Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE raspunde la interpelarea eurodeputatelor PSD privind infectiile intraspitalicesti

ro

30 Jun, 2010 18:01 848 Marime text
Bruxelles, 30 iunie 2010

Comisia Europeană a răspuns la întrebarea scrisă privind inițierea unui sistem european împotriva infecțiilor nosocomiale (infecțiile contractate în spitale, n.red.), adresată de eurodeputatele PSD Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb. Executivul comunitar afirmă că, pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, Comisia sprijină elaborarea "unui set de instrumente de punere în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale". CE a finanțat de altfel o rețea de supraveghere a infecțiilor nosocomiale, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

"În 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranța pacientului, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale. În temeiul acesteia, în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare care stabilește cadrul pentru prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale. Măsurile prevăzute cuprind acțiuni de prevenire în unitățile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienților și susținerea cercetărilor privind prevenirea și controlul infecțiilor. Se așteaptă ca statele membre să transmită Comisiei un raport privind progresele făcute", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, John Dalli.

Conform executivului UE, în perioada 2000-2005, Comisia a finanțat o rețea de supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale, integrată mai târziu în proiectul „Îmbunătățirea siguranței pacienților în UE" 2005-2008. "Această rețea de supraveghere a stabilit protocoale pentru supravegherea infecțiilor din centrele de intervenții chirurgicale și a infecțiilor contractate în unitățile de terapie intensivă și a colectat date din statele membre. În iulie 2008, coordonarea rețelei europene pentru supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale a fost transferată Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Centrul sprijină, de asemenea, statele membre în instituirea unor sisteme de supraveghere acolo unde acestea nu există", afirmă CE.

În plus, potrivit comisarului Dalli, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalenței tuturor tipurilor de infecții asociate asistenței medicale și utilizarea antimicrobienelor în spitalele europene, în conformitate cu recomandarea Consiliului menționată mai sus. "Protocolul este experimentat în majoritatea statelor membre în intervalul iunie-septembrie 2010 și trebuie pus în aplicare până în perioada 2011-2012. Având în vedere îmbătrânirea populației și preocupările din ce în ce mai mari cu privire la rezistența antimicrobiană și la infecțiile din centrele de îngrijire și asistență, ECDC a stabilit, de asemenea, o rețea de anchetare în unitățile de îngrijire pe termen lung. Această rețea colectează în prezent date din 23 de state membre", precizează Comisia.

"În ceea ce privește combaterea infecțiilor nosocomiale, Comisia sprijină elaborarea unor orientări bazate pe dovezi și a unui set de instrumente de punere în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Acestea sunt axate pe organizarea și structura programelor din spitale în ceea ce privește combaterea infecțiilor nosocomiale și prevenirea infecțiilor din centrele de intervenții chirurgicale. În plus, în vederea monitorizării punerii în aplicare a acestor măsuri, vor fi elaborați și testați indicatori de structură și de proces", conchide executivul comunitar.

Anexat aveţi textul întrebării adresate Comisiei Europene precum şi al răspunsului acesteia

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-3685/2010

adresată Comisiei

Corina Creţu (S&D), Daciana Octavia Sârbu (S&D) şi Rovana Plumb (S&D)

Subiect:Are în vedere Comisia Europeană inițierea unui sistem european împotriva infecțiilor nosocomiale

Prin frecvența și gravitatea lor, infecțiile intraspitalicești constituie o problemă majoră de sănătate publică în întreaga Uniune Europeană. Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, peste patru milioane de pacienți sunt, în tarile UE, victimele anuale ale infecțiilor asociate asistenței medicale, iar cifra deceselor survenite drept consecință directă a acestor infecții este de circa 40 000 de persoane în fiecare an.

Statisticile arată că, în medie, aproximativ o zecime dintre pacienții europeni contractează o infecție în cursul spitalizării. Acest tip de contaminare implică un grad ridicat de pericol, atât din cauza rezistenței la antibiotice a bacteriilor, cât și din cauza riscurilor crescute înregistrate în unitățile de terapie intensivă, cei mai afectați fiind pacienții cu imunitate scăzută si nou-născuții.

Există state membre, precum România, în care rata declarată a infecțiilor nosocomiale nu reflectă realitatea, din cauza sistemului deficitar de raportare. Se înregistrează, astfel, un nivel oficial mult sub media europeană, în condițiile în care spitalele din România sunt considerate a fi printre cele mai expuse din Europa la riscul de infecții cu germeni rezistenți la tratamentele cu antibiotice.

Având în vedere incidența ridicată și pericolul pentru viețile cetățenilor, diferențele dintre sistemele medicale naționale și studiile ce arată că o acțiune eficientă de prevenire ar fi mai puțin costisitoare decât cheltuielile pentru tratarea acestor infecții, considerăm că se impune o acțiune coordonată la nivel european. Are în vedere Comisia Europeană inițierea unui sistem european de monitorizare, prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale?

E-3685/10RO

Răspuns din partea domnului Dalli

în numele Comisiei

În 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranța pacientului, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale. În temeiul acesteia, în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare care stabilește cadrul pentru prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale. Măsurile prevăzute cuprind acțiuni de prevenire în unitățile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienților și susținerea cercetărilor privind prevenirea și controlul infecțiilor. Se așteaptă ca statele membre să transmită Comisiei un raport privind progresele făcute. În perioada cuprinsă între 2000 și 2005, Comisia Europeană a finanțat o rețea de supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale, integrată mai târziu în proiectul „Îmbunătățirea siguranței pacienților în UE" 2005-2008. Această rețea de supraveghere a stabilit protocoale pentru supravegherea infecțiilor din centrele de intervenții chirurgicale și a infecțiilor contractate în unitățile de terapie intensivă și a colectat date din statele membre. În iulie 2008, coordonarea rețelei europene pentru supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale a fost transferată Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Centrul sprijină, de asemenea, statele membre în instituirea unor sisteme de supraveghere acolo unde acestea nu există.

În plus, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalenței tuturor tipurilor de infecții asociate asistenței medicale și utilizarea antimicrobienelor în spitalele europene, în conformitate cu recomandarea Consiliului menționată mai sus. Protocolul este experimentat în majoritatea statelor membre în intervalul iunie-septembrie 2010 și trebuie pus în aplicare până în perioada 2011-2012. Având în vedere îmbătrânirea populației și preocupările din ce în ce mai mari cu privire la rezistența antimicrobiană și la infecțiile din centrele de îngrijire și asistență, ECDC a stabilit, de asemenea, o rețea de anchetare în unitățile de îngrijire pe termen lung. Această rețea colectează în prezent date din 23 de state membre.

În ceea ce privește combaterea infecțiilor nosocomiale, Comisia sprijină elaborarea unor orientări bazate pe dovezi și a unui set de instrumente de punere în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Acestea sunt axate pe organizarea și structura programelor din spitale în ceea ce privește combaterea infecțiilor nosocomiale și prevenirea infecțiilor din centrele de intervenții chirurgicale. În plus, în vederea monitorizării punerii în aplicare a acestor măsuri, vor fi elaborați și testați indicatori de structură și de proces.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii