Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la conferinţa internaţională „2013 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”

ro

29 Oct, 2013 18:42 591 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 29 octombrie 2013, ca vorbitor principal, la deschiderea Conferinţei internaţionale „2013 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, care are loc la Varşovia.
 
În discursul său, secretarul de stat a trecut în revistă progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul României a elementelor sistemului SUA de apărare antirachetă, cu prezentarea succintă a negocierilor bilaterale recente româno-americane vizând completarea cadrului juridic pentru aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la 13 septembrie 2011.
 
Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a evocat ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu, care a avut loc la 28 octombrie 2013. A subliniat că evenimentul reprezintă un reper important al dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic româno-american, dar şi o referinţă semnificativă pentru implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach / EPAA) şi un stimul pentru progresul sistemului NATO antirachetă.
 
Bogdan Aurescu a subliniat că natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta ONU reflectă voinţa României şi a SUA de asigurare a instrumentelor adecvate în domeniul apărării antirachetă pentru legitima apărare individuală şi colectivă a aliaţilor, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. „Demararea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu evidenţiază încă o dată consecvenţa angajamentului Statelor Unite pentru securitatea europeană. Totodată, evenimentul are o puternică rezonanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică, reconfirmând angajamentul ferm al României şi al Statelor Unite de a participa la sistemul de apărare antirachetă dezvoltat în cadrul NATO”, a arătat Bogdan Aurescu.
 
De asemenea, a reiterat importanţa menţinerii coordonării şi sincronizării între evoluţiile sistemului american de apărare antirachetă şi arhitectura similară a NATO. Secretarul de stat Aurescu a prezentat o serie de elemente de evaluare privind perspectivele de progres către capacitatea operaţională iniţială a sistemului NATO de apărare antirachetă. În acest context, a evocat rolul asumat de Trilaterala informală pe teme de securitate România-Polonia - Turcia în armonizarea evaluărilor de risc asociate proliferării rachetelor balistice, în stimularea coordonării mai intense a Aliaţilor şi în catalizarea progreselor către implementarea planurilor Aliate legate de construcţia capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.
 
Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea şi disponibilitatea României de a găzdui în 2014 următoarea ediţie a Conferinţei.
 
Informaţii suplimentare
 
În perioada 29 – 31 octombrie 2013 are loc la Varşovia evenimentul internaţional dedicat apărării antirachetă, intitulat „2013 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, organizat de AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics), Agenţia Americană pentru Apărarea Antirachetă (MDA), împreună cu firme din domeniu. Evenimentul reuneşte demnitari, oficiali civili şi militari de rang înalt, reprezentanţi de nivel şi experţi reputaţi din industria de apărare pentru o platformă de dezbateri privind evoluţiile în domeniul apărării antirachetă în contextul provocărilor complexe şi globale la adresa securităţii.
 
În sesiunea de deschidere au mai participat, printre alţii, alături de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, James Miller, subsecretar pentru politici în Departamentul Apărării al SUA, viceamiralul James D. Syring, directorul Agenţiei SUA pentru Apărare Antirachetă şi Patrick Auroy, asistent al Secretarului General NATO pentru investiţii de securitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii