Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea informală Snow Meeting

ro

10 Jan, 2014 15:03 1092 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la invitaţia omologului lituanian Linas Linkevičius la cea de-a şaptea ediţie consecutivă a reuniunii informale Snow Meeting, care a avut loc în intervalul 9-10 ianuarie 2014, la Trakai. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe s-a adresat participanţilor la reuniune, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea intitulată What shall we bring to the next NATO Summit?
În cadrul intervenţiei sale, şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia contextului actual, marcat, în anul 2014, de aniversarea a 65 ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice şi a 10 ani de la cel mai amplu val al extinderii NATO, din care a făcut parte şi România, precum şi împlinirea a 20 ani de la înfiinţarea Parteneriatului pentru Pace.
Totodată, a arătat că Summit-ul aniversar al NATO din 2014 trebuie să conducă la rezultate concrete, care să asigure menținerea atât a relevanţei Alianței în plan global, cât şi a capacității acesteia de a răspunde eficient oricăror ameninţări de securitate. A subliniat importanţa consolidării relaţiei transatlantice, cheia de boltă a asigurării securității pentru Aliații europeni, precum şi sprijinul ţării noastre pentru iniţiativele Aliate care asigură menţinerea unui nivel ridicat de interoperabilitate. A accentuat necesitatea realizării unui pas înainte în ceea ce priveşte răspunsul NATO la noile ameninţări din domeniul cibernetic şi a evidenţiat rolul regiunii Mării Negre în asigurarea securităţii europene în domeniul energetic, precum şi dezideratul sporirii vizibilităţii acestui subiect pe agenda Alianţei. Pe tema Afganistan, ministrul român al afacerilor externe a precizat că este esenţial să fie prezervate rezultatele dobândite până în prezent pentru a asigura stabilitatea Afganistanului, menționând că România va continua angajamentul post-2014, alături de Aliații săi.
Ministrul afacerilor externe a mai subliniat, în discursul său, rolul deţinut de România în arhitectura NATO de apărare împotriva rachetelor balistice prin intermediul bazei Deveselu. A evocat importanţa dezvoltării acestui sistem pentru securitatea întregii Alianţe, precum şi capacitatea sa de a răspunde credibil unei game variate de ameninţări, reiterând, totodată, caracteristicile sale pur defensive.
Totodată, înaltul oficial român a menţionat relevanţa pe care ţara noastră o acordă relaţiilor de parteneriat, subliniind necesitatea ca NATO să continue să acorde atenţia cuvenită partenerilor din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. Referindu-se la politica Aliată a uşilor deschise, a arătat că procesul de extindere a contribuit semnificativ la succesul politic şi militar al Alianţei şi a exprimat sprijinul României pentru ca Summit-ul NATO din 2014 să analizeze performanţele statelor aspirante și să ia decizii concrete privind continuarea procesului de extindere.
Cu ocazia participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu omologul lituanian, Linas Linkevičius. De asemenea, în marja reuniunii de la Trakai, şeful diplomaţiei române a mai avut discuţii cu miniștrii de externe ai Suediei și Slovaciei, cu Secretarul General Adjunct al NATO, precum şi cu o serie de analişti prestigioşi de politică externă.
Ediția din acest an a reuniunii Snow Meeting a abordat teme de actualitate privind securitatea globală (cu accent pe evoluțiile din Siria, Iran și Coreea de Nord), agenda Summit-ului NATO din 2014, precum și evoluțiile din Vecinătatea Estică (în special rezultatele Summit-ului de la Vilnius al Parteneriatului Estic).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii