Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean de către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

ro

19 Nov, 2013 18:51 838 Marime text
Ministrul Titus Corlăţean a fost primit astăzi, 19 noiembrie 2013, în cursul vizitei la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat ritmul intens al contactelor bilaterale din ultima perioadă, la toate nivelurile - al şefilor de stat şi de Guvern, pe linia Parlamentelor şi a tuturor instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale. Pe acest fond de strânsă coordonare, au  fost înregistrate progrese concrete pe întregul pachet de proiecte prioritare de cooperare convenit la nivelul Guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, îndeosebi în ce priveşte domeniile energiei, infrastructurii, educaţiei, şi asistenţei medicale de urgenţă. Ministrul Titus Corlăţean l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti  în legătură cu măsurile decise de partea română pentru accelerarea punerii în aplicare a iniţiativelor de cooperare sectorială şi a arătat că este nevoie, pe mai departe, de urmărirea atentă, de la nivel politic, a ritmului de materializare a proiectelor, astfel încât  acestea să poată aduce, în scurt timp, beneficiile aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova. Ministrul afacerilor externe a arătat că atingerea de către Republica Moldova a obiectivelor de etapă avute în vedere pentru summit-ul Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013) se datorează eforturilor convingătoare ale Chişinăului pe calea reformelor şi modernizării de ansamblu. În egală măsură, îndeplinirea tuturor  condiţionalităţilor incluse în Planul de acţiune cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea vizelor vine să reconfirme statutul de lider al Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. Pentru 2014 este necesar să fie generate, în plan european, deciziile necesare plasării Republicii Moldova pe un drum european ireversibil. România rămâne, ca şi până acum, ferm angajată să susţină toate eforturile Chişinăului în această direcţie.

Cei doi înalţi oficiali au reconfirmat caracterul  frăţesc al relaţiilor bilaterale, bazate pe Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană  a Republicii Moldova. Ministrul Titus Corlăţean a asigurat că România va rămâne şi pe mai departe cel mai ferm susţinător al parcursului european al Chişinăului.

În contextul discutării stadiului dosarului transnistrean, ministrul Titus Corlăţean a arătat că avansarea negocierilor în formatul "5+2" are nevoie de progrese pe fondul reglementării, pentru aceasta fiind necesară consolidarea unei atmosfere propice şi reţinerea de la gesturi unilaterale. Ministrul a evidenţiat poziţia de principiu a României, de susţinere a soluţionării politice a problemei, cu respectarea fermă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii