Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezolutie romano-germana adoptata de Comisia I a Adunarii generale a ONU

ro

30 Oct, 2009 16:46 888 Marime text

Rezoluţie româno-germană adoptată de Comisia I a Adunării generale a ONU

Comisia I a Adunării Generale a ONU pentru dezarmare şi securitate internaţională a adoptat, prin consens, pe data de 28 octombrie 2009, proiectul de rezoluţie româno-german intitulat „Informaţii obiective asupra aspectelor militare, inclusiv transparenţa în cheltuielile militare” (Objective information on military matters, including transparency of military expenditures).

Documentul a fost co-autorat de 75 de state şi va fi supus aprobării Adunării Generale în decembrie 2009, când se estimează că va fi adoptat fără vot.

Începând cu anul 1998, România şi Germania, în calitate de co-autori, prezintă această rezoluţie, într-un ciclu bienal tradiţional în sistemul ONU, în cadrul Comisiei I a Adunării Generale a ONU.

Printre principalele prevederi ale rezoluţiei se numără: solicitarea adresată statelor membre ONU de a transmite Secretarului General al ONU, în fiecare an până la data de 30 aprilie, informaţii cu privire la cheltuielile militare efectuate în ultimul an fiscal, precum şi de a implementa o serie de linii directoare şi recomandări referitoare la informaţii obiective privind chestiuni militare. Obiectivul final este acela de a pune bazele unui sistem transparent şi obiectiv în cadrul multilateral care să sprijine crearea şi consolidarea unui climat de încredere între membrii comunităţii internaţionale, într-unul dintre domeniile cele mai sensibile.

Elementul de noutate al rezoluţiei din acest an îl reprezintă stimularea implicării statelor membre în procesul de perfecţionare a sistemului standardizat al ONU de raportare. Astfel, statele sunt încurajate ca, în ediţia din 2010 a raportului anual, alături de datele tehnice de rutină, să prezinte şi punctele de vedere asupra modificărilor ce ar putea fi aduse la funcţionarea instrumentului standard de raportare.

Informaţii suplimentare

Adunarea Generală a ONU, principalul organ deliberativ al Organizaţiei Naţiunilor Unite, îşi desfăşoară activitatea, în principal, prin intermediul organismelor subsidiare: Comisii, Comitete, Consilii, Grupuri de lucru, etc.

Comisia I a Adunării Generale a ONU a fost creată în 1952 sub titulatura Comisia pentru dezarmare şi redenumită în 1978 Comisia pentru dezarmare şi securitate internaţională. 

Comisia I se reuneşte anual pentru o perioadă de 4 săptămâni (octombrie) şi are ca principal obiectiv dezbaterea temelor referitoare la: dezarmarea nucleară, aspecte privind reducerea armamentului convenţional, crearea de zone de pace, măsuri de creştere a încrederii în domeniul securităţii, controlul armamentelor şi dezarmare regională, etc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii