei. Din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 159/2009 aflăm că numărul angajaţilor instituţiei s-a mărit cu 100 faţă de 2007, ajungând la 394. Prin HCJC 159/2009, consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea a încă unui compartiment în cadrul Direcţiei de Informatizare, Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii. Este vorba mai exact despre crearea „Unităţii de Implementare a Proiectelor - Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor", care cuprinde 15 noi posturi de inspectori şi consilieri.

În încercarea de a le face mai uşoară şi mai plăcută activitatea, conducerea instituţiei le-a asigurat angajaţilor condiţii cât mai optime de lucru, dat fiind faptul că sediul CJC de pe strada Traian a devenit arhiplin. CJC chiar a închiriat pe bani grei, pentru confortul angajaţilor, un imobil cu regim P+3E+M, pe str. Petru Rareş, în Peninsula Constanţei. CJC plăteşte pentru chiria acestui sediu o sumă care ajunge aproape de 10.000 de euro. După ce le-a creat şi spaţiu suficient, sunt şanse mari ca efectele crizei să se resimtă din plin în cadrul instituţiei şi va mai trece ceva vreme până când organigrama se va revigora. 

Şi la Prefectură e nevoie de angajări

Nici în cadrul Prefecturii Constanţa nu se ştie nimic despre viitoarele restructurări, cu atât mai mult cu cât şi aici există deficit de personal, schema organigramei fiind incompletă cu şapte posturi. „Să vedem ce va spune legea, nu am de unde să ştiu câţi angajaţi vom fi nevoiţi să dăm afară", a precizat subprefectul Claudiu Palas. Potrivit declaraţiilor acestuia, în prezent, în cadrul Instituţiei Prefectului sunt încadraţi 56 de angajaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii