Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soia, un aliment controversat

ro

24 Mar, 2014 12:58 1191 Marime text
Fiind cultivată în urmă cu mii de ani în China, soia a devenit astăzi foate cunoscută şi consumată în întreaga lume. Este foarte cunoscută pentru cantităţile ridicate de proteine şi fibre. Este, de asemenea, o bună sursă de mangan, fosfor şi cupru. În plus, mai conţine şi fier, acizi graşi omega 3, magneziu, potasiu, vitamina K şi B2. Reprezintă, astfel, o sursă bogată de substanţe mai puţin întâlnite în alimentele obişnuite şi datorită lor soia are capacitatea de a lupa împotriva mai multor boli. Există, însă, medici care au demonstrat că soia poate fi şi foarte periculoasă pentru sănătate.
Astfel, cei mai mulţi cercetători consideră că dieta bogată în soia este responsabilă pentru rata scăzută a bolilor de inimă din Asia. În plus, aceştia afirmă că soia are capacitatea de a reduce apariţia osteoporozei. Se ştie despre soia şi că este săracă în calorii, reduce colesterolul, riscul apariţiei de afecţiuni cardiace şi chiar că anumite substanţe conţinute, izoflavonoizii, au proprietatea de a lupta împotriva cancerului.
De asemenea, există o tabără opusă acestor cercetători ce afirmă că aceşti izoflavonoizi pot interfera cu sistemul endocrin şi pot deregla nivelul hormonal al organismului. Deci, conform acestora, consumul îndelungat şi în cantităţi mari ar putea duce la infertilitate sau pubertate prematură.
Totuşi, este de reţinut faptul că toate aceste efecte negative pentru corpul uman nu sunt aduse de consumul de soia în starea ei naturală. Fiind folosită ca o sursă ieftină de proteine, soia este foarte folosită în alimente procesate, de tip fast-food, maioneză sau batoane proteice. Soia poate fi prezentă în alimente, în atât de multe forme, încât s-ar putea să o consumi fără să ştii.
În concluzie, putem afirma că, deşi este unul dintre cele mai modificate genetic alimente, soia naturală este cea mai importantă sursă de proteine şi fibre.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii