Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine trebuie sa desfiinteze constructiile neautorizate

ro

30 Mar, 2010 02:52 6556 Marime text
cap_4.jpgPotrivit unei informări transmise de directorul coodonator al Inspectoratului de Stat în Construcţii Sud-Est, Gigi Chiru, autorităţile pe raza cărora se află amplasate construcţii care nu au autorizaţii trebuie să se preocupe de desfiinţarea pe calea administrativă a acestora

Această situaţie este încadrată la categoria problemelor speciale pe care le generează construcţiile amplasate ilegal pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ teritoriale şi care impun o procedură simplificată de desfiinţare.

gigi_chiru_13.jpgPentru construcţiile de acest gen, ridicate pe domeniul public sau privat al statului ori a lucrărilor sau amenajărilor cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, nu este nevoie de emiterea vreunei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi bineînţeles pe cheltuiala contravenientului. Procedura în cauză se va declanşa din oficiu de către autoritatea administraţiei publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia sau la solicitarea proprietarului ori a administratorului legal al terenului aparţinând domeniului public sau privat al statului. Dacă autoritatea locală competentă nu va trece la procedura de desfiinţare în 15 zile de la data solicitării, proprietarul sau administratorul legal al terenului aparţinând domeniului public ori privat al statului va putea trece la desfiinţarea imediată a construcţiilor executate fără autorizaţie. Pentru construcţiile ridicate fără autorizaţie ori cu încălcarea prevederilor acesteia, organul de control care a sancţionat contravenţional are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie.

Sfatul pe care ITC îl transmite solicitanţilor de autorizaţii este ca persoanele interesate să solicite mai întâi autorităţilor locale informaţii despre regimul juridic al terenurilor şi să înceapă lucrările de construcţii doar după obţinerea autorizaţiei de construire.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • galius 30 Mar, 2010 01:19 ce asteptati sa stie incompetentul asta ? meseria astuia de baza e de bucatar, nu vedeti ce fata uluita are ? a dat si el o spaga la partid sa faca un ban linistit , nu sa-l torturati dv cu intrebari deplasate...